Joku Muu(mi), mikä? - Hosuli (ja vähän Sosulikin)

Heippatihei! On pitkästä aikaa hetki kaivaa naftaliinista vanha kunnon Joku Muu(mi), mikä- postausosio! Tämän vuoden puolella perehdymme näissä hahmopostauksissa enemmän Muumipapan nuoruudenaikaisiin kavereihin ja sivuhahmoihin. Postaukset pohjaavat voimakkaasti Muumipapan urotyöt- kirjaan, mutta toki myös Muumilaakson tarinoissa olevaan Muumipapan muistelmat-arkkiin. Muumipapan ystäväjoukosta olemme jo postaussarjassa tutustuneet Fredrikssoniin, joten etenemme tänään sujuvalla liikkeellä hänen veljenpoikaansa Hosuliin. Sivuamme samaan syssyyn hieman myös Hosulin mielitiettyä Sosulia ja näiden kahden suhdetta. Sarjakuvien Hosulia tässä postauksessa ei tällä kertaa käsitellä, allekirjoittaneen tietopohjan kys. teoksista ollessa kohtalaisen hatara :D



Keitä ovat Hosuli ja Sosuli?


Hosuli tavataan Muumikirjoissa ensimmäistä kertaa, kun tämä on maalaamassa Fredriksonin paattia ennen venhon vesillelaskua. Yltä päältä maalitahroissa oleva, kovin innokas Hosuli esitellään alusta saakka nimensä mukaisena touhottajana, jolla on kova tarve olla tekemässä mutta jolla ei aina ole touhuamisen kanssa sitä hyvää onnea matkassa. Hän on Merenhuiskeen miehistöstä se, jota koko reissaaminen merillä samaan aikaan pelottaa ja innostaa, ja jolla on hallussaan aivan käsittämättömän suuri erilaisten turhakkeiden kokoelma. Erityisen mielissään Hosuli on hienosta nappikokoelmastaan, josta löytyy lähes jokasorttista nappia.


Luonteeltaan Hosuli on siis pelokas, mutta myös innokas ja reipas touhottaja joka auttaa aina muita parhaansa mukaan. Hosuli on ehkä myös jopa miehistön empaattisin tyyppi, joka ei koskaan tahdo tahallaan aiheuttaa kenellekään pahaa mieltä. Hyvä esimerkki tästä on Muumipapan urotöiden loppupuolella oleva dialogi, joka käydään Hosulin ja Sosulin häissä:



- [---]Kuulkaa nyt. Oliko teidän pakko kutsua Hemulin täti tänne? Ja tahmatassut?

- Anteeksi vain, mutta he olisivat pahastuneet, jos eivät olisi päässeet mukaan, sanoi Hosuli.

- Niin mutta täti. Täti! huusin minä.

- Tiedätkö mitä, Hosuli sanoi vilpittömästi. - Oikeastaan en kaipaa häntä kovinkaan paljoa. Mutta anteeksi vain! Minulla oli niin huono omatunto! Minähän se toivoin, että joku olisi kiltti ja söisi hänet suuhunsa!

- Hmm, sanoi Fredrikson. - No jaa. Siinä on perää.


Hosuli on tietty myös Nipsun isä, ja menee kirjassa naimisiin järjettömän ujon ja sisäänpäinkääntyneen Sosulin kanssa. Sosulin taustoista ei kerrota tv-sarjassa eikä kirjassa juurikaan mitään, muuta kuin että tämä asuu Itsevaltiaan saaren etelänurkassa. Kaksikko pihkaantuu toisiinsa hurjaa vauhtia, menevät vauhdilla jopa naimisiin ja jossain vaiheessa historian havinaa saavat myös yhteisen muksun, Nipsun.


Keskeisimmät suhteet


Lienee selvää, että kaikista läheisimmät suhteet Hosulilla on Merenhuiskeen miehistön kanssa. Fredriksonin kanssa heitä tosiaan yhdistää sukulaissuhde, ja Juksu ja Muumipappa ovat tälle kaikista läheisimpiä ystäviä sekä kirjassa että tv-sarjassa. Eräänlainen “tärkeä” henkilösuhde Hosulilla on myös Mymmelin tyttäreen sekä Itsevaltijaan saarella asuvaan kummitukseen, joista ensimmäinen jekuttaa Hosulia niin paljon kuin suinkin kykenee, ja jälkimmäinen iloitsee siitä että Hosuli on seurueesta ainoa joka kammoksuu kummituksia.


Hosulin ja Sosulin suhde puolestaan on sekä kirjassa että tv-sarjassa esitelty hyvin pienin sanoin ja elein. Mielestäni onkin silmittömän huvittavaa, että juuri nämä kaksi ujoa höpsöliiniä kirjoitetaan tarinassa “sivujuonena” kimppaan ja jopa avioliittoon saakka hyvin kovalla vauhdilla. Toki siis valtaosaksi siksi että saaren Itsevaltias niin määrää, mutta on tilanteessa silti läsnä myös molemminpuoleinen ihastus :D


Erot kirjassa ja tv-sarjassa


Tv-versiossa oleva versio Hosulista on mielestäni vedetty aika överiksi pelkäämisen osalta. Hosulin luonteenpiirteet rajoittuvat tv-sarjassa lähinnä hupsuiluun ja vapisemiseen, kun tämä esitellään alusta asti hieman hajamielisenä ja keräilyalttiina arkajalkana. Kirjassakin Hosuli on aikamoinen töhö ja kovin keräilykeskeinen hahmo, mutta tämä myös on vastuussa Merenhuiskeen miehistön muonittamisesta (vaikka tämän munakkaasta löytyykin välistä hammasrattaita). Muita suuria eroja näiden kahden eri Hosulin välillä ei ole - Hosuli on ns. staattinen sivuhahmo, jonka “hahmohuipentuma” on naimisiin pääseminen sekä tv-sarjassa että kirjassa.



Sinällään olisi ollut hauska nähdä joko kirjassa tai tv-sarjassa, pääsevätkö Hosuli ja Sosuli jossain vaiheessa eroon valtavasta kainoudestaan, mutta tämä lienee jälleen niitä haaveita mitkä elävät vain lukijan oman pään sisällä :D Se mitä ihan hintsusti sarjakuvista tiedän, niin niissä Hosulilla on jonkinlainen kova taipumus ihastua helposti, joten pieni toiveikas sydämeni toivoo ettei Sosuli ole vain yksi monista mielitietyistä - kaksikkoa kuitenkin yhdistää kanonissa yhteinen muksu vaikka nämä tämän ovatkin tuntemattomista syistä hyljänneet.


Hahmon reinkarnaatio


Mietin Hosulin “doppelgangeria” pitkään ja sinnikkäästi, ja lopulta löysin “hahmotietopankkini” uumenista allaolevat miekkoset!



Disneyn aarreplaneetta- elokuvan B.E.N. on bioelektroninen navigaattori, joka tupsahtaa elokuvaan hyvinkin lähellä sen loppumetrejä. Tämä on kapteeni Flintin rakentama tekoäly joka on elokuvassa kadottanut muistinsa, eikä siksi ole kauhean kykeneväinen juuri mihinkään. B.E.N on sympaattinen koheltaja jolle ei hurjasti suoda ruutuaikaa, mutta joka kuitenkin pyrkii elokuvassa parhaansa mukaan auttamaan tarinan päähenkilöä Jim Hawkinsia tämän koettaessa löytää tietään Aarreplaneetalle.



Toinen sympaattinen töhötin löytyy ihan Suomen tv-maailmasta, elikkäs Röllipeikko! Rölli on ollut iso juttu meikäläisen lapsuudessa sekä äänisatujen että tv-ohjelman merkeissä, ja jokin tämän töpeksimisessä ja änkeröinnissä tuo elävästi mieleen Hosulin. Rölli on ehkä jonkun verran jörmympi ja huomattavasti rohkeampi mitä Hosuli, mutta hyvin voimakasta hengenheimolaisuutta näissä kahdessa on silti havaittavissa :D


Tässäpä kaikki tällä kertaa Hosulin esittelystä, jossa ujosti pintaraapaistiin myös Sosulin hahmoa. Kerrohan ihmeessä kommenteissa mitä muistoja tai ajatuksia sinulla näistä ujosieluisista hupsuista on!


Tapaamisiin taas ensi kerralla, ja mukavaa vappuviikkoa kaikille!


- iitu

2 kommenttia:

  1. Sarjakuvissa esitellään liuta Nipsun sukulaisia joista suurin osa kuten Nipsun täti ja Nipsun rikas setä ovat todennäköisesti sukua Nipuslle tämän äidin Sosulin puolelta sillä Nipsu on selvästi tullut ulkonäöltään lähemmäksi tätä kuin isäänsä Hosulia tai iso-setäänsä Frediksonia. Sarjakuvissa Nipsulla on myös pikkuveli Sottuli joka on ulkonäöltään kuin Hosulin klooni mutta kooltaan tätä puolet pienempi. Pitäisi syventyä paremmin Nipsu sukulaisiin ja selvittää ne heti kun kirjastot taas aukeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sottuli on Sottuli-nimellä vain Turun sanomien käännöksissä, jotka on julkaistu kovakantisina kokoomakirjoina. Tuo sarjakuvien Hosuli (Sottuli) on siis Muumipapan urotöiden Hosulin poika, joka on kuin ilmetty isänsä. Ainakin englanniksi näillä tosin on eri nimet (Muddler ja Fuddler).

      Poista