Unohtuneet muumit - Mikä on Boken Nikki, ja mikä siinä on mielessä?

Heippahei jälleen kerran Oispa punssia-blogin parista! Syyskuu on alkanut täällä blogin puolella viime viikolla Muumijaksoilun parissa, ja tällä viikolla aiheenamme on myös Muumilaakson tarinoita-sarja - kuitenkin tällä kertaa myöhemmältä aikajanalta ja aivan eri näkökulmasta.

Syyskuun kunniaksi päätin nimittäin olla rohkea, ja ottaa Muumilaakson tarinoiden ns. toisen tuotantokauden (jap. Tanoshii Mumin Ikka: Boken nikki) vähän kriittisempään tarkasteluun. Mainittakoon tässä vaiheessa, että mielipiteet ovat täysin omiani, ja olen erittäin kiinnostunut kuulemaan teidän lukijoiden mielipiteitä aiheeseen liittyen! :) 

Niin että mistä tarkalleen ottaen on kysymys?


Mikä ihmeen Boken Nikki ja “toinen kausi”?

Muumilaakson tarinoita-sarja sisältää yhteensä 104 jaksoa, joista jokainen on julkaistu myöskin Suomessa MTV:n dubbauksen myötä. Tosi asiassa näihin jaksoihin sisältyy kuitenkin kaksi eri sarjaa, jotka on useissa maissa yhdistetty kokonaiseksi sarjaksi. Ensimmäinen sarja Tanoshii Mumin Ikka sisältää Muumilaakson tarinoista jaksot 1-78, jolloin ensimmäinen sarja päättyy jaksoon, jossa Nuuskamuikkunen lähtee etelään lumisateen saattelemana lentokilpailun jälkeen. (Pssst! Jos haluat lukea faniteorian tähän viimeiseen jaksoon liittyen, niin vilkaise tämä postaus!)

Toinen sarja, jonka Muumilaakson tarinoita pitää sisällään on nimeltään Tanoshii Mumin Ikka: Boken Nikki. Sijoitettuna Muumilaakson tarinoihin sarja alkaa jaksosta “Muumipeikon kihlaus” jatkuen aina Kultaiseen valtakuntaan asti, eli numeraalisesti tämä toinen sarja pitää sisällään jaksot 79-104. Tässä postauksessa keskitytään siis juuri tämän toisen sarjan toteutukseen useista eri näkökulmista. Mainittakoon vielä, että Boken Nikki julkaistiin Japanissa heti ensimmäisen sarjan jälkeen (Myanimelist).
Helsingin Sanomat haastatteli vuonna 2007 kummankin sarjan tuottajaa Dennis Livsonia, ja haastattelussa käy ilmi, että Livson katui jälkikäteen Boken Nikkin julkaisua. Voit lukea lisää Livsonin haastattelusta postauksen lopusta löytyvästä linkistä.

Tämän lyhyen alustuksen myötä onkin aika alkaa viimein ruotia tarkemmin Boken Nikki-sarjaa ja tarkastella miten sarjan toteutus onnistui hahmojen, käsikirjoituksen ja animaation osalta.


Hahmot

Muumipeikko on hahmona ensimmäisessä sarjan osalta hyvin neutraali päähenkilö, joka joutuu erilaisiin tilanteisiin ja vaaratilanteisiin pääasiassa muiden hahmojen toiminnan kautta. Ensimmäinen sarja näyttää itse asiassa hyvin harvoin tilanteita, joissa Muumipeikko kokee itsensä oikeasti epävarmaksi tai pelokkaaksi, eikä hän ilmeisesti tee kovinkaan paljon virheitä. Tähän tulee kuitenkin iso muutos Boken Nikin kohdalla, sillä Muumipeikko nähdään hyvinkin epävarmana hahmona, joka stressaa sarjan aikana mm. häntänsä kaljuuntumista, oman vapauden riistoa, äitiään ja itsenäistymisen halua - syitä on lukuisia. Voisi itse asiassa sanoa, että Muumipeikko on Boken Nikkissä aiempaan sarjaan verrattuna paljon lapsenomaisempi ja hänellä on enemmän tarve kehittyä - yksinkertaisesti sanottuna hän ei ole tässä sarjassa niin täydellinen ja neutraali reagointien osalta, vaan hänelle on kaadettu huomattavasti enemmän yleisilmeen vaihtelua niskaan.

Muumipappa ja Muumimamma eivät ole kokeneet aiempaan verrattuna kovin rajua muutosta. Muumipappa kriiseilee hahmouskolliseen tapaan elämänsä kanssa, mutta hän jää vaimonsa kanssa hyvin pieneen rooliin Boken Nikkin osalta. Muumipappa toimii edelleen perheen päänä ja hän mm. rakentaa joutessaan aikakoneen, haaveilee olevansa jälleen nuori aloittaessaan uuden elämän ja pelastaa rientää pelastamaan poikaansa rankkasateessa. Vaikka Muumipapalla on suurimman osan ajasta sarjaa hyvin pieni rooli, niin hän on saanut kuitenkin paljon ruutuaikaa ns. omissa jaksoissaan, kuten Koulu kutsuu, Aarrekartta, Joulutarina ja Lohikäärmeen kyyneliä. Oli myös ihan sympaattista nähdä, kuinka Muumipappa kaveeraa pikku Myyn kanssa jaksossa Hiekkaveistoksia.

Muumimammalla ei ole läheskään niin hyvä tuuri kuin Muumipapalla. Muumimamman rooli Boken Nikissä on lähes olematon ja hän yleensä seisoo tilanteiden taustalla lausuen muutaman repliikin. Hänet nähdään ikään kuin hiljaisen vaimon roolissa, jonka tärkein tehtävä on kärjistetysti keittää vieraille teetä ja katsoa, että ruokaa on tarjolla. Onneksi sarjasta löytyy yksittäisiä Muumimamman hohtohetkiä, mutta niitä ei valitettavasti ole paljoa. Muumimammalla on Boken Nikkin osalta todennäköisesti tärkein rooli jaksossa Kultainen häntä, jossa Mamma rohkaisee poikaansa ja Niiskuneitiä hyväksymään itsensä sellaisina kuin he ovat. Muumimamman nähdään tässä jaksossa jopa pettyvän poikaansa, kun tämä päätyy läksyttämään ylimielistynyttä poikaansa kultaisesta hännästä. Muita Mamman hahmon kannalta tärkeitä tilanteita ovat Muumitalvi-jaksossa Tahmatassusta huolehtiminen ja Uusi elämä-jaksossa muutaman hetkellinen irtiotto arjesta muun perheen sekoillessa.

Kenties pahimmin Boken Nikin toteutuksessa osumaa ottaa Niiskuneiti. Niiskuneidistä on valitettavasti tässä sarjassa entistä turhamaisempi ja pinnallisempi. Voisi oikeastaan sanoa, että Niiskuneidin ainoa rooli tässä sarjassa on olla tyttö, joka ajattelee kaikkea yliampuvan romanttisesti - hyvin suurin osa aiemman sarjan itsenäisestä Niiskuneidistä ja päättäväisyydestä puuttuu. Hänen nähdään myös loukkaantuvan varsin nopeasti tilanteissa, jossa joku muu saa huomioita esimerkiksi rakkauden tai kauneuden suhteen. Rohkenen jopa väittää, että Boken Nikki on onnistunut aikoinaan pilaamaan Niiskuneidin hahmon monien katsojien osalta huolimatta siitä, minkälainen hahmo Niiskuneiti aiemmassa sarjassa on ollut.
Yksi ärsyttävimmistä asioista kuitenkin, mitä Niiskuneidille on tämän sarjan myötä tehty on se, että lisätyn pinnallisuuden myötä sarja koko ajan muistuttaa katsojaa tämän painosta. Niiskuneidillä nähdään sarjan aikana mm. laihdutuspillereitä ja monet hahmot kommentoivat hänen ulkonäköään. Pikku Myy sanoo häntä usein lihavaksi ja typeräksi (Niiskuneiti vastaa olevansa täyteläinen), merirosvolapsi nimittää häntä paksuksi ja menneisyydessä oleva mieshenkilö kutsuu häntä pyyleväksi. Niin turhauttavaa, että näiden 26 jakson aikana Niiskuneidin hahmolla ei ole muuta merkitystä kuin nämä aiemmin mainitut piirteet. (Huomio jälkikäteen, 14.9.2020: On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että Niiskuneidin pinnallisuuteen tässä sarjassa vaikuttaa lähdeteokset, eli tämän hahmon toteutus sarjakuvissa)


Pikku Myy pysyy hahmona semisti uskollisena aiempaan sarjaan verrattuna, mutta hänenkin pirullisuudella mässätään enemmän Boken Nikissä. Pikku Myystä on tehty hahmona ääripäihin menevä - Niiskuneidin tavoin hänen turhamaisuuttaan tuodaan enemmän esille ja Myy nähdään aiempaa enemmän komentelemassa muita. Komentelu ja jatkuva paistinpannulla mätkiminen kohdistuu pääasiassa Nipsuun, ja usean jakson aikana pikku Myyn nähdäänkin hakkaavan kohdettaan paistinpannulla tarvittaessa useaan otteeseen yhden minuutin aikana. Tavallaan Myy on aika uskollinen aiemman sarjan toteutukseen verrattuna, mutta on vähän sääli, että hahmolla ei tunnu olevan kuin kaksi ääripäätä - joko yllättävä halu rakkauden löytämiseen tai kehumiseen, tai sitten muiden alistaminen. Onhan pikku Myy siis aiemminkin toiminut näin, mutta eikö näiden kahden ääripään välillä ole aiemmin ollut jotain? Pikku Myyn nähdään Boken Nikkin aikana kommentoivan useaan otteeseen Niiskuneidin painoa ja suorituskykyä, ja hän on mielissään jo pelkästä ajatuksesta, että saisi vastakkaiselta sukupuolelta huomiota romanttisessa mielessä. Myyllä on kuitenkin oman tähtihetkensä myös sarjan aikana, kuten esimerkiksi jaksoissa Hiekkaveistoksia ja Poliisimestarin veljenpoika, joista jälkimmäisessä hän vinoilee Launolle upealla riimityksellä - “Märkäkorvainen keltanokka, poliisipojalla petti pokka, paistin sijasta pelkkä rokka pöytään jäi”.


Nipsu saa Boken Nikkissä yllättävän paljon omaa ruutuaikaa, ja hänen hahmolleen omistetaan esimerkiksi Nipsu rakastuu- ja Nipsu apumiehenä-  jaksot. Nipsun hahmossa on oikeastaan samankaltainen ongelma kuin pikku Myyllä, sillä Nipsu nähdään sarjan aikana joko himoitsemassa ruokaa (tai rahaa, mutta pääasiassa ruokaa) tai pelkäämässä jonkin tilanteen vuoksi. Nämäkin piirteet ovat olleet osa Nipsun hahmoa jo aiemman sarjan aikana, mutta Boken Nikkin aikana tulee huomanneeksi, että Nipsun ja Muumipeikon väliseen kaverisuhteeseen ei jää juurikaan aikaa. He puuhailevat kyllä asioita yhdessä, mutta yleensä samassa tilanteessa ovat Niiskuneiti ja Myy. Poikkeuksena on tietenkin kohtaus, jossa Nipsu on aivan hepulina Houskan takia, mutta kyseinen jakso on muutenkin aika karmeaa katsottavaa. :D Kyseinen kohtaus on lähinnä kiusallinen eikä kovin vastavuoroinen, ja Muumipeikko tuntuu enemmän ja vähemmän pakotetulta tilanteeseen. 

Vielä lyhyesti Nuuskamuikkusesta, jolla ei itse asiassa ole kovin isoa osaa Boken Nikkin osalta. Nuuskamuikkunen pysyy pitkälti hyvin uskollisena ensimmäisen sarjan versiolle, mutta hänelle annetaan yksinkertaisuudessaan todella vähän ruutuaikaa. Nuuskamuikkusen ei nähdä esimerkiksi osallistuvan lainkaan Muumipeikon ja muiden matkoille Seikkailulla tai aikakoneella, mikä näkyy heti tämän esiintymisessä sarjan aikana. Jotkin hetkistä ovat myös hyvin lyhyitä, kun Muumipeikon kavereineen nähdään pyytävän jotain neuvoa Muikkuselta. Muumipeikon ja Nuuskamuikkusen kahdenkeskinen aika on myös hyvin minimissä sarjan aikana; yksi näistä harvoista kohtauksista nähdään heti jaksossa Muumipeikon kihlaus, kun Nuuskamuikkunen ottaa ensi kertaa Muumipeikon mukaan vaellukselle.


Juoni ja käsikirjoitus

Boken Nikkin jaksoja on yhteensä 28, ja niistä ainoastaan neljässätoista on käytetty alkuperäistä lähdettä - tässä tapauksessa ainoastaan sarjakuvia. Tätä postausta varten en ole tutustunut sarjan jaksojen ja alkuperäisteoksen väliseen yhdennäköisyyteen kuin muutaman sarjakuvan verran, joten jääköön tämä tulevaisuudessa Muumijaksoilua-osion toimeksi. Joka tapauksessa lähes jokainen näistä Boken Nikkissä käytetyissä sarjakuvista on peräisin Lars Janssonilta, sillä neljässätoissa lähteessä on yhdeksän hänen tekemäänsä sarjakuvaa. Myös Tove ja Lars tekivät jonkin verran yhdessä muumi-sarjakuvia, ja niistä kolme on päässyt osaksi Boken Nikkiä (Aikakone ja Muumipeikko villissä lännessä esitellään samassa sarjakuvassa, Muumitalvi). Lisäksi sarjassa käytetään kahta Toven omaa sarjakuvaa (Kultainen häntä ja Uusi elämä). Mainittakoon kuitenkin erikseen, että näiden tarkasteltavien sarjakuvien kohdalla jaksoissa oli käytetty alkuperäisen tarinan elementtejä, mutta itse tarinaa ei seurattu kovinkaan tarkasti.

Itse jaksojen osalta tarinat ja tapahtumat etenevät kovin nopeasti. Boken Nikkissä ei nähdä muita arkkeja kuin aikakonetta käsittelevät jaksot, ja näistäkin suurin osa esitellään yksilöllisinä jaksoina. Tarinoiden osalta jaksossa korostuu pääasiassa Muumipeikon kaveriporukan bondailu ja yhteinen puuhailu. Sarjan jaksoissa nähdään kuitenkin paljon enemmän muita Muumilaakson asukkaita pienissä rooleissa, ja esimerkiksi Poliisimestari ja Haisuli saavat yllättävän paljon ruutuaikaa. 

“Mihin aikaväliin nämä jaksot edes sijoittuvat” on varsin yleinen kysymys Boken Nikkiä katsellessa. Vähiten tällaisessa tilanteessa vaivaa vähiten päätään sillä, että nämä kaksi sarjaa ajattelee toisistaan täysin riippumattomina ja etteivät nämä käytännössä liity sen enempää toisiinsa. JOS jaksot haluaisi ajatella aikajanallisesti johonkin kohtaan ensimmäisen sarjan tapahtumia, niin se luultavasti olisi jakson 54 (Timantti), jälkeisiin tapahtumiin, sillä Boken Nikkissä Mymmeli ja pikku Myy asuvat edelleen kartanossa.

Ensimmäisen sarjan ja Boken Nikkin välillä on lukuisia ristiriitoja. Hahmojen osalta Boken Nikkissä ei nähdä esimerkiksi Niiskua, Aliisaa, Noitaa ja Tuutikkia, ja kertojakin on kokonaan unohtunut. Isoimmat hämmennykset tulevat ilmi kuitenkin tarinoiden osalta, sillä Muumipapan aiemmin kerrottu nuoruus lastenkodista ja hurjista seikkailuista pyyhitään pois Boken Nikkissä. Sarjassa Muumipapan kerrotaan käyneen koulua Hömelö-nimisen henkilön kanssa ja vanhoista valokuvista käy ilmi, että Jenni-täti olisi nimenomaan kasvattanut Muumipapan. Lisäksi Muumipapan tussari löytyy edelleen kellarista, vaikka hän heitti sen tuleen aiemmassa sarjassa. 

Animaatio

Animaation osalta Boken Nikkin laatu on huomattavasti kehnompi verrattuna aiempaan sarjaan. Hahmojen kokoerot vaihtelevat pitkin sarjaa erityisesti pikku Myyn ja Nipsun kohdalla, ja taustahahmot esitellään ihmeellisenä massana. Suurin ero lienee kuitenkin se, että siinä missä ensimmäisen sarjan animelle tyypilliset piirteet eivät tulleet esiin, niin Boken Nikkissä ne sitten tulevat tämänkin edestä. Hahmojen kasvoilla voidaan nähdä todella liioittelevia ilmeitä tai heidän silmiensä koko muuttuu radikaalisti. Tässä vaiheessa kuvien voisi antaa puhua puolestaan.









Mikä sitten onnistui?

Vaikka Boken Nikkistä on paljon kurjaa sanottavaa, ja itse en kyseisiä jaksoja kovin mielelläni katso, niin siellä on kuitenkin muutamia onnistuneita kohtauksia. Itse pidän henkilökohtaisesti eniten Aarrekartta-jaksosta, jossa on oikeasti hyvin rakennettu tarina tiettyjen vaiheiden kautta draaman ja onnistumisen kautta. Voisin jopa väittää, että tässä jaksossa on eniten samankaltaista tunnelmaa kuin ensimmäisen sarjan jaksossa. Useimmasta jaksoista löytyy jonkinlaista viihdearvoa ja yksittäisiä onnistumisia. 

Ylipäätänsä on kiva, että sarjassa on käytetty lähteenä sarjakuvia, vaikka se ei tätä sarjaa missään nimessä pelasta. On kuitenkin mainittava erikseen, etteivät Muumipeikko-sarjakuvat ole varmasti helpoin lähde animaatiosarjalle, jonka kohderyhmänä ovat pääsääntöisesti lapset. 

On myös yllättävää, kuinka Boken Nikki nostaa yksittäisiä hahmoja enemmän esille. Esimerkiksi Poliisimestarille, Haisulille, Posteljoonille ja Jenni-tädille annetaan paljon enemmän ruutuaikaa, ja jopa Drontti Edvard nähdään yhdessä sarjan jaksossa. Hahmojen osalta myös Muumipeikon epätäydellisyyden tuominen on toteutettu ihan hyvin, ja Muumipapan yksittäiset humoristiset repliikit ovat hauskoja. 

No mutta, olipas se urakka! Mitä ajatuksia postaus herätti? Olisi mukavaa kuulla teidän mielipiteitänne tähän sarjaan ja sen jaksoihin liittyen, joten jätä ihmeessä kommenttia! :)

Nähdään taas seuraavan postauksen parissa!

- nizku

Lähteet:

Helsingin Sanomat: Dennis Livsonin haastattelu. (2007)

Myanimelist: Tanoshii Mumin Ikka ja Tanoshii Mumin Ikka: Boken Nikki

5 kommenttia:

  1. En sitten tiedä lukevatko ihmiset alkuperäis lähteitä valikoivasti hypäten yli ja sivuuttaen ne asiat joista ei itse teksteissä tykkää, mutta Niiskuneidin ulkonäköä kommentoidaan jo joissain märin kirjoissa ja erityisesti Toven ja Larssin sarjakuvissa. Laihduttavat keksit ovat esimerkiksi mukana sarjakuvassa Muumitalvi. Ja Papan kouluvuodet Hömelön kanssa sarjakuvasta Muumipappa ja Vakoojat. Muutenkin siinä missä Muumilaakson tarinoiden ensimmäinen kausi perustui pääasiassa kirjoihin niin enemmistö toisen kauden jaksoista pohjautuu näihin alkuperäisiin sarjakuviin. Itse olen lukenut kaikki sarjakuvat läpi aloittaen Muumipeikosta ja lopettaen 10 säästöporsaaseen. Ovat tuota.. aika erikoisia ja omalaatuisia sarjakuvia. Se haluaako pitää Toven ja Larssin sarjakuvia sitten oikeina tai alkuperäisinä muumeina siinä missä kirjoja on kuitenkin jokaisen oma mielipide asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos paljon kommentistasi! :) On ihan totta, että sarjakuvilla on varmasti merkittävä osuus Niiskuneidin hahmon toteutukseen esimerkiksi tuon pinnallisuuden kohdalla. Tämän myötä lisään postaukseen huomion jälkikäteen, joten kiitos paljon huomiosta! Pahoittelut siitä, ettei postaus käsitellyt kovinkaan kattavasti itse alkuperäisiä sarjakuvia ja niiden tarkempia yhtymäkohtia tähän sarjaan. Sarjakuvat tullaan käsittelemään ajan kuluessa viimeistään muumijaksoilujen parissa, mutta näistä oli mielenkiintoista kuulla jo tässä vaiheessa! :) Mielenkiintoista, kuinka ihan alkuperäistarinoidenkin välillä voidaan nähdä jonkinlaisia ristiriitoja sarjakuvien ja kirjojen välillä.
      - nizku

      Poista
  2. Ainakin minulle Boken Nikki sarja pilasi Pikku Myyn hahmon pitkäksi aikaa, onneksi hänellä kuitenkin on vielä ihan hyviä hetkiä mm. Hiekkaveistoksia jaksossa.
    Minustakin Aarrekartta-jakso on hyvä. Onko Profeettaa kuuntelemassa Mörkö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! :) En ihmettele tätä yhtään, sillä onhan Pikku Myyn toteutus sarjan osalta aika erikoinen ääripäineen ja pinnallisuuksineen. Onneksi on nimenomaan tuo Hiekkaveistoksia-jakso, joka kuuluu sarjan parhaimmistoon, niin kuin mainitsemasi Aarrekartta. Ja kieltämättä tuo valkoinen epämääräinen olio näyttää paljon Möröltä, tämä on herättänyt lukuisia kertoja hämmennyksiä vaikka kenen keskuudessa. Liekkö kyseessä jokin Mörön alalaji, joka on tullut kuuntelemaan sanomaa uudesta elämästä. :D
      - nizku

      Poista
  3. Se mikä itseäni huvitaa Nuuskamuiksen pienemässä roolissa on, että Japanissa on useiden kyselyiden perustellla suosituin Muumi hahmo. Mietin vaan, että kun hän on siellä niin suosittu, niin miksi hänen roolinsa on tässä pienempi? En ole siihen keksinyt mitään järkevää syytä.

    VastaaPoista