Luukku #8 - Teoria Jäärouvasta

Mukavata tiistaita täältä joulukalenterin 8. luukusta! Tämänpäiväinen luukku luikahtaa pitkästä aikaa faniteorioiden äärelle hyytävissä tunnelmissa, kun kohdistamme taskulamppujen valokiilat Muumilaakson talviseen vaeltajaan, Jäärouvaan. Tämä teoria tupsahti mieleeni vähemmän kasuaalisti yhtenä kylmänä iltapäivänä, ja kuten kaikki teoriat, tämä perustuu vain oman mielikuvitukseni laukkaan. Ennen tämän päivän luukun lukemista suosittelen lämpimästi lukemaan myös viimevuotisen hahmokirjoitukseni Jäärouvasta, sillä sivuan sitä tässä kirjoituksessa!




Päivän teoria kulkekoon seuraavalla otsikolla:

Jäärouvan taustatarina?

Kun suunnittelin alkuperäistä hahmoesittelyäni Jäärouvasta, googlailin ahkerasti hahmon mahdollisia innoittajia ja mitkä mahdolliset historialliset tai myyttiset hahmot ovat voineet toimia inspiraationa Jäärouvalle.Tämä teoriani pohjaa paljolti ajatukseen siitä, että Jäärouva on jonkinlainen reinkarnaatio aasialaisesta myyttien olennosta yuki onnasta, joka houkutteli nuoria miehiä ukkosmyrskyn keskellä mukaansa ja jäädytti nämä kylmyydellään kuoliaiksi lumihangessa. Mikä ikinä lienikään syynä tähän, sitä en tiedä, mutta näin lohduton armottomuus sai miettimään voisiko myös Jäärouvan syntytarinaan liittyä jonkinlainen surkuisa kohtaaminen tai sattumus toisen osapuolen kanssa.


Tokihan voi olla, että Jäärouva on aina ollut jäärouva, mutta koska teoretisointi on aina kivaa ja avartaa uusia maailmoja, aloin miettiä onko Jäärouva jonkin sortin humanoidi tai olento, jolle on käynyt lemmenasioiden kanssa jollain tavalla ikävästi.Yksi mahdollisuushan on, että Jäärouva on ns. “entisessä elämässään” ollut yhdessä kumppanin tms. kanssa, mutta sitten syystä x sukset ovat menneetkin ristiin tai joku muu sattumus on erottanut kaksikon. Oma ajatukseni mahdollisesta erosta pohjaa siihen, että Jäärouva sekä muumikirjoissa että tv-sarjassa on Muumilaaksossa nimenomaan ohikulkumatkalla, ja saapunut noutamaan hevostaan jolla ratsastaa jälleen pois laaksosta. Mutta mitä kohti? Seuraavaa kylmää vyöhykettä?

Sisäinen ujo romantikkoni haluaa uskoa, että syy tähän läpikulkuun on nimenomaan se, että Jäärouva ohikulkiessaan etsii tätä kadonnutta rakkauttaan. Tarina tai tämä teoria ei kerro minkä vuoksi, mutta vahva oletukseni on että tämä vuosi toisensa jälkeen kulkee ympäriinsä etsien, haluten saavuttaa jotain minkä löytäminen ei välttämättä ole mahdollista. Matkalla tällä on tietysti tukenaan jäärouvan ratsu, mutta vahvasti uskon ettei tämäkään kulje hänen mukanaan koko matkaa.

Kaikki jotka ovat nähneet kuuluisan Lumiukko- animaation (tai tosielämän lumiveistoksen) kuitenkin taitavat tietää, ettei lumesta luotu jääveistos kestä läpi jokaisen vuodenajan - tästä todisteena toimikoon se, että Jäärouva palaa noutamaan uutta lumihevosta talvi toisensa jälkeen. Vaikkakin ajatus kevätjäihin sulavasta ratsusta tuntuu harvinaisen surulliselle, en näkisi sitä mahdottomana. Ellei sitten Jäärouva matkaa aina ainoastaan hyisillä seuduilla, jolloin heponenkin selviää. Toinen chäänssi on toki myös että jäärouvan taika pitää hevosen ikijäässä, mutta tässä tapauksessa herää vain uusi kysymys siitä miksi tämä aina palaa noutamaan uutta heposta Muumilaaksosta :D

Tulkintoja Jäärouvasta on varmasti yhtä monta kuin Muumifanejakin, mutta tässä oma ajatukseni hänestä! Onko sinulla jonkinlaisia mietteitä Jäärouvan mahdollisesta menneisyydestä, vai onko hän vain taustaton taruolento?

Nähdään taas huomisessa luukussa!

- iitu

4 kommenttia:

  1. Hmm, voi tosiaan olla niin että hevonen sulaa jossain vaiheessa ja siksi Jäärouva palaa aina uutta noutamaan. Mikä tosin on Jäärouvan motiivi jäädyttää Pikku Myy Muumilaakson tarinoissa?
    Itselleni Jäärouva on niin ikään talven henki ja liikkuu nimenomaan tänä kylmänä aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä näkökulma nimenomaan tämä jäärouva talven henkenä! Pikku Myyn osalta uskon Jäärouvan jäädyttäneen Myyn vain siksi että tämä oli rouvalle suhteellisen nenäkäs kun sillä lailla kurvaili laudallaan tämän nenän edessä :D - iitu

      Poista
  2. Jostain syystä itsellä on ollut sellainen kuva että jäärouvan innoittajana on toiminut H. C. Andersenin Lumikuningatar, joka olisi ollut Tove Janssonille tutumpi tarina kuin japanilainen Yuki Ona. Tosin Jääkuningattaressa ja Yuki Onassa on niin paljon samaa että voisi Andersrnin saaneen osittaisen innostuksen hahmoonsa siitä. Toisaalta kirjassa ja animaatioissä jäärouva eroaa monien pettymykseksi paljon, sillä kirjassa jäärouvaa ei juuri kuvata muuna kuin vaarallisena suurena pakkasena ja jäähevonen "herätetään henkiin" sitä varten että se veisi kuolleen orava pois.

    VastaaPoista
  3. Hmm, tästä Lumikuningatar-teoriastakin olen joskus muistaakseni kuullut ja se kuulostaa kovin validilta, ottaen nimenomaan huomioon tämän pohjoismaa-taustan :D Toki Tove on varmaan halunnut olla sillä lailla "oman tiensä kulkija" ettei ole tahtonut tehdä suoraa kopiota, vaan nimenomaan oman versionsa siitä mitä kaikkea pakkanen voi aikaansaada. -iitu

    VastaaPoista