Heipsunhei kaikki! Jatkamme tänään Punssiblogissa uutta juttusarjaamme Muumilaakson perheistä; sarjan ensimmäisen postauksen Muumiperheestä voitte kurkistaa tämän linkin takaa. Toisena perheenä otamme tarkasteluun Muumilaakson Niiskukaksikon, Niiskuneidin ja hänen veljensä Niiskun.
Koska Niisku esiintyy ainoastaan kahdessa Muumikirjassa (Pyrstötähti ja Taikurin hattu) ja tälle on siunattu kosolti ruutuaikaa Muumilaakson tarinoita-adaptaatiossa, pohjaan postaukseni voimakkaasti tv-sarjan rakentamaan sisarsuhteeseen. Sarjakuvien Niiskusta materiaalia on vain yhden tarinan verran (sarjakuva Niiskuneiti seurapiireissä, sarjakuvasta kerrotaan lisää mm. tässä Niiskun esittelypostauksessa!), joten sitä en tässä postauksessa käsittele sen kummemmin.
Perherakenne
Niiskuneiti ja Niisku muodostavat Muumilaakson ehkä pienimmän perheen, sillä niiskuja löytyy koko Muumilaaksosta vain kaksi. Sarjassa kaksikko asuu isossa talossa, Niiskun isoveljensä ahertaessa keksintöjensä kanssa ja Niiskuneidin toimiessa talossa eräänlaisena taloudenhoitajana. Niiskuneiti viettää valtaosan ajastaan poissa kotoa, kun taas Niisku joko hengailee työhuoneessaan tai ahertaa milloin minkäkin keksinnön, useimmiten suunnittelemansa lentohärvelin kimpussa. Niiskuneiti ja Niisku ovat persoonina kuin yö ja päivä, Niiskun ollessa käytännönläheinen ja ehkä sosiaalisesti vähän tönkkö, kun taas Niiskuneiti kuplii romantiikkaa ja sosiaalista staminaa.
Perheroolit
Niiskujen perheessä Niiskuneiti on selkeästi ottanut äidillisen, huolehtivan roolin. Niisku potee useammassakin jaksossa enemmän tai vähemmän jonkinlaista kriisiä, joka useimmiten pohjaa tämän epäonnistumisiin keksintöjen suunnittelu- tai toteutustöissä. Sosiaalisilta taidoiltaan Niisku on välillä vähän hokara ja puhuu ennen kuin ajattelee loppuun: kunniamainintoina näistä esimerkiksi kuolemattomat repliikit “sisarellani pitää olla joku joka huolehtii”, “naisille tyypillistä turvautua kiristykseen” ja “Niiskuneiti on niin tyhmä.”
Niiskuneiti on Niiskun kriiseissä tukena parhaansa mukaan, vakuuttaen Niiskulle ettei tämä ole millään muotoa surkimus, vaan pikemminkin reippaan tuottelias suorittaja. Niiskuneidin rooli muutenkin tuntuu perheessä olevan se, että tämä ns. kannattelee veljeään ja varmistaa että tämä muistaa myös syödä ja nukkua kaiken keksimisen ohella. Samaan aikaan Niiskuneiti on pragmaattista veljeään huomattavasti tunteellisempi, romanttinen hössöttäjä jolla tuntuu rakkautta riittävän jok’ikiselle vastaantulevalle sielulle.
Muutamia esimerkkejä jaksoista joissa Niiskun ja Niiskuneidin roolit tehostuvat, ovat Niiskuneiti selvännäkijänä, Muumipeikon iso kala, Taikurin hattu-arkin ensimmäiset jaksot sekä noitaa käsittelevät jaksot. Näissä Niisku on useimmiten keksintöjensä maailmaan unohtunut jääräpää, joka ei välttämättä näe maailmaa samanlaisilla silmillä mitä avoin ja optimistinen pikkusiskonsa. Toisaalta Niiskuneidin hyvinvointi ja olemassaolo kuitenkin on Niiskulle tärkeää - onhan kyseessä hänen ainoa sisarensa. Niisku ei välttämättä ole isovelihahmona se kaikista huolehtivaisin ja aina ajan tasalla siitä miten sisaria kuuluu kohdella, mutta kuitenkin välittää sisarestaan hurjan paljon.
Kasvatus + teoria vanhemmista
Yksi suuri asia, jota palaan miettimään kerta toisensa jälkeen: missä kummassa ovat Niiskuneidin ja Niiskun vanhemmat? Muumilaakson lapsistahan (jos joukkoon lasketaan nimenomaan ydinporukka) tämä kaksikko on ainoa, jonka vanhempia ei millään muotoa noteerata alkuperäisteoksissa saati tähän asti tuotetuissa tv-sarjoissa. Tove Janssonin jo mentyä manan majoille vuosia sitten tähän kysymykseen ei ikävä kyllä varmaan koskaan tulla saamaan vastausta, mutta onneksi aina on sitäkin enemmän tilaa teorioille! (Eli varoituksena, yllättäen - tämä osio postauksesta tulee olemaan voimakasta teoretisointia niiskujen perhe-elämästä.)
Yhden teoriani lähtökohtana on se, miten Niiskut juurikin tuodaan Muumitarinoihin: kaksikko on keskellä pusikkoa kahdestaan, ja Niiskuneidin koettaa syödä nälkäinen angostuurakasvi. Niisku on keksijäluonteena tilanteessa harmillisen neuvoton ja vasta paikalle saapuva Muumipeikko pelastaa Niiskuneidin suht varmalta ja karmivalta kuolemalta. Niisku ei näin ollen ole varsinainen toimintasankari, vaan tottunut tilanteisiin joissa selviää järjellä ja logiikalla, ei voimakeinoilla.
Kaksi lasta hylättynä metsään hirmupetojen armoille, kuulostaako tutulta? Yhtälöstä puuttuvat toki noidan piparkakkutalo ja leivänmuruset, mutta olen ujosti ajatellut miten kamala kohtalo olisi, että Niiskujen vanhemmat olisivat jättäneet lapsensa metsään oman onnensa nojaan. Toinen mahdollisuus toki on, että niiskujen oletetut äiti ja isä ovat lähteneet etsimään lähestyvän tuhon keskellä turvallista paikkaa perheelle, ja jättäneet Niiskun huolehtimaan sisarestaan siksi aikaa. Koska Niisku on mestari loogisessa päättelyssä ja Niiskuneiti taitaa teoriassa kotityöt ja “arkisemmat” taidot, ei vanhempia sinällään olisi kuumottanut jättää näitä kahta keskenään selviytymään.
Kolmas ja kurjin optio toki on että Niiskujen vanhemmille on käynyt ohraisesti jollain muulla tavalla - teorioita kun voi olla yhtä paljon mitä Niiskusisarusten taustoista kiinnostuneita lukijoita. Koska kaksikon luoja on siirtynyt jo ajasta iäisyyteen emme tätäkään asiaa kykene harmiksemme vahvistamaan - onneksi aina on kuitenkin tilaa teoretisoida! :D
(Muut) suuret kysymykset
Olen joskus pohtinut, mistä pohjaa Niiskun suuri innostus nimenomaan lentohärvelin rakentamiseen. Tällähän ei Muumilaakson tarinoissa ole mitään valtavaa “hahmokasvun polkua”, muuta kuin saada ensimmäisenä Muumilaaksossa rakennettua lentävä härveli. Tällä tiellä Niisku matkaakin menestykseen, ja sarjan 1. kauden päättyessä lähtee pitkälle matkalle kohti etelää. Mutta miksi? Etsimään kenties jotakin, tai vielä parempaa - jotakuta?
Nimenomaan Niiskuperheeseen keskittyviä muita suuria kysymyksiä ei tällä kertaa kihonnut mieleen - toki Niiskuja käsittelevän perhemysteerin kirjo kun on niin iso kysymysmerkki itsessään, että kysymyksiä voisi esittää ruuhkaksi saakka :D Mutta päättelen postauksen dynamiikkapohdintojen osalta tähän!
Millaisia mietteitä tai oletuksia sinulla on Niiskujen perheestä? Niistä voit vapaasti kertoilla tuttuun tapaan kommenteissa :3
Ensi kertaan!
- iitu
Olen aina pitänyt Niiskusisaruksista, ehkä senkin vuoksi että he eivät ole ns. tavallinen ydinperhe. Mutta ehkä kenties Niiskuvanhemmat asuvat nykyisin etelässä ja siksi Niisku lentääkin sinne kauden lopussa. Muumiversumissa lasten hukkaaminen vaikuttaisi olevan aika yleistä, kun Nipsukin oli hukattu lapsena.
VastaaPoistaSama on tullut minullekin mieleen. Ja onhan Muumipappakin (ja mahdollisesti Mamma) elänyt lapsuutensa ilman vanhempia.
PoistaPuhut tässä Niiskusta lapsena, mutta oman käsitykseni mukaan hän on kuitenkin suht vanha, siis ihmisiässä 20 paikkeilla ainakin, kun osaa lentohärvelin suunnitella ja rakentaa. Muumithan tosin vanhenevat sarjan aikana, kun vuosia kuluu. Niiskuneiti ja Niisku olivat jostain matkalla tähtitorniin kuulemaan pyrstötähdestä. Voisiko olla, että heidän vanhemmillaan oli jokin pakottava tarve jäädä itse kotiin ja lähettää lapsensa matkaan? Heille saa kehiteltyä ties kuinka traagisen taustatarinan, ja itselleni tuli mieleen, että Niiskujen äiti tai isä olisi ollut rampa, jonka vuoksi evakkomatka ei olisi onnistunut, ja tämän traagisen tapahtuman vuoksi Niisku alkaa suunnitella lentohärveliä.
VastaaPoistaHeippa!
PoistaHuh, nyt tulikin kyllä astetta hc:mpi veikkaus tähän Niiskujen taustatarinaan. Näen tämänkin ihan mahdollisena optiona, ottaen varsinkin huomioon sen miten oma-alotteisia ja päättäväisiä molemmat niiskujen sisarukset ovat. Ehkä kova elämä on pakottanut laittamaan kovan kovaa vastaan. Kiitos kommentista <3
/Iitu