Faktaa muumeista - Ti-ti-uu'n monet kasvot

Heipparallaa teille kaikille! Toivottavasti huhtikuu on alkanut hyvissä merkeissä. Itseäni mietityttää lähinnä, että mitenhän Nuuskamuikkunen reagoisi tuohon tällä hetkellä vallitsevaan säätilaan. Mutta sen sijaan postauksen pariin!

Tammikuussa kerroimme jatkavamme blogissa jotain suuntaa antavaa teemaa tulevan vuoden aikana. Viime vuonna keskityimme aiempaa enemmän Muumipapan urotyöt -teokseen, tapahtumiin ja henkilöhahmoihin, ja tällainen ohjaava teema toimi mielestämme hyvin postausten suunnittelussa. Vuoden alussa ilmoitimme tämän vuoden teemaksi “Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia” -novellikokoelman, ja näin ollen on viimein aika startata tämän aihepiirin kanssa. Tulemme käsittelemään tulevan vuoden aikana jokaisen kirjassa esiintyvän novellin jostain tietystä näkökulmasta.


Tällä kertaa vilkaisemme tarkemmin Kevätlaulu-novellissa esiintyvää Ti-ti-uu’ta ja miten hänen esiintymisensä on toteutettu eri muumisarjoissa. Mikäli Ti-ti-uu’n hahmo kiinnostaa enemmän, niin löydät hänen hahmoesittelynsä tämän postauksen takaa!



Ensimmäisen kerran Ti-ti-uu esiintyy vuonna 1962 Tove Janssonin novellissa “Kevätlaulu”. Hän vaikuttaa hivenen ujolta olennolta, joka ryhtyy höpöttämään Nuuskamuikkusen vasta hetken tutustumisen jälkeen. Hän kertoo Nuuskamuikkuselle kotimetsästään ja kuinka sen asukkaat päätyvät unelmoimaan paljon kaiken muun tylsyyden keskellä. Hän viihtyy hetken aikaa Nuuskamuikkusen seurassa ja uskaltautuu lopulta pyytämään tältä, että Nuuskamuikkunen antaisi tälle nimen. Kun Ti-ti-uu ei ole enää joku anonyymi olento, tulee hänestä paljon itsevarmempi ja tavoitteellisempi hahmo, joka päättää kääntää uuden lehden elämässään. Tapahtuneen myötä Ti-ti-uu kokee elämän merkityksen suurempana kuin koskaan aiemmin. 


Herää lähinnä kysymys, että olisiko Ti-ti-uu tiputtanut juuri talviturkkinsa?


Mumindalen (1973) on ruotsalais-suomalainen näytelty muumisarja, jonka tapahtumat pohjautuvat useaan alkuperäisteokseen. Yksi jaksoista - numero 15 - keskittyy Kevätlaulun tapahtumiin, jolloin Ti-ti-uu saa oman osansa tästä sarjasta. Ti-ti-uu vaikuttaa tässäkin versiossa hivenen ujolta, mutta hänen puheissaan korostuu hyvin voimakkaasti ihailu Nuuskamuikkusta kohtaan. Tässä versiossa Ti-ti-uu katoaa omille teilleen heti sen jälkeen, kun hän on saanut nimensä eikä häntä nähdä enää sen jälkeen. Tällöin  tarinasta jää pois Ti-ti-uu’n kokemus oman tärkeyden ja suunnan löytämisestä, eikä hän muutoinkaan kerro omista taustoistaan sen enempää. 


Muumilaakson tarinoissa Ti-ti-uu on pitkälti samanlainen höpöttäjä kuin alkuperäisessä novellissa, mutta häntä ei kyllä voi varsinaisesti kutsua enää ujoksi. Muumilaakson tarinoiden Ti-ti-uu marssii nimittäin enempää empimättä Nuuskamuikkusen nuotion äärelle ryhtyen häiriköimään kulkijan rauhallista iltaa. Ti-ti-uu’n puheelle ei tunnu tulevan loppua, mutta hän kuitenkin ymmärtää mahdollisesti ärsyttävänsä Nuuskamuikkusta. Kuten Mumindalen-sarjassa, tässäkään versiossa Ti-ti-uu ei pääse kertomaan suurista ja tärkeistä oivalluksistaan. Hän sentään viipyy Nuuskamuikkusen seurassa aiempaa sarjaa pidempään - ainakin sekunnin. Tämä kaikki tapahtuu jaksossa “Kiirehdi, Nuuskamuikkunen” (YLE)/Palaa pian Nuuskamuikkunen (MTV)”.


Kunnon rokkitukka!

Viimeisimmän kerran Ti-ti-uu on esiintynyt sarjassa Muumilaakso (2019), jota on sarjana ruodittu tarkkaan täällä blogin puolellakin. Jaksossa “Kevätlaulu” keskitytään aiempaa enemmän Nuuskamuikkusen sävellyksen luomisen tuskaan, mutta uskaltaisin jopa väittää että tässä versiossa Ti-ti-uu’n hahmo on hyvin lähellä alkuperäistä novellia. Hänen tarinansa viedään loppuun asti näyttäen, miten Ti-ti-uu ryhtyy prosessoimaan omaa identiteettiään ja kuinka tämä alkaa elää aivan uudella tavalla. Aiemmasta poiketen Ti-ti-uu seuraa Nuuskamuikkusen jälkiä pidemmän aikaa, kun alunperin hän on vain sattunut tämän nuotiopaikalle. Muumilaakso-sarjassa Ti-ti-uu ilmestyy paikalle, kun hän näkee Nuuskamuikkusen juttelevan Muumipeikon näköiselle lumikinokselle. Tämän myötä Ti-ti-uu ilmeisesti seuraa Nuuskamuikkusta vaivihkaa päätyen tämän luokse iltahämärässä. Isoin muutos Ti-ti-uun hahmoon liittyen lienee se, että tässä sarjassa kuvataan huomattavasti enemmän Nuuskamuikkusen tunteita tuohon pieneen mönkiäiseen liittyen. Se tekee tarinan tapahtumista hieman erilaisen verrattuna novelliin, mutta erot pohjautuvat pääasiassa Nuuskamuikkusen hahmoon ja tunteiden käsittelyyn.


Täytyy sanoa, että olin henkilökohtaisesti vähän yllättynyt miten harvassa Muumisarjassa Ti-ti-uu esiintyy. Ti-ti-uu’n rooli on totta kai hyvin pieni ja vain harva sarjoista keskittää tarinan tapahtumia kevätlaulun aikoihin. Monet sarjoista pohjaavat tarinansa esimerkiksi Taikurin hattu-arkkiin tai Muumipeikko ja pyrstötähden -kirjan tapahtumiin, jolloin Ti-ti-uu jää automaattisesti pois laskuista. Olin kuitenkin hieman yllättynyt, ettei Ti-ti-uu ymmärtääkseni esiinny esimerkiksi japanilaisissa sarjoissa Mumin (1969) ja Shin Mumin (1972) tai ennen kaikkea puolalaisessa Muumien maailma -nimisessä sarjassa. Muumien maailma on sarjana hyvin uskollinen lähdeteoksille, ja siinä olevat tarinat perustuvat monipuolisesti hyvin moneen Muumikirjaan sekä sarjakuvaan. Myös monet Näkymättömän lapsen novellit saavat oman tarinansa sarjassa, mutta ilmeisesti jostain syystä Kevätlaulun osuus on jäänyt kokonaan pois. 


Mikä Ti-ti-uu on oma suosikkisi? Entäpä jäikö jokin versio kenties uupumaan? Voit kertoa siitä lisää kommenttien puolella!


Nähdään taas seuraavan postauksen parissa!

- nizku

3 kommenttia:

  1. Kyllä alkuperäinen on paras, mutta mitä tulee sarjoihin, on Muumilaakso ehdoton voittaja Ti-ti-uun suhteen

    VastaaPoista
  2. Heips! Huomautan, että Ti-ti-uu esiintyy kyllä Muumien maailmassa, joskin todella lyhyesti - hahmo on ympätty mukaan sarjan Taikurin hattu-arkkiin, jaksoon "Täytettyjä toivomuksia". Ratkaisu on erikoinen mutta oikeastaan luonteva; kun Muumipeikko toivoo Taikurin lähettävän yhden ruokapöydistä Nuuskamuikkusen luo, niin Ti-ti-uu sattuu sopivasti liittymään Nuuskiksen seuraan. :D Piti tarkistaa, etten muista ja puhu ihan höpöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos tästä tiedosta, tämä oli kyllä kokonaan päässyt unohtumaan! :) Onpa näppärä ratkaisu kyllä Taikurilta, täytyy sanoa!
      - nizku

      Poista