Joku muu(mi), mikä? - Ti-ti-uu

Helouhelou ja tervetuloa jälleen Oispa punssia-blogin pariin! Tällä viikolla palaamme pitkästä aikaa “Joku muu(mi), mikä?”-osion pariin, jossa käsittelemme kevään kunniaaksi Ti-ti-uun hahmoa.



Kuka on Ti-ti-uu?


Ti-ti-uu on pieni karvainen aluksi nimetön otus, joka asustelee metsässä itsekseen. Hän innostuu herkästi asioista ja puhuu mielellään paljon. Eräänä alkukevään iltana hän näkee Nuuskamuikkusen, jota hän lähestyy sen ihmeempiä ujostelematta. Otus on kuullut paljon Nuuskamuikkusen vaeltamisesta ja tämän viisaudesta, ja hän on joka kevät odottanut näkevänsä Nuuskamuikkusen. Otus lörpöttää taukoamatta saaden Nuuskamuikkusen turhautumaan, joka lopulta kysyy pienen otuksen nimeä. Tällöin pieni otus kertoo olevansa niin pieni, ettei hänellä ole nimeä (vaikka hän on puheidensa mukaan useita vuosia vanha). Hän pyytää Nuuskamuikkusta keksimään hänelle nimen, josta Nuuskamuikkunen ei aluksi järin innostu asiasta sen tuoman vastuun myötä. Lopulta kun otus on poistumassa apeana paikalta Nuuskamuikkunen ehdottaa hänelle nimeksi Ti-ti-uuta. Näin ollen pieni puhelias saa nimekseen Ti-ti-uu, mistä hän tulee hyvin onnelliseksi.

Symboliikka ja hahmokehitys


Ti-ti-uun hahmon tärkein piirre on tämän tarve olla tärkeä, mikä on merkittävä osa identiteettiä. Tarinan alussa voisi sanoa, että Ti-ti-uu ei oikein tiedä kuka hän on ja kaikki hänen piirteensä pohjautuvat jonkun toisen sanoihin. Hän ihailee Nuuskamuikkusta hyvin paljon ja ilmaisee, että hän tahtoisi olla samanlainen. Näin ollen Ti-ti-uun käytös Nuuskamuikkusta kohtaan on ihailun kohdetta kohtaan matkivaa ja tämän miellyttämistä. Ti-ti-uu ilmaisee myös, kuinka hänkin toivoisi, että joku odottaisi myös häntä Muumipeikon lailla kotona ja ikävöisi.
Ti-ti-uun kehittyy hahmona sen myötä, kun hän saa oman nimensä. Tämän jälkeen hän kokee olevansa jotain, eikä hän ole enää niin riippuvainen siitä, millaisia muut ovat. Tällä tarkoitan lähinnä sitä, että Ti-ti-uu ymmärtää olevansa hän itse, eikä hänen muuta pidä ollakaan. Näin ollen hänen ei tarvitse enää “palvoa” Nuuskamuikkusta tullakseen onnelliseksi. Ti-ti-uu ei ole enää vain “nimetön otus”, vaan hän on Ti-ti-uu, jollaista toista samanlaista ei ole.


Erot kirja- ja tv-sarjoissa sekä sarjakuvissa


Ti-ti-uu esiintyy alunperin kirjassa “Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia” luvussa Kevätlaulu. Kirjassa Ti-ti-uu on hyvin puhelias persoona, mutta hän ei Muumilaakson tarinoiden tavoin vaikuta yhtä revittelevältä ja ylienergiseltä. Alussa Ti-ti-uu on myös paljon ujomman oloinen. Hän kertoo, että heidän kotimetsässään tapahtuu hyvin vähän asioita, jonka myötä metsän asukkaat tyytyvät unelmoimaan paljon. Kirjassa Ti-ti-uun esiintyminen kestää myös pidempään kuin Muumilaakson tarinoiden jaksossa “Kiirehdi, Nuuskamuikkunen (YLE)/Palaa kotiin, Nuuskamuikkunen (MTV)”. Muumilaakson tarinoissa Ti-ti-uu saa kuulla Nuuskamuikkusen huuliharpun soittoa nuotion ääressä, jonka jälkeen hahmosta ei kuulla enää mitään. Kirjassa Ti-ti-uu poistuu Nuuskamuikkusen luota sen jälkeen, kun hän saa uuden nimensä, eli näin ollen hän ei kuule huuliharpun soittoa, vaikka hän aiemmin pyysi sitä.
Seuraavana aamuna Nuuskamuikkunen kuitenkin löytää Ti-ti-uun, joka on tehnyt itselleen nimikyltin. Nimen saamisen myötä Ti-ti-uu on löytänyt suunnan elämälleen, ja hän kokee asioilla ja tapahtumilla olevan merkitys.


Se tämän viikon postauksesta! Nähdään taas pian!

- nizku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti