Luukku #7 - Muumit maailmalla: Rohkeus, rakkaus, vapaus!- Muumi 75-näyttely

Moikka itsenäisyyspäivän jälkeisestä luukusta! Lähdemme tässä luukussa pitkästä aikaa ns. “field tripille”, kun tutustumme uuteen muumimaiseen kohteeseen kotiseinien ulkopuolella.

Piipahdin lokakuun puolella katsastamassa Helsingin Kansallismuseossa “Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumi 75”-näyttelyn, ja tässä postauksessa lyhyesti kertoilen mitä kaikkea näyttely pitää sisällään. Valitettavasti tämän postauksen julkaisuajankohtana Kansallismuseo on suljettu eikä näyttelyä pääse katsomaan; tästä enemmän lisätietoja alempana.



Näyttelyn sisällöstä

En ihan kauheasti ollut tutustunut näyttelyn sisältöön ja teemoihin etukäteen, mutta se ei totisesti haitannut yhtään astuessani peremmälle näyttelytilaan. Jo ensimetreillä meinasin näet saada pienen heltyneen sydänhepulin, kun ensimmäisen näyttelyhuoneen lattiasta kohosivat Kuinkas sitten kävikään- teoksen puut ja niiden välissä vaeltava Muumipeikko maitokannuineen. Samasta huoneesta löytyi paljon muutakin tutkittavaa, enempää spoilaamatta mm. upea valo-installaatio Muumit ja suuri tuhotulva- romaanin Tulppaanasta.

Näyttelyn aiheuttamat sydänhepulit eivät kuitenkaan jääneet tähän yhteen huoneeseen; allekirjoittaneen kohdalla jokainen näyttelyn huoneista aiheutti pieniä, helliä sydämentykytyksiä. Näyttely kokoaa pieneen (jälkikäteen muistelisin sen olevan vain kuuden huoneen kokoinen) tilaan kosolti muumikirjoista tuttuja kuvia, rekvisiittaa ja installaatioita. 


Voimakkaimmin läsnä ovat Muumipappa ja meri-, Taikatalvi- ja Taikurin hattu-romaanit joiden ympärille on rakennettu kokonaiset teemahuoneet. Taikurin hattu-huoneen keskellä kohoaa useamman metrin korkuinen Muumitalo, ja huonetta ympäröivät erilaiset hedelmäpuut, Muumihahmot ja sitaatit eri kirjoista. Merihuoneessa seinillä puolestaan velloo levoton meri, jota reunustavat huoneessa olevat kivikot ja majakan ja Mörön ääriviivat. Taikatalvi-huoneesta löytyy oikea lumipenkka joka on otollinen kaikenlaiseen kiipeilyyn, ja seinälle on videotykillä heijastettu lumisade-installaatio. Näiden isojen kokonaisuuksien sisään kätkeytyy kuitenkin paljon pieniä sopukoita ja salaisuuksia, joita en ala tässä listata koska muuten postauksesta tulisi kilometrin mittainen, eikä teille lukijoille jäisi mitään mistä yllättyä :D Tässä kuitenkin muutama kuva jokaisesta huoneesta!


Mielipiteitä näyttelystä


Kuten arvata saattaa, pidin tästä näyttelystä ihan hirmuisen paljon. Se tavoittaa mielestäni jotain oleellista muumien maailmasta: leikin, seikkailun ja tutkimusretkien ihmeellisyyden. Näyttely ei ole sellainen klassinen näyttely joka koostuu perinteisistä tauluista, videoteoksista tai historiallisista esineistä, vaan antaa tilaa nimenomaan kaikenikäisille taiteen ja Muumien ystäville. Uskaltaisin siksi suositella näyttelyä niille joita ei haittaa että näyttelytilassa pyörii lapsia - tai jopa aikuisia -  leikkimässä ja juoksentelemassa, kiipeilemässä kivikasojen päällä ja niin edelleen. 


Suosittelen näyttelyä katsomaan meneviä varaamaan vierailulle vähintään 30-45 minuuttia itse näyttelyä varten. Itse menin tsekkaamaan näyttelyä arkipäivänä jolloin ruuhka ei ollut valtavanlainen, mutta veikkaan että viikonloppuaikaan näyttelyssä voi olla enemmän tunkua. Näin korona-aikaan näyttelyyn sisälle päästettiin rajattu määrä ihmisiä, ja maskisuositus ja käsidesin käyttö olivat myös kovasti toivottuja - otattehan siis maskit mukaan mikäli lähdette itse näyttelyä katsastamaan! Voin suositella ilokseni näyttelyä kovin lämpimästi; sen sisältämää taikaa ei kannata sanoiksi pukea, sillä se kannattaa kokea itse.











Muuminäyttely pähkinänkuoressa, lisätiedot:

Missä? Kansallismuseo, Mannerheimintie 34 Helsinki (n. 10 minuutin kävelymatkan päässä Rautatieasemalta, lähellä eduskuntataloa ja Musiikkitaloa

Pääsyliput: lisätiedot täältä. Myös useimmat kulttuurimaksutavat käyvät!

Kenelle? Kaikille muumimielisille vauvasta vaariin; koettavaa ja katsottavaa löytyy ihan kaikenikäisille; museo on tosin isohko, eli nuorempaa väkeä ei itsekseen kannata laskea tänne seikkailemaan :D

Tiedoksi: Kansallismuseo on tällä hetkeä suljettuna koronatilanteen vuoksi, ja avautuu uudelleen aikaisintaan 20.12.20. Kannattaa siis huomioida tämä, mikäli näyttelyn katsomista suunnittelee.

Näyttely esillä: 14.3.2021 saakka. Lisätiedot aukioloista ja korona-ajan poikkeuskäytännöistä löytyvät Kansallismuseon sivuilta.


Siinä tämänkertainen tutustumispostaus! Oletko itse käväissyt kyseistä näyttelyä katsomassa tai aikeissa piipahtaa?


Nähdään taas uudessa luukussa :3


iitu

2 kommenttia:

  1. Perkuleen korona. :'( Olisin ehdottomasti käynyt tuolla, mutta pandemian takia olen asiaa vitkutellut. Olisi nähtävästi pitänyt kuitenkin jo kesällä käydä, kun silloin oli hetken hieman parempi tilanne...

    Mutta mitäs, olikohan näyttelyn kestoa jatkettu jossain vaiheessa kun museon sivuilla lukee, että näyttely kestäisi 14.3.2021 asti? Kyllä tuon 28.2.2021 päivämääränkin löysin kaivamalla, mutta oisko ne ollut jotain vanhempia artikkeleja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Päivämäärän osalta oli allekirjoittaneelta jäänyt tekstiin vahingossa vanha päivämäärä, veikkaan että näyttelyn kestoa on jatkettu muutamalla viikolla nyt kun museo on suljettuna. Kiitos huomiosta, editoin tämän tekstiin! :) - Iitu

      Poista