Valokeilassa Muumilaakso: Jaksot 9-13

Heipsunkeiksun, ja tervetuloa jälleen Oispa punssia-blogin pariin! Tällä kertaa käsittelemme uuden Muumilaakso-sarjan viisi viimeisintä jaksoa. Postauksessa tullaan esittelemään kyseisten jaksojen tarinat sekä tarkastelemaan kuinka hahmot ovat kehittyneet sarjan aikana, ja miten jaksot poikkeavat alkuperäisestä tarinasta.


Yksin kotona
Jakso alkaa jälleen kerran Muumipapan larppauksella, kun tämä haaveilee suurista seikkailuista. Näinpä hän päättää ehdottaa Muumimammalle pientä irtiottoa arjesta, ja he lähtevät retkelle meren rantaan. Siksi Muumipeikko jää yksin muumitaloon, ja hän kutsuu Nipsun seurakseen. He huomaavat talon edustalla mystisiä jälkiä, ja ryhtyvät hirviöjahtiin saadakseen arvostusta - tai vaihtoehtoisesti uudet rullaluistimet. Muumipeikko ja Nipsu eivät kuitenkaan tiedä, että metsässä kulkee heille ennestään tuntematon, hyytävä olio.

Muumimamman apulainen
Muumimamma on vierailulla rouva Vilijonkan luona, ja hän tuntee olonsa epämukavaksi Vilijonkan siistissä ja järjestelmällisessä kodissa. Vilijonkan painostuksesta Muumimamma päättää hankkia taloon apulaisen, jonka myötä Muumitaloon saataisiin jokin järjestys, ja jotta Muumimamma saisi hyväksyntää Vilijonkan silmissä. Apulaiseksi tulee onneton ja huonon itsetunnon omaava Miska, joka ei usko osaavansa mitään.

Kummitustarina
Muumipappa kertoo hurjaa tarinaa nuoruudestaan, mikä saa Muumipeikon pelästymään. Muumipeikko toivoo kovasti olevansa rohkeampi, ja hän törmääkin jaksossa aivastavaan, mutta ystävälliseen kummitukseen. Kummitus haluaisi olla pelottavampi, ja niinpä Muumipeikko päättää tehdä sopimuksen hänen kanssaan. Pikku kummitus saa harjoitella pelottelua, ja Muumipeikko saa esittää Niiskuneidin edessä rohkeampaa kuin hän todellisuudessa on. Mitäs sitten, kun Muumipeikko jää valheestaan kiinni?


Näkymätön lapsi
Muumipeikko löytää syksyisellä metsäretkellään näkymättömän Ninnin, jonka hän vie Muumitaloon. Muumiperhe päättää auttaa Ninniä, ja saada hänet taas näkyväksi. Kukaan ei tiedä tarkalleen, miksi Ninni on näkymätön ja kuinka häntä voisi auttaa, mutta ainakin Muumipeikko tahtoo yrittää parhaansa. Muumipeikko saa kuitenkin pian huomata, että turvallinen koti ei olekaan itsestäänselvyys.

Taikatalvi
Muumipeikko herää kesken talviunien, ja tutustuu enemmän uimahuoneessa majailevaan Tuutikkiin. Talvi on Muumipeikon mielestä jännittävää ja hän saa melkoisen riesan uudesta tuttavuudestaan - nimittäin esi-isästä, jonka karkaaminen saa aikaan melkoisen sopan. Tilannetta ei helpota se, että Jäärouva on liikkeellä.

Hahmot


Muumipeikko on samaan aikaan rohkea, mutta samaan aikaan niin pelokas. Muumipeikko toivoo edelleen saavansa arvostusta - erityisesti Muumipapalta, joka ojentaa pojalleen pokaalin Muumipeikon kuvitelmassa jaksossa Yksin kotona. Muumipeikko rohkaistuu jaksojen aikana myös hurjan paljon, ja ajattelee aiempaa enemmän omalla päällään - hän esimerkiksi keksii keinon saada Mörkö lähtemään Yksin kotona-jaksossa. Jaksoissa korostuu Muumipeikon pelkojen hyväksyminen, ja näin ollen henkinen kasvaminen. Jaksojen aikana Muumipeikko tekee monia itsenäisiä päätöksiä ja oppii, miltä menettämisen tuska tuntuu. Hän oppii myös ottamaan vastuuta teoistaan.


Muumimamman hahmo kehittyy merkittävissä määrin jaksossa “Muumimamman apulainen”. Jakson alussa Vilijonkan puheet huonosta kodin huolenpidosta ja äitiydestä saavat Muumimamman epävarmaksi itsestään. Näin ollen hän toimii niin kuin Vilijonkka tahtoo, ja hankkii Miskan apulaisekseen. Aluksi Muumimammalle on hyvin tärkeää, mitä Vilijonkka hänestä ajattelee. Muumimamma ei kuitenkaan koe itseään yhtään sen onnellisemmaksi, vaikka hän saakin Vilijonkan hyväksynnän. Hän ymmärtää, ettei hänen tule tehdä mitään, mistä hän ei itse pidä.

Nipsu on edelleen tosi höpsö otus, jolla on yrittäjän rahanhimo silmissään. Tätä piirrettä ei kuitenkaan ole viety niin pitkälle kuin Muumilaakson tarinoissa. Yksin kotona-jaksossa korostuu myös, kuinka paljon rohkeampi Nipsu on tässä sarjassa (ja hyvä juoksemaan takaperin).

Monet hahmot eivät kuitenkaan anna mitään uutta viitaten aiempiin postauksiin. Vaikka Niiskuneiti osaa olla hyvin pinnallinen ja turhamainen hahmo, niin hän on edelleen hyvin rohkea, päättäväinen ja itsenäinen. Pikku Myy hengailee kohtausten taustalla ja heittää näsäviisaita kommentteja - itse asiassa häneltä on tehty entistä happamampi, joka korostuu Ninniä käsittelevässä jaksossa. Myös Nuuskamuikkunen on aiempia jaksoja pienemmässä osassa, hän lähtee sarjan loppupuolella kohti etelää. Muumipappa sen sijaan toimii edelleen comic relief-hahmona, joka kaipaa menneeseen ja larppaa itsekeskeisyydessään. Muumipapan uskottavuutta latistaa entisestään tapa, jolla hän pelottelee Ninniä.

Alkuperäinen tarina


Yksin kotona perustuu useampaan lähdeteokseen, nimittäin Muumiperhe-sarjakuvaan ja Taikurin hattu- kirjateokseen. Jakson yhtenäisyys ei kuitenkaan ole järin mittava verraten Taikurin hattu -kirjaan. Kirjassa ja jaksossa on lähinnä samaa, että kummassakin esiintyy Mörkö. Jakson tarinaa on muutettu hyvin paljon, sillä esimerkiksi Tiuhti, Viuhti, himoittu matkalaukku ja Taikuri puuttuvat. Jakson aikana katsojalle ilmenee, kuinka Mörkö kaipaa valoa ja sen lämpöä, ja kulkee näin ollen öljylampun loisteen perässä. Tähän on useita viittauksia Muumipappa ja meri-kirjassa.

Muumimamman apulainen -jakso perustuu alunperin Tove Janssonin “Kuvitteluleikki”-sarjakuvaan. Jakso on uskollinen sarjakuvalle, ja siitä löytyy monia yhteisiä piirteitä. Jakson tarina on kuitenkin pieni raapaisu sarjakuvasta, ja sitä on jouduttu pelkistämään. Tv-jaksosta puuttuu muun muassa Miskan koira Surku (josta voit lukea lisää tästä postauksesta), Vilijonkan taloudenhoitaja ja muumeja jahtaava etsivä. Sarjakuvassa käsitellään esimerkiksi Surku-koiran identiteettikriisiä. Miska on alunperinkin hyvin itsesäälissä rypevä hahmo, mutta sarjakuvassa hän rohkaistuu eri tavalla. Miska pohtii, mitä hän pelkää eniten, ja päättää kohdata sen - eli tässä tapauksessa poliisin. Itseluottamuksen myötä Miska vaihtaa myös tyyliään. Miskan alkuperäistä tarinaa tullaan käsittelemään myöhemmin blogissa!

Kummitustarinan alkupuolella Muumipappa kertoo muistelmistaan, mikä on viittaus alkuperäisteokseen Muumipapan urotyöt. Jakson toinen alkuperäisteos on Muumiperhe ja meri-niminen sarjakuva, joka kertoo tarkemmin muumiperheen majakkaseikkailusta. Tätä sarjakuvaa tullaan käsittelemään myöhemmin muumijaksoilun parissa.

Näkymäton lapsi-jakso perustuu novellikokoelmaan “Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia”. Jaksossa tarinaa on täydennetty mielenkiintoisella tavalla, sillä jaksossa näytetään Ninnin alkuperäinen koti, ja kuinka Tuutikki pelastaa hänet. Myös Ninnin ironinen täti esiintyy jaksossa. Seuraavassa jaksossa kerrotaan myös, kuinka Ninni on päätynyt Tuutikin sukulaisen luokse. Nämä kaikki jäävät pimentoon alkuperäisessä tarinassa. Näitä asioita lukuunottamatta jakso seuraa alkuperäistä tarinaa hyvin uskollisesti, ja monet repliikit ovat suoraan kirjasta. Jaksossa Ninnin tarinaa on viety paljon pidemmälle, ja sitä käsitellään syvällisemmin.

Yksi merkittävä eroavaisuus on kuitenkin se, että Ninnin pää näkyy jo ennen kuin hän pelästyttää Muumipapan veden varaan. Alkuperäisessä teoksessa hän puree Muumipappaa hännästä, jonka myötä Pappa putoaa mereen. Rohkaistumisen myötä Ninni palaa kokonaan näkyväksi.



Viimeinen jakso Taikatalvi perustuu samannimiseen kirjaan. Kirjan peruselementit löytyvät jaksosta: Muumipeikko herää kesken talviunien, ulkona on tuhottomasti lunta ja Muumipeikko hengailee Tuutikin kanssa, joka kertoo Muumipeikolle jäärouvasta. Siihen se kyllä sitten jääkin. Jaksosta on jouduttu ottamaan pois suurin osa kirjan tapahtumista, kuten kaunishäntäisen oravan karu kohtalo, keskitalven kokko ja nuotion päälle istuva Mörkö. Monia hahmoja on näin ollen jäänyt pois.

Jaksossa korostuu merkittävästi esi-isän rooli, joka on alkuperäisteosta suurempi.


Erityishuomioita



Muumien keittiöstä löytyy jääkaappi. Mistä lie saaneet sähkönsä?

Taikatalvi-jaksossa nähdään hiihtävä Hemuli, joka jää Muumipeikon aivastuksen myötä lumivyöryn alle. Hemulia ei kuitenkaan näytetä enää tämän kohtauksen jälkeen, joten menehtyikö hän?

Taikatalvi-jaksossa muumiperhe syö perinteisen aterian ennen talviunia, nimittäin kuusenneulasia. Muumipeikko on kuitenkin hyvin hämmentynyt tästä ja näyttää siltä, ettei tämä olisi syönyt neulasia aiemmin. Kyseessä on kuitenkin perinneruoka, joten kuvittelisi Muumipeikon tottuneen niihin?

Ensimmäinen Muumilaakso-kausi on tämän postauksen myötä taputeltu, ja kaikki tähänastiset jaksot pintapuolisesti käsitelty. Postauksissa kyseistä sarjaa on kuitenkin tarkasteltu hyvin neutraalista ja vertailevasta näkökulmasta. Myöhemmin onkin luvassa tarkempaa analyysia ja pohdintoja siitä, mitä oikeasti olemme mieltä kyseisestä sarjasta. Näkökulmina tulevat muun muassa olemaan kauneimmat kohtaukset, epämääräisimmät juonikuviot ja hahmojen toimivuus.

Ihan äskettäin julkistettiin muuten myös tiedote, että Muumilaakso-sarja saa jatkoa jo ensi vuoden alussa! Asiasta voit lukea lisää tästä linkistä.

Mitä ajatuksia postaus sinussa herätti, tai mitä mieltä olet ollut ylläolevista jaksoista? Sana on vapaa!

Nähdään taas seuraavan postauksen parissa!

- nizku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti