Muumipelailua - Muumit piilosilla & Muumit meren aalloilla



Heipparallaa jälleen Muumipelailua -osion parista! Tällä kertaa palaamme muumipelin alkujuurille, hyvin syvälle nostalgiaan. Tämän kertaisessa postauksessa esitellään kaksi hyvin vanhaa PC-muumipeliä: Muumit piilosilla ja Muumit meren aalloilla.


Muumit piilosilla:


Perustiedot:

Julkaisija: WSOY multimedia, myöhemmin Nordic SoftSales, 1995
Järjestelmä: Windows, Mac
Hinta: Maksullinen, peli itsessään ei tarjoa ostomahdollisuuksia
Ikäraja: 3
Kieli: Suomi, ruotsi

Pelin idea ja tavoite:

“Kerran kovin outo alus Muumilaaksoon tulla halus. Laatikossa otus hassu, nimi oli TAHMATASSU. Pitkä matka, suuri vaiva - ilmapallo sekä laiva perille toi otuksen. Kai kiinni tahdot saada sen!”
Pelin idea lyhykäisyydessä on löytää Muumilaaksoon ilmestynyt Tahmatassu pelin jokaisesta kentästä. Peli toimii perinteisellä klikkailumetodilla, eli painamalla hahmoja tai esineitä tapahtuu erilaisia toimintoja. Klikkailun avulla pelaaja yrittää löytää Tahmatassun eri piilopaikoista.
Kentässä on yhteensä 10 erilaista kenttää, jotka sijoittuvat eri ympäristöihin. Jokaisen kentän alussa kertoja kertoo kenttää pohjustavan runon. Peli alkaa Muumilaakson pihasta siirtyen keittiöön ja siitä ilmeisesti Muumipeikon huoneeseen, Hemulin hengaushuoneesta kuistille, Niiskuneidin huoneesta Niiskun verstashuoneeseen, sekä lopuksi Papan kellariin ja uimahuoneeseen. Viimeisen kentän jälkeen Tahmatassu pöllii laiturin nokasta soutuveneen ja lähtee pois Muumilaaksosta.
Kenttien lisäksi pelissä on myös kaksi minipeliä - Niiskuneidin huoneesta löytyy värityskuvia ja kellarista soittokone.


Ruusut:

  • Niin symppis grafiikka!
  • Mörkö oli hurjan näköinen siellä Niiskuneidin vaatekaapissa
  • Paljon erilaisia vaihtoehtoja klikata, josta seuraa kaikkea jännittävää - esimerkiksi Muumipeikko lentää leijalla taivaalla, Haisuli räjäyttää pommin, Pikku Myy harrastaa kamppailulajeja ja Tuutikki jonglööraa kaloilla
  • Monipuolisesti eri hahmoja
  • Pikku Myyn nauru ja esi-isän ölinä 5/5
  • Niiskun huoneessa voi piirtää liitutaululle

Risut:

  • Peli on aika yksinkertainen ja lopulta nopeasti pelattava, mutta toisaalta toimii tällaisenaan tosi hyvin
  • Usein musiikkipelikone jumitti koko  pelin
  • Muistan, että viimeisessä kentässä oli joku klikkaus, että jos Tahmatassu löytyi tietystä paikasta, niin koko uimahuone about räjähti - kauhea homma saada ns. haluttu loppu


Muumit meren aalloilla:


Perustiedot:

Julkaisija: WSOY multimedia, myöhemmin Nordic SoftSales, 1996
Järjestelmä: Windows, Mac
Hinta: Maksullinen, peli itsessään ei tarjoa ostomahdollisuuksia
Ikäraja: 3
Kieli: Suomi, Muumipappa ja meri-versiossa myös norja ja ruotsi


Pelin idea ja tavoite:

Muumiperhe on päättänyt lähteä merelle nauttimaan aurinkoisesta ilmasta. Pelaajan tehtävänä on pelata minipelejä ja kerätä niistä merkkejä, jotta hän pääsee ohjaamaan laivan takaisin Muumilaaksoon. Pelaajan on ansaittava vähintään kolme merkkiä, jotta hänellä on mahdollisuus päästä peli läpi.
Minipelejä on yhteensä kymmenen. Muumipeikon kanssa pelaaja pääsee sukeltamaan erilaisia esineitä merenpohjasta, jotka Tuutikki menetti myrskyssä. Niiskuneidillä on teltassaan sirkuseläimiä, jonka äänet täytyy yhdistää toisiinsa. Nipsulla on oma maalausnurkka ja Nuuskamuikkusen kanssa pystyy pelaamaan muistipeliä. Hemuli sijaitsee laivan keulassa ja hän nappaa lentokaloja. Tahmatassu lymyilee laatikoissa ja Pikku Myy pelaa hattivattien kanssa tuolileikkiä. Muumipappa sijaitsee laivan tähästömässä ja pelaajan tulee valita hänelle erilaisia asukokonaisuuksia. Laivan ohjaamossa sijaitsee torvisoitto peli ja pelin loppuvastus, jossa pelaaja ohjaa laivan takaisin Muumilaaksoon.

Huomioitavaa:

Pelistä on tehty useita eri versioita, jonka myötä esimerkiksi pelin aloitus vaihtelee suuresti. Vanhemmista versioista puuttuu esimerkiksi alkuspiikki ja upea alkumusiikki. Uudessa versiossa ääniefektejä ja animaatioita on muutettu ja puheääniä lisätty,
Myös pelin nimi vaihtelee version mukaan. Muumipappa ja meri versiossa pelin alussa on randomia infoa Muumimaailmasta ja tämä on merkitty erikseen pelin karttaan.
Tämä on myös ensimmäinen muumipeli, johon lisättiin myöhemmässä versiossa original Muumilaakson tarinoiden ääninäyttelijä. Pikku Myyn ääninäyttelijä Elina Salo kertoo pelissä ohjeistuksen “Kuule, ellet tiedä mitä sinun pitää tehdä koputa hytin oveen! Näin, kop kop!”

Ruusut:

  • Pikku Myy -minipeli: Haasteellinen peli, jossa on eeppinen musiikki
  • Monta minipeliä, jotka ovat yllättävän haasteellisia - pelissä riittää joksikin aikaa tekemistä, mikäli aikoo pelata jokaisen minipelin läpi (vaikeimmat pelit: torvi ja Pikku myy)
  • Erilliset ohjeistukset löytyvät pullopostista
  • Mahdollisuus pelata myös nopeutetulla versiolla peli läpi - pelataan vain vaaditut kolme minipeliä ja se on siinä
  • Kivaa, että “merenhuiske” tai laiva nyt ikinä onkaan kyseessä on saatu mukaan
  • Hemuli-minipelissä paras juttu ku pääsee lyömään miekkakalaa paistinpannulla
  • Mahdollisuus kaksinpeliin Nuuskamuikkusen muistipelissä

Risut:

  • Loppuvastukseen pääseminen oli paikoitellen vaikeaa
  • Jotkut minipelit ehkä turhan pitkiä - esimerkiksi Niiskuneidin sirkusjutussa on yhteensä 24 eläimen ääntä tunnistettavana

Ja näin on jälleen yksi postauskuukausi korkattu! Ovatko nämä kaksi kyseistä peliä sinulle jollain tavalla tuttuja? Onnistuitko koskaan voittamaan tuolileikissä hattivatteja vastaan?

Nähdään taas seuraavissa postauksissa!

- nizku

6 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Ite oon vaa pelannu meripeliä, mut muistan viihtyneeni sen parissa! Kiitos teille kun pidätte tätä blogia! piristää aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla! <3
      - nizku

      Poista
  2. Niin nostalgista! Näitä pelejä tuli pelattua aina kirjastossa ja kaverin luona. Uudestaan ja uudestaa, pelien yksinkertaisuus ei haitannut tai se että ne jo osasi ns. ulkoa. Olihan esim. Tahmatassu aina mahdollista löytää eri piilosta ja jotkin minipelit olivat tosiaan oikeasti haastavia.

    Meren aalloilla -pelin Muumimamman "Oivoi!" huudahdus, kun klikkaa tuosta hytistä missä hän on. <3 Ja ehdalla Ulla Tapanisen äänellä. Myöhemmistä versioista se on kai poistettu, mrrh. Tuo Pikku Myyn repla puolestaan ei ole tuttu, samoin alkutarinaa ei ollut siinä versiossa mitä minä lapsena pelasin.

    On minulla muistikuva, että olisin joskus Hattivatit päihittänyt... Pirun vaikea se kyllä oli. Myös Tahmatassun lipastonlaatikko -pelin muistan aiheuttaneen tuskastelua!

    VastaaPoista
  3. Tämä peli on ikimuistoinen. Vieläkin omistan ja joskus pelaan, mutta parhaiten muistan isini sylissä tätä pelanneen. Ja siinä ihan ekassa versiossa kuului kyllä se kiva musiikki, muttei ollut mitään kertojaa. Niiskuneisin telttakin on saanut lisää elukoita ekan version jälkeen. Vaikeinmat oli ehottomasti Pikku Myy ja Tahmatassu. Varsinkin Tahmatassun piironginlaatikkopelissä kun oli rapu joka saattoi syödä tietsikan hiiren.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) voi miten sydäntä lämmittävä muisto, ihana kuulla! <3 Muistelen myös näin, että meren aalloilla -pelissä ei tosiaan olisi alunperin ollut mitään kertojaa - itse olen pelannut nimenomaan sitä viimeisintä versioita, mutta onneksi pelivideoiden kautta pääsin tutustumaan myös niihin varhaisempiin versioihin. Kiitos muuten tuosta muistutuksesta, että se turkasen rapu söi tietokoneen kursorin, tästä sai hyvät fläsärit. :D Pikku Myy kenttää ei kyllä päässyt ikinä läpi ja näin ollen ei koskaan saanut nähdä, että miltä se palkintomitali siihen minipeliin liittyen näytti.
      - nizku

      Poista
    2. Olen päässyt Pikku Myy tuolileikin läpi, helpooa se ei tosiaankaan ole. Myyssä voitetussa mitalissa on Pikku myy, jolla on harteillaan viitta ja päässään tuo sininen jakkara vöörinpäin, vähän niin kuin kruununa.

      Poista