Tervehdys jälleen kaikille! Tässä postauksessa palaamme Perhedynamiikat-osion pariin, jossa olemme jo aiemmin käsitelleet muumi-, vilijonkka- ja niiskuperheet. Kyseiset postaukset pääset lukemaan tästä linkistä.
Tällä kertaa perehdymme Nuuskamuikkusen ja pikku Myyn suvun piirteisiin. Näkökulma painottuu hyvin vahvasti Toven alkuperäisiin muumitarinoihin ja näin ollen emme käsittele Muumilaakson tarinoiden osuutta kovinkaan paljoa.
Perherakenne
Nuuskamuikkusen ja pikku Myyn suku on perheenä huomattavasti epäselkeämpi ja hajanaisempi aiempiin perheisiin verrattuna. Koko perhe oikeastaan rakentuu vanhemman Mymmelin ympärille, joka on esimerkiksi pikku Myyn, nuoremman Mymmelin ja Nuuskamuikkusen äiti. Mymmeli on kolmikon isosisko, ja Nuuskamuikkunen heidän puoli-pikkuveljensä. Pikku Myyn ja Nuuskamuikkusen kohdalla ikäjärjestys tulee ilmi “Muumipapan urotyöt”-kirjan kautta, jossa kerrotaan pikku Myyn syntyneen jo ennen, kun Muumipappa on tavannut Muumimamman. Nuuskamuikkusen olemassaolosta ei ole tällöin ollut vielä tietoakaan.
Tämän kolmikon lisäksi Mymmelillä tuntuu olevan loputon määrä muita lapsia, joiden nimiä ei mainita erikseen - hän ei ole oikeastaan itsekään varma, montako lasta hänellä on. Lasten isät ovat henkilöllisyyden osalta täysin pimennossa Nuuskamuikkusen isää Juksua lukuunottamatta.
Tarinoissa mainitaan myös kaukaisempia sukulaisia, jotka ovat pääasiassa vanhemman Mymmelin suvun puolelta. Pikku Myyn pahapäinen isoäiti esiintyy lapsenlapsensa kanssa Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -novelliteoksessa. Samassa teoksessa myös Nuuskamuikkunen kertoo Nipsulle äitinsä siskosta, joka luopui kaikista tavaroistaan ja antoi lopulta siskonpojalleen huuliharppunsa. Juksun puolelta mainitaan ainoastaan sukulainen, joka on opiskellut trigonometriaa.
Perheroolit
Jos perheen rakenne oli epäselvä, niin perheroolit vetävät tässä asiassa vielä pidemmän korren. Roolien muodostuminen ja niiden analysointi näiden hahmojen kesken on hyvin vaikeaa, sillä perhe ei ole juuri millään muotoa tekemisissä keskenään. Alkuperäisteosten perusteella ainoastaan Mymmeli, pikku Myy ja Nuuskamuikkunen ovat tekemisissä keskenään, mutta on epäselvää tiedostaako kolmikko Nuuskamuikkusen kuuluvan myös sisaruskatraaseen. Esimerkiksi teoksessa “Vaarallinen juhannus” Nuuskamuikkunen ja Myy eivät tunnista lainkaan toisiaan, ja Nuuskis pitääkin lankakorista löytynyttä Myytä itseään nuorempana. Perheroolien osalta Mymmelin osuus korostuu ehkä eniten, sillä tämä katsoo parhaansa mukaan nuoremman siskonsa perään. Mymmelin roolin muodostumiseen vaikuttaa todennäköisesti tämän asema vanhempana siskona sekä opittu toimintamalli, jossa Mymmeli on joutunut jakamaan äitinsä velvollisuutta huolehtia nuoremmista sisaruksista.
Lyhyesti kasvatuksesta
Koska perheen välinen dynamiikka, suhteet ja toimintamalli ovat pitkälti hämärän peitossa on perheen kasvatusmallista hankala sanoa mitään. Lyhykäisyydessään vanhempi Mymmeli toimii ilmeisesti yksinhuoltajana suurperheelleen, jonka lapsilukumäärästä hän ei ole täysin varma. Vanhemmat sisarukset ovat joutuneet mahdollisesti ottamaan vastuuta nuoremmista, kuten aiemmin mainittiin Mymmelin kohdalla. Perheen lapset saavat pitkälti temmeltää ja toimia miten lystäävät, mikä nousee vahvasti esiin sarjakuvassa Talonrakennus. Sarjakuvassa he muun muuassa sitovat Vilijonkan lapset kiinni uhripylväisiin ja ovat hävittää koko Muumitalon tuhon partaalle. Joskus vanhempi Mymmeli kertoo puuttuvansa tilanteisiin kaatamalla lastensa päälle limonadia. Voit lukea kyseisestä sarjakuvasta tästä postauksesta!
Nuuskamuikkusen näkökulma
“Muumipapan urotyöt” -kirjan mukaan Nuuskamuikkunen ei tiedä lainkaan Juksun olinpaikasta ja muutoinkin isän henkilöllisyys tuntuu olevan muikkuselle hämärän peitossa. Nuuskamuikkunen mainitsee, ettei hän ole koskaan oikeastaan tuntenut Juksua. Etäisestä suhteesta huolimatta Nuuskamuikkunen on kuitenkin kiinnostunut isänsä menneisyydestä ja kokemuksista sen sijaan, että tämä työntäisi kaiken informaation isästään kauemmas. Kirjassa Nuuskamuikkunen pyytää Muumipapalta, että tämä ei jättäisi mitään sanomatta, mikä liittyisi jollain tavalla Juksuun. Erityisesti Nuuskamuikkunen tuntuu olevan hyvillään siitä kuinka samankaltaisia hän ja Juksu ovat olleet.
Sen sijaan vanhemman Mymmelin osuus ei kiinnosta Nuuskamuikkusta laisinkaan. Muumipapan kertoessa nuoruudestaan Nuuskamuikkunen rohkaistuu jopa kysymään pitikö Juksu enemmän pojastaan vai vanhemmasta Mymmelistä. Hän muuttuu kuitenkin hetkessä vaisummaksi Muumipapan kertoessa, ettei Nuuskamuikkunen ollut syntynyt vielä tarinan tapahtumahetkellä. Tilanteen myötä Muumipappa antaa Nuuskamuikkuselle hainhampaan, joka on alunperin Juksun omistama. Nuuskamuikkunen vastaanottaa hampaan, mutta huolestuu kysyessään sattuiko moisen hampaan hankinta Juksua.
Muumipapan urotyöt -kirjan lopussa Muumipapan nuoruuden ystävät saapuvat Muumitalolle täysin varoittamatta - mukaan lukien myös Juksu ja vanhempi Mymmeli. Kirjan kuvassa näkyy, kuinka Nuuskamuikkunen halaa nimenomaan Juksua äidin ja sisarusten jäädessä sivummalle. Vanhempien sanotaan ujostelevan siitä syystä, etteivät nämä ole pitäneet yhteyttä poikaansa pitkään aikaan.
Tiivistettynä kirjan perusteella Nuuskamuikkunen tuntee jonkinlaista etäistä kiintymyssuhdetta ainoastaan Juksuun, joka rakentuu ainoastaan Muumipapan kertoman tarinan pohjalta (ja mahdollisten varhaisten muistikuvien perusteella, mutta näistä ei mainita mitään). Tarinan myötä Juksu saa Nuuskamuikkusen silmissä menneisyyden, yksittäisiä piirteitä, luonteen, jonkinlaisen arvomaailman ja tavan toimia - ylipäätänsä Nuuskamuikkunen saa tietää jotain viimein mystisestä isästään. Kiintymyssuhteen muodostumiseen voivat vaikuttaa Nuuskamuikkusen kokemat tunteet siitä, miten hän tunnistaa isässään paljon samoja piirteitä kuin itsessään. Tämä voi mahdollisesti vahvistaa jollain muotoa Nuuskamuikkusen minäkuvaa, mutta on kuitenkin tärkeä huomioida että mielikuva Juksusta rakentuu pääasiassa Muumipapan tarinan kautta - näin ollen merkittävä osa Juksun hahmosta jää edelleen pimentoon ja Nuuskamuikkunen ei saa selkeää kokonaiskuvaa tai henkilökohtaista kokemusta isästään.
Muut suuret kysymykset
Nuuskamuikkusen ja pikku Myyn perheeseen liittyy lukuisia kysymyksiä, johon alkuperäisteokset eivät anna vastauksia. Seuraavaksi onkin aika heittää mikrofonia teidän suuntaanne, joten ottakaa siitä rohkeasti koppia!
Ensinnäkin, minne Juksu on kadonnut Nuuskamuikkusen syntymän jälkeen? Minkälainen Nuuskamuikkusen lapsuus on ollut ja keiden kanssa hän on viettänyt aikaa? Onko Juksun “katoamisella” jotain tekemistä Hosulin ja Sosulin kanssa? Onko Nuuskamuikkunen mahdollisesti päätynyt lapsena orpolasten joukkoon, joka voisi selittää miksi tämä ei siedä orpolapsia kontrolloivia kieltotauluja Vaarallinen juhannus -kirjassa?
Entäpä millainen peijooni on pikku Myyn isä?
Kiitos tuhannesti postauksen lukemisesta! Jään mielenkiinnolla odottelemaan millaisia ajatuksia postaus on teissä mahdollisesti herättänyt tai mitä ideoita teillä olisi postauksen polttaviin kysymyksiin. Laittakaa siis rohkeasti kommenttia!
Nähdään taas seuraavan postauksen parissa!
- nizku
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti