Heipparallaa jälleen muumijaksoilun parista! Tällä kertaa tarkastelussa on “Maailman viimeinen lohikäärme (YLE)/Muumipeikko löytää lohikäärmeen (MTV)” -niminen jakso.
Tuttuun tapaan ääniraitojen välisessä tarkastelussa ei ole tarkoitus lähteä kritisoimaan uuden dubbauksen tulkintaa tai yksittäisiä suorituksia - vertailussa keskitytään vain siihen, kuinka jokin asia on voitu ilmaista eri tavalla tai mitä uudessa dubissa mahdollisesti on jätetty sanomatta.
Maailman viimeinen lohikäärme/Muumipeikko löytää lohikäärmeen
“Muumilaaksossa satoi satamistaan. Aivan kuin joku olisi vetänyt taivaasta tulpan ja kadottanut sen. Oli todellakin hyvin, hyvin märkää” (YLE)
“Muumilaaksossa satoi niin kuin joku olisi vääntänyt taivaissa valtavan vesihanan auki. Tällaista sadetta ei muistanut kukaan” (MTV)
Muumilaakson asukkaat pyörittävät normaalia arkeaan ja kaikki ovat omien askareidensa kimpussa. Sateen myötä syntyneet lätäköt houkuttelevat Muumipeikkoa kokeilemaan onneaan, onnistuisiko hän pyydystämään jotain jännittävää. Hän haaveilee komeasta ravusta ja uskookin saavansa sellaisen äitinsä hillopurkkiin - hillopurkista ei kuitenkaan paljastu rapu, vaan ihka oikea lohikäärmeen poikanen. Muumipeikko haluaisi kovin pitää lohikäärmeen lemmikkinään, mutta lohikäärme sen sijaan ei ole yhtä innoissaan ajatuksesta. Samaan aikaan Muumipeikkoa vaivaavat Nuuskamuikkusen puheet aikeista lähteä kohti etelää tavallista aikaisemmin.
Eroavaisuudet kirjaan
Maailman viimeistä lohikäärmettä käsitellään kirjan “Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia” yksittäisessä luvussa (alkuperäinen julkaisu 1962, Tove Jansson). Siinä missä tv-sarjan jaksoa alustetaan sateisella Muumilaaksolla ja Muumipeikon ravunnappaussuunnitelmilla, kerrotaan kirjan alussa heti kuinka Muumipeikko on napannut sattumalta lohikäärmeen poikasen. Muumipeikko ei kuitenkaan juokse tämän jälkeen heti oman huoneensa suojaan, vaan hän ihastelee lohikäärmettä ulkosalla, kun tämä uusi tuttavuus hengailee lasipurkissa.
Kirjassa kuvataan paljon tarkemmin Muumipeikon tunteita - häntä muun muuassa huolettaa, kuinka hän pystyy huolehtimaan lohikäärmeestä. Hän myös kokee paljon voimakkaampia tunteita, kun hänen perheensä utelee uudesta lemmikistä ja kun lohikäärme kiintyy enemmän Nuuskamuikkuseen.
- Senkin piru! huusi Pikku Myy ja läimäytti lohikäärmettä lautasliinalla.
-Jos sanot noin, et pääse taivaaseen, Mymmeli aloitti heti, mutta Muumipeikko keskeytti hänet ja huusi kiivaasti:
- Ei se ollut lohikäärmeen syy! Se luuli, että sinä aiot syödä kärpäsen, joka istui kakulla.
- Sinä ja sinun lohikäärmeesi! kivahti Myy; häneen oli koskenut todella kipeästi. - Eikä se ole edes sinun, se on Nuuskamuikkusen, sillä se ei pidä muista kuin hänestä.
Tuli hetkeksi hiljaista.
- Mitä tuo penikka oikein lörpöttää, Nuuskamuikkunen sanoi ja nousi.
Iso poikkeavuus kirjan ja piirrossarjan välillä on se, että Nuuskamuikkusen ei kerrota kirjassa suunnittelevan aikaisempaa etelän lähtöä ja näin ollen hänen tavoitteenaan ei ole saada sen enempää särkiä kuin yleensä. Kirjassa myös Mymmeli hengailee Muumitalossa ja Niiskuneidin mainitaan olleen kylässä Pikku Myyn isoäidin luona. Kirjassa myös lohikäärmeestä kerrotaan enemmän - puremisen lisäksi hän polttaa mielellään reikiä pinnoille, joissa hän on ollut. Muumipappa kertoo lukeneensa tietosanakirjasta lohikäärmeiden kadonneen 70 vuotta sitten ja kuinka viimeisenä säilynyt laji tunnettiin itsepäisenä, tunteellisena ja voimakkaasti polttavana olentona.
Tv-sarjan tavoin Nuuskamuikkunen antaa lohikäärmeen ohikulkevan nuoren Hemulin mukaan palvelukseksi antamistaan kaloista. Kirjassa Nuuskamuikkunen kuitenkin antaa lohikäärmeen mukana oman hattunsa, sillä hän uskoo lohikäärmeen tuntevan tällöin olonsa turvallisemmaksi vapauduttuaan. Näin ollen Nuuskamuikkunen luopuu hatustaan ja hän pääsee lohikäärmeestä eroon.
- Samantekevää vaikka se lähtikin tiehensä. Niinpä niin. Ehkä se oli parasta. Kuule, tuo uusi koho näyttää hienolta vedessä. Punaiselta.
- Aika hienolta, myönsi Nuuskamuikkunen. - Minä teen sinulle samanlaisen. Tottahan tulet huomenna onkimaan?
- Tietenkin, sanoi Muumipeikko. - Sehän on selvä.
Erot duppien välillä
“Lohikäärme! Olin oikeassa. Sen täytyy olla lohikäärmevauva. Se on tullut sateen mukana ja on maapallon viimeinen lohikäärme. Miten hauskaa! Toivottavasti en pelästyttänyt sinua. Avataan kansi, niin saat ilmaan. No, onkos nyt parempi? Muumipeikon pikku puppelipuu.” (YLE)
“Lohikäärme! Olin oikeassa. Sen on oltava lohikäärmevauva. Se on varmasti maailman viimeinen lohikäärme ja tullut sateen mukana. Ikioma lohikäärme! Mahtavaa. Toivottavasti en pelästyttänyt sinua. Hei, nyt keksin. Avataan kansi, niin pystyt kunnolla hengittämään. Noin, eikö olekin parempi? Tulehan tänne, niin voin rapsuttaa sinua kunnolla” (MTV)
Kyseisessä kohtauksessa MTV:n versiossa Muumipeikko kertoo myös, kuinka lohikäärmeen kasvaessa he menevät yhdessä uimaan mereen. Tämä ilmaisu on peräisin englanninkielisestä versiosta, johon MTV:n dubbi pohjautuu merkittävästi. MTV:n dubissa Muumipeikko on puheilmaisultaan paljon omistushaluisemman kuuloinen aiempaan verrattuna. Myös kaikki mahdolliset lässytykset puuttuvat.
“Pikku lutumutuseni!”
“Muumipeikko, syömään!”
“Joo! Odota täällä, tulen heti takaisin. Älä ole huolissasi, pikku muru” (YLE)
“Jestas, olet hirmuisen fiksu lohikäärme!”
“Muumipeikko, syömään!”
“Tullaan! Odota sinä täällä, minä tulen ihan heti takaisin. Nyt sinä olet minun lohikäärmeeni” (MTV)
Tärkeä huomio: MTV:n dubissa myös rusinakakku on peruttu.
“Jotkut pitävät lasipurkissa myrkyllisiä skorpioneja tai iilimatoja ja ne ovat hyvin pieniä. Tai inhottavia ja vaarallisia tuhatjalkaisia, jotka lisääntyvät ja lisääntyvät joka viikko. Ja sitten ne otukset lisääntyvät ja rohmuavat meidät kaikki suuhunsa!”
“Ei minulla ole tuhatjalkaista!”
“Ulkoavaruudessa sellaisia voi olla” (YLE)
“Kaipa jotkut voivat pitää jotain pientä lasipurkissa: koppakuoriaisia ja myrkyllisiä tuhatjalkaisia, inhotuksia jotka lisääntyvät hirveää vauhtia ja pian mikään purkki ei riitä niille: tähän malliin. Kohta niitä on niin paljon, että ne valtaavat Muumilaakson ja syövät meidät!”
“Ei minulla ole tuhatjalkaisia”
“Tulevatkohan tuhatjalkaiset avaruudesta?” (MTV)
“Nuuskamuikkusen korvia se ei vainoa. Miksei se pure Nuuskamuikkusta?!” (YLE)
“Miksei se sitten vihaa Nuuskamuikkusen korvia? PURE, pure Nuuskamuikkusen korvaa!” (MTV)
Pikku Myy, miksi noin aggressiivinen?
“Sinä piru!” (YLE)
“Mene tiehesi ryökäle!” (MTV)
Erityishuomioita:
Jaksosta ei löydy sen ihmeemmin mitään erityisen poikkeavaa, mutta Muumipeikon mystisistä olennoista kertova kirja pistää silmään. Onko kirjan kuvassa kenties Muumipappa ja meri -kirjan mystiset hevoset, jota Muumipeikko ihaili rannalla?
“Muumipeikko oli hyvin onnellinen, että Nuuskamuikkunen jäi vielä Muumilaaksoon. Ja kukapa välittäisi tyhmän lohikäärmeen kiintymyksestä?” (YLE)
“Muumipeikko oli onnellinen, että Nuuskamuikkunen jäi vielä Muumilaaksoon. Ja kuka nyt lohikäärmeen kiintymyksestä jaksaisi välittää?” (MTV)
Nähdään taas seuraavassa postauksessa!
- nizku
Hei ja kiitos tästä postauksesta! Meillä on päiväkodissa nyt teemana muumit. Tarkoitus on alkaa käsittelemään muumisatua, jossa kerrotaan lohikäärmeestä ja tämän googlettelun tuloksena löysinkin tänne.
VastaaPoistaMielenkiintoista olisi ollut myös lukea, miten 2019 julkaistut uudet muumijaksot eroavat näistä kahdesta edellisestä versiosta. Käsitteletkö blogissa näitä uusia muumeja?
Löysin kirjastosta vuodelta 2020 kuvakirjan, jossa tarina muumipeikosta ja lohikäärmeestä. Me lähdetään lukemaan tätä: jännä nähdä, miten muumipeikon tunteet on tässä kuvattu.