Muumipelailua - Muumit ja taikalamppu

Moikka jälleen kerran! Tässä kuussa Oispa punssia #muumijaksoilu-postauksessa tarkasteltavana oli Taikalamppu-jakso, ja näin ollen jatkumona käsittelemme Muumipelailua-osiossa kyseiseen jaksoon perustuvan pelin. 


Perustiedot:

Julkaisija: 2007, WSOY Uudet Mediat, myöhemmin Nordic Softsales
Järjestelmä: Windows/Macintosh
Hinta: Maksullinen, peli itsessään ei tarjoa ostomahdollisuuksia
Ikäraja: 3
Kieli: Suomi


Pelin idea ja tavoite:



Muumit ja taikalamppu -peli pohjautuu pitkälti Muumilaakson tarinoiden versioon kyseisestä tarinasta. Muumipeikko ja Niiskuneiti löytävät taikalampun, jonka sisältä paljastuu oikea lampunhenki. Hän paljastuukin aikamoiseksi riesaksi Muumilaakson asukkaille. Peli antaa eräänlaisen näkökulman siihen, mitä olisi voinut tapahtua mikäli lampunhenkeä ei olisi saatu niin nopeasti aisoihin Muumilaakson tarinoita -sarjan jaksoon verrattuna. Pelissä esitellään useita erilaisia minipelejä, jotka liittyvät jollain tavalla hengen metkuihin. Pelissä ei varsinaisesti ole mitään tavoitetta, ja peli kestää niin pitkään kuin pelaaja itse tahtoo. 


Muumit ja taikalamppu -pelissä on yhteensä yhdeksän minipeliä: 
Nipsu ja kellari: Jostain kumman syystä kellarista on palanut valo, ja Nipsu joutuu taskulampun turvin etsimään satunnaiset esineet pimeästä kellarista. Taskulampun paristot ovat kuitenkin vähissä, ja pelaajalla on vain tietty aika löytää tavarat. 


Muumipeikko ja muistipeli: Toinen Muumitalon sisällä olevista peleistä on keittiössä tapahtuva muistipeli, jossa lampunhenki käy tiputtamassa jokaisen tavaran pois paikoiltaan. Muumipeikko auttaa pelaajaa löytämään tavarat takaisin oikeille paikoille kolmen eri muistipelin parissa.




Niiskuneidin pukuleikit: Niiskuneiti on jostain kumman syystä ruvennut pukeutumaan, ja hän paljastaa pelaajalle vaatekaappinsa sisällön. Jokaisella kerralla pelaajan tehtävänä on tunnistaa eri vaatekappaleiden, asusteiden ja peruukkien kautta mikä asukokonaisuus on kyseessä useista eri vaihtoehdoista. Kun pelaaja on valinnut oikean kokonaisuuden, niin pelissä näytetään puvun ns. oma animaatio. Tämän myötä Niiskuneiti vaihtaa pian vaatteensa (pelaajan tulee tällöin pitää silmät kiinni), ja tämän jälkeen pelaajalla on uusi asu pohdittavanaan. Pelissä on yhteensä kuusi eri pukua: intiaani, ranta/havaji, sirkus, prinsessa ja merirosvo.


Nipsun tietovisa: Lampunhenki taikoo Nipsun alle pilven, joka nostaa tämän puun oksien korkeudelle. Samassa Pikku Myy ilmestyy paikalle ja kertoo, että Nipsu voi päästä alas vain vastaamalla oikein muutamaan kysymykseen, jotka esitetään pelaajalle. Jokaisen oikean vastauksen myötä Nipsua kohti kasvaa tikapuut, joita pitkin hän pääsee kapuamaan alas. Jos pelaaja vastaa kysymykseen väärin, Nipsu saa kolmen väärän vastauksen jälkeen niskaansa kylmää vettä. 


Muumipeikko ja palapeli: Muumilaaksossa olevassa verstaassa on useita erilaisia rakennelmia lentokoneesta polkupyörää. Kun pelaaja koskee johonkin niistä, niin kas kummaa - lampunhenki pistää sen säpäleiksi. Näin ollen pelaajan täytyy palapelin tavoin koota rakennelma uudestaan. 


Nipsun kolikot: Tässä pelissä on poikkeuksellisen paljon Nipsuun liittyviä pelejä! Nipsu on onnistunut haalimaan itselleen kolikoita, jotka lampunhenki kuitenkin muuttaa ilmaa kevyemmiksi, ja näin ollen kolikot leijailevat taivaalla. Jotta Nipsu saa kolikkonsa takaisin, tulee hänen hypellä kiviltä ja sieniltä toisille. Pelaajan tulee kuitenkin varoa ohjaamasta Nipsua hyppäämästä kärpässienten, sammakoiden tai maan päälle. Lisäksi taivaalla lentävät linnut haluavat osansa kolikoista.


Pikku Myy ja eläimet: Muumilaakson metsissä olevat eläimet on lumottu lampunhengen toimesta, ja Pikku Myy yrittää saada selville pelaajan avulla mitä loihditut eläimet oikeasti ovat. Eläimen eteen tarjotaan useampi lautanen, jossa joistakin on alkuperäiselle eläimelle tarkoitettu ruoka. Antamalla oikean ruuan eläin muuttuu takaisin normaaliksi. 



Pikku Myy ja kukat: Kukkapenkit on ryövätty tyhjiksi, ja pelaajan täytyy päätellä vihjeiden avulla kukkien oikea järjestys.


Niiskuneiti ja kukkien kerääminen: Jostain tuntemattomasta syystä Niiskuneiti on saanut käsiinsä taikapilven, ja pelaajan tehtävänä on ohjata pilvellä leijuvaa Niiskuneitiä korkeammaksi kohti kalliota, josta Niiskuneidin tulee kerätä jokainen vastaantuleva kukka. Kanit ja linnut yrittävät kuitenkin sabotoida hänen aikeitaan. Pelissä on yhteensä kolme vaikeustasoa. 


Lisäksi peli tarjoaa pienimuotoista oheistoimintaa. Alkuvalikosta pelaaja voi pelin sijaan valita sadun, joka kertoo Muumilaakson tarinoiden alkuperäisen tarinan Taikalampusta. Lisäksi alkuvalikosta voi valita kohdan, jossa on mahdollista saada lisätietoa muumeista ja Tove Janssonista. Itse pelissä on kolme uutta laulua, jotka voi kuunnella joko instrumentaalina tai laulun kanssa. Pelissä on myös mahdollista maalata ja tulostaa värityskuvia.

Ruusut:

- Kertomus taikalampusta
- Muumipeikolla, Niiskuneidillä ja Nipsulla tutut ääninäyttelijät Muumilaakson tarinoista
- Tietovisa on hauska ja yleissivistävä lapsille
- Nipsun hyppypeli on oikeasti haastava 
- Aiempaa enemmän lauluja
- Minipeleihin on sinällään käytetty mielikuvitusta siinä mielessä, että niiden kautta on pohdittu, mitä lampunhenki olisi voinut tehdä vielä 
- Minipeleissä pelaajan hahmotuskyky kehittyy (palapeli) - lisäksi havaittavissa jonkinlaista kasvatuksellista tavoitetta aiemmin mainituissa tietovisassa, muistipelissä ja eläinten tunnistuksessa


Risut:

- Ei selkeää tavoitetta, pelillä ei ole ns. loppukohtaa
- Tämän vuoksi peli on myös aiempia paljon sekavampi, ja minipelit ovat aika irrallisia toisistaan. Sinällään kaikki liittyvät lampunhengen trollailuun, mutta tuntuu että tässä on vaan ideoitu läjä mahdollisimman monta hyvää minipeliä, ja ne on sitte vaan lyöty samaan peliin
- Graafisesti taso on laskenut aiempiin peleihin verrattuna, esimerkiksi Nipsun anatomia on kauheaa katsottavaa
- Minipelien toiminnot ovat myös paljon yksinkertaisempia aiempaan verrattuna
- Käytetty paljon samaa animaatiota kuin taikatalvi-pelissä, tämän vuoksi Pikku Myyllä on kaulahuivi, vaikka pelissä onkin kesä


Oletko sinä koskaan pelannut tätä peliä? Kerro peliin liittyvistä muistoista lisää kommenteissa!


Nähdään taas pian!


- nizku

2 kommenttia:

  1. Ai saakeli, olin niin superpettynyt tähän peliin! Taso laski ihan roimasti, ehdottomasti kertakäyttöpeli. Aikaisempia pelejä sitä ennen jaksoin sentään pelata aina uudestaan ja uudestaan. Ei juuri lisättävää noihin mainittuihin risuihin, odotin ennen kaikkea että pelissä olisi ollut selkeä juonen kulku ja että pelin olisi voinut läpäistä. Siihen päälle vielä karmeat grafiikka ja laulut (aikaisempien pelien laulut olivat olleet minusta ihan kivoja).

    Lisään vielä, että hahmoja/animaatioita taitaa olla myös napattu Taikatalven lisäksi muistakin peleistä: tuo Niiskuneiti näyttää Näkymätön lapsi -pelin tyyliseltä ja aloituskuvan Muumipeikko taitaa olla Taikurin hatusta. Taustojen ja tavaroiden ym. tyylit vaihtelee myös niin paljon, että olisikohan nekin otettu eri peleistä tai jostain kuvapankeista?

    Eniten minua ehkä kuitenkin harmitti, että aikanaan OSTIN tuon roskan. :D

    VastaaPoista
  2. Tää on yks huonoimpia mitä olen pelannut. Serkulla kokeilin joskus näkymätön lapsi peliä, taikatalvea en oo pelannut. Taikurin hattu on kokonaan pelattu. Vaikka tässä on tuttuja ääniä, kuten Nipsulla nii jotenki nää minipelit on hanurista. Toi ettei oo loppua on typerää.

    VastaaPoista