Luukku 15: Joku muu(mi), kuka? - Drontti Edvard

Heippahei ja mukavaa keskiviikkoa kaikille! Mitäs olisi muumiaiheinen joulukalenteri ilman hahmoesittelyä? Tämän vuoden aikana blogimme yhtenä kantavana teemana on ollut syventyä tarkemmin Muumipapan urotöihin ja sen tapahtumiin. Tämän myötä esittelyyn astelee tällä kertaa Drontti Edvard.

Mainittakoon - tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että vuoden loppumisen myötä emme käsittelisi enää lainkaan Muumipapan urotyöt -arkkia! Kyseisen teema on aihealueeltaan hyvin laaja, ja useita hahmoja sekä teorioita on edelleen käsittelemättä. Näihin palaamme myöhemmin blogin tulevaisuudessa sopivilla hetkillä, joten ei hätää! 


Mutta nyt virallisesti luukun pariin!


Kuka on Drontti


Drontti Edvard on alunperin Muumipapan nuoruudessa esiintyvä liskomainen olento. Hän viihtyy sekä maalla, että vedessä, jonka vuoksi hän pystyy elämään monipuolisessa ympäristössä. Nimen etuosa “drontti” viittaa lajiin, mitä hän edustaa. Drontti Edvardilla ei ole mainittavan isoa roolia Muumipapan muistelmissa adaptiosta riippumatta, mutta tapahtumien kulun kannalta hän on tärkeässä avainasemassa. Fredriksonin nokkelan juonen ansiosta Edvard saa aikaan mittavan aallon, joka työntää Merenhuiskeen vesille onnistuneesti. Fredrikson ystävineen pääsee seikkailulle sen kustannuksella, että hyväuskoinen Drontti houkutellaan istumaan kiviseen vesistöön sillä uskomuksella, että pohja muistuttaa enemmän pehmeää hiekkaa. Drontti esiintyy myös myöhemmin Muumipapan nuoruuden seikkailujen yhteydessä, kun hän pelastaa amfibin matkaseurueen vajoamasta ikuisiksi ajoiksi merenpohjaan. 


Erot kirja- ja tv-sarjoissa, sekä sarjakuvissa


Muumilaakson tarinoiden ja alkuperäisten kirjan Drontin merkittävin eroavaisuus on se, että piirrossarjassa Drontin puhetta on mahdoton ymmärtää katsojan näkökulmasta. Drontti ja muut hahmot ymmärtävät tästä huolimatta toisiaan suurella todennäköisyydellä. Tämä katsojan ja Drontti Edvardin välinen kielimuuri piirrossarjassa vaikuttaa siihen, että hahmoa on hankala tulkita puheen perusteella. Drontin eleiden ja toiminnan perusteella voidaan kuitenkin päätellä, että hän on hurjasta maineestaan huolimatta hyvin ystävällinen olento, joka ei esimerkiksi kanna kaunaa Fredriksonille tämän huijauksen myötä. Drontti Edvard esiintyy myös Boken Nikki-sarjan aikana jaksossa “Lohikäärmeen kyyneliä”, mutta tämä jakso ei ole mitenkään sidoksissa mihinkään alkuperäisteokseen. Tässä kyseisessä jaksossa Drontin nähdään voivan auttaa haavoittunutta merenneitoa. Drontti tuleekin pelastaneeksi kauniin merenneidon useaan otteeseen, kun tämä lähes perkaa röyhkeän mustekalan tämän ahdisteltua puolustuskyvytöntä merenneitoa. Tämän myötä Drontti lähtee merenneidon mukaan, ja hänestä ei kuulla sen jälkeen. 



Muumipapan urotyöt-kirjassa Drontti osaa puhua, ja hän onkin aikamoinen äkäpussi! Hän ei arvosta sitä, että Fredrikson huijasi tämän uiskentelemaan jokeen, jossa on kivinen pohja. Kirjan Drontilla on piirrossarjaan verrattuna paljon enemmän luonnetta, ja lukija pääsee paremmin jyvälle hänen motiiveistaan ja toiminnan syistä. Vaikka Edvard on tässä versiossa äksympi, auttaa hän silti Fredriksonia ja tämän miehistöä. Kirjaversiossa Drontti Edvardin kerrotaan osallistuvan aina hautajaiskuluihin niiden henkilöiden osalta, jotka hän sattuu vahingossa tallaamaan. Tämä yksittäinen piirre on sisällytetty myös Muumilaakson tarinoihin. 



Drontti Edvard esiintyy myös hyvin lyhyesti Lars Janssonin piirtämässä sarjakuvassa “Muumipeikko pelastaa prinsessan” (1966). Sarjakuvassa Muumiperhe on pakoillut verottajaa ja lukuisten jännittävien käänteiden jälkeen muumit onnistuvat herättämään satukirjan hahmot henkiin. Drontilla ei ole varsinaisesti mitään tekemistä näissä tapahtumissa, ja hän astuu vasta esiin siinä vaiheessa, kun Niiskuneidin suukon myötä muuttunut sikopaimen (esiintyi alunperin sammakkona) kokee velvollisuudekseen surmata jättiläisen. Hän pitää Dronttia sopivana kohteena, joka… no, näyttää hivenen erilaiselta kuin Muumipapan muistelmissa. Hautajaisten sponsorointi mainitaan tässäkin versiossa, joka jää ainoaksi yhtäläisyydeksi. 


Ylin kuva pelistä "Taikurin hattu". Alarivi vasemmalta oikealle: Drontti Muumit piilosilla pelissä, Muumien maailma -sarjassa sekä Kuka lohduttaisi Nyytiä -kuvakirjassa

Mainittakoon erikseen, että on hauskaa huomata jälkikäteen, että Drontti Edvardin sarjakuvaversio esiintyy myös Muumit piilosilla-pelissä! Kyseisen hahmon voi bongata kentästä, jossa Muumimamma ja Vilijonkka ovat kuistilla nauttimassa teetä. Drontti Edvard on saanut osansa myös Taikurin hattu PC-pelissä, jossa yhtenä minipelinä on koota Muumipapan muistelmat kirjoiksi. Drontti Edvardilla on myös rooli Muumien maailma -nimisessä sarjassa, jossa hänet nähdään kilpailemassa herra Virkkusen kanssa. Drontin esiintymiset eri versioiden välillä eivät kuitenkaan lopu tähän, sillä hänen lajinimikkeellään tunnettu hahmo esiintyy myös kirjassa “Kuka lohduttaisi Nyytiä”. 


Reinkarnaatio

Smaug J.R.R Tolkienin kirjasta "Hobitti - sinne ja takaisin" Tove Janssonin kuvittamana

Drontti nyt ei varsinaisesti ole lohikäärme - Boken Nikkin Muumipapan arveluista huolimatta, mutta silti hän tuo mieleeni J.R.R Tolkienin tarinoista tutun Smaugin. Tämä kyseinen lohikäärme esiintyy tärkeässä roolissa “Hobitti - sinne ja takaisin”-kirjan antagonistina. Kyseisestä kirjasta on tehty myös leffatrilogia ja lukuisia muita versioita. Smaug on Dronttia paljon julmempi ja uhkaavampi, mutta uskaltaisin melkein väittää että heissä voisi olla jotain samaa. Kenties Smaugin “kohtelias” tapa kommunikoida tuo tähän jotain yhtäläisyyttä? Luultavasti myös Muumilaakson tarinoiden Drontin ulkonäkö vaikuttaa tähän jollain lailla. Uskaltaisin melkein väittää, että mikäli Smaugin kanssa onnistuisi ystävystymään ja hänet kutsuisi teekupposelle, niin hän saattaisi olla Drontin kaltainen. ...Tai ehkä nämä kaksi voisivat olla teekupposen äärellä omassa universumissaan, ja kirota Fredriksonia ja kääpiöitä? Who knows, mutta ei lähdetä siihen suuntaan toistaiseksi. :D Mielenkiintoinen pointti näiden hahmojen välillä on myös se, että Tove Jansson on aikoinaan kuvittanut Hobitti-kirjan suomenkielisen version. Drontin ja Smaugin välillä ei ole ulkonäöllisesti kovinkaan paljon yhteistä, sillä ovathan he sentään eri lajia. Tämä on silti mielestäni mielenkiintoinen yksityiskohta!


Huh huh! Meinasipas lähteä keulimaan vähän crossovereiden merkeissä, mutta onneksi se saatiin pysäytettyä ajoissa. :D Mitäs itse pidät Drontti Edvardin hahmosta? Olivatko kaikki mainitut versiot sinulle ennestään tuttuja, ja oletko koskaan käynyt moikkaamassa Naantalin Muumimaailmasta löytyvää Dronttia? Voit kertoa siitä lisää kommenteissa!


Nähdään taas pian joulukalenterin merkeissä! <3

- nizku

2 kommenttia:

  1. Kiva hahmoesittely taas kerran! ^^ Edvard on todella kiinnostava hahmo vähäisestä esiintymisestään huolimatta enkä muista edes pienenä pelänneeni tätä jättiläistä. Auttoihan se sentään Papan ja tämän ystävät pulasta :D Olin tietoinen myös näistä muista versioista, mutta kyllä itselleni tämä animen versio on tutuin ja "oikeampi" :)

    Muuten, Drontin ääniefektit on taidettu lainata Godzillalta, koska se kuulostaa ainakin omaan korvaani aika samanlaiselta :D Tuo Smaugiin vertaaminen ei käynytkään itselläni mielessä, mutta Alfred J. Kwakin eräässä jaksossa ollut lohikäärme, joka pelastettiin, toi hieman mieleen Edvardin. Lieneekö sattumaa, kun molemmat sarjat ovat saman henkilön tuottamia? :D





    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista ja kehuista! <3 Miten hauska tuo Godzilla ajatus, ja täytyy sanoa että en edes hoksannut ajatella tuota yhtäläisyyttä Alfred J. Kwakiin! Hyvä huomio, pitääpä perehtyä tuohon jaksoon ja sarjaan paremmin pitkästä aikaa. :) Joskushan Alfredista ja muumeista voisi ajatella jotain yhteispostaustakin, jos sopiva näkökulma löytyisi! Mukavaa päivää sinulle! <3
      - nizku

      Poista