Heipodei ja kirpeää helmikuun puoliväliä! Tämänpäiväisessa postauksessa tutustutaan jälleen yhteen Muumihahmoista, ehkä hieman sivummassa olevaan tyyppiin joka kuitenkin on varmasti jäänyt hyvin monen katsojan ja lukijan mieliin elämään. Nostamme hahmokatalogista esille syvällisen ja turhautuneen pohdiskelijan, Piisamirotan.
Kuka on Piisamirotta?
“Olen vilpittömän pahoillani, en aavistanut että sillan alla asuu filosofi.” (Muumipappa, Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuva)
Piisamirotta tavataan ensimmäistä kertaa Muumitarinoissa, kun hänen vaatimaton majansa sillan alla joutuu varoittamatta tulvan kohteeksi. Kyseisen sillan rakentaja sattuu onneksi löytymään ihan naapurista, johon Piisamirottaa marssiikin uitettuna rottana ja saa Muumiperheen sympatiat automaattisesti puolelleen. Tämä eksentrinen, maailman tuhoa kovin tarmokkaasti ennustava filosofi elelee koruttomasti, ja Muumilaakson kaltaisessa lintukodossa tämä näyttäytyy monelle eräänlaisena pahanilmanlintuna.
Piisamirotan filosofisuus pohjaa voimakkaasti ajatukseen “hyödytöntä murehtia, koska mitään ei voi tehdä”. Tämän maailmankatsomus on Muumilaakson mittapuulla todella negatiivinen, varsinkin kun Muumiperhe tuntuu suhtautuvan kaikkiin elämän tuomiin katastrofeihin hyvinkin kevyellä ajatusmaailmalla suhteessa Piisamirottaan. Hyvä esimerkki tästä löytyy Muumipeikko ja pyrstötähti- tarinasta: Siinä missä Muumit valmistautuvat kirjan loppupuolella mahdolliseen maailmanloppuun pakkaamalla kaikessa rauhassa päivällisen jälkeen kamppeensa ja pakenemalla luolaan, Piisamirotta puolestaan vetäytyy riippukeinuunsa odottelemaan lähestyvää tuhoa kirjan kanssa. Toki Piisamirottakin samaiseen luolaan löytää tiensä myöhemmin, mutta vasta kun mokomassa kuumuudessa ei pysty edes ajattelemaan.
Piisamirotta viihtyy paljon itsekseen, onhan tämän päässä niin mahdottomasti ajatuksia jotka hänet on ajateltava valmiiksi, tai ainakin puoliväliin. Hahmona Piisamirotta ei varsinaisesti tee paljoa muuta kuin puhuu ja ajattelee, mikä toki sopii mielestäni mainiosti hänen filosofiseen ajattelutapaansa. Piisamirotalle ei ole tärkeää se mitä hän tekee, vaan mitä hän ajattelee, vaikka se välillä ajaisikin hänet kiusallisiin tilanteisiin.
Tässä esimerkki 1, kun Piisamirotta astuu vahingossa Muumipeikon syntymäpäiväkakun päälle Muumipeikossa ja pyrstötähdessä, koska ei sitä satu noteeraamaan :D
Esimerkki 2 löytyy Taikurin hattu-romaanista. Piisamirotta pakenee romaanin kolmannessa luvussa Muumiperheen meteliä ja touhuamista luolaan, jonne Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen ovat edellisessä luvussa raahanneet pääasiassa ikäviä asioita aikaansaavan Taikurin hatun. Hatun vaarallisuudesta tietämätön Piisamirotta paneekin kirjassa irtohampaansa hattuun, ja hetkeä myöhemmin tapahtuukin kamalia.
- Kuka huutaa? Muumimamma puuskahti järkyttyneenä.
Koko metsä kaikui hurjasta karjunnasta. Joku tai jokin laukkasi heitä vastaan silmät tapillaan ja viikset pystyssä.
- Piiloutukaa! huusi Muumipeikon isä. - Jokin hirviö on tulossa!
Mutta ennen kuin kukaan ehti paeta, Piisamirotta tuli näkyviin silmät tapillaan ja viikset pystyssä. Hän huitoi käpälillään ja piti sekavan puheen, jota kukaan ei oikein ymmärtänyt, mutta josta ilmeni että hän oli hyvin vihainen tai peloissaan tai vihainen siitä, että oli pelästynyt. Sitten hän lähti taas loikkimaan Muumilaaksoa kohti. (---) Eivätkä he koskaan saaneet tietää mikä oli pelästyttänyt Piisamirotan niin kauheasti, sillä hän kieltäytyi puhumasta siitä.
Vastaanotan mieluusti ajatuksia siitä, mitä teidän lukijoiden mielestä hatusta löytyi :D Erään teorian pohjaltahan Taikurin hatussa sinne menevät esineet muuttuvat omaksi vastakohdakseen (= hiekka vedeksi, vesi marjamehuksi, muurahaisleijona pieneksi ja vaarattomaksi siiliksi), mutta... tekohampaiden vastakohta? Aidot hampaat, vai ehkä elävät sellaiset? Sana on vapaa!
Erot kirjassa, tv-sarjassa ja elokuvassa
Piisamirotta esiintyy muutamassa muumi-kirjassa (Muumipeikko & Pyrstötähti sekä Taikurin hattu), Muumipeikko ja pyrstötähti-elokuvassa sekä jokusessa Muumilaakso- sarjan jaksossa. Koska Piisamirottaa ei tavata laisinkaan Muumilaakson tarinoissa, keskityn tämän eroihin kirjojen, elokuvan sekä Muumilaakso tv-sarjan osalta.
Sekä Muumipeikko ja pyrstötähti- kirjan että elokuvan Piisamirotat ovat mielestäni autenttisesti toistensa kuvat. Piisamirotasta piirretään tässä Muumikirjassa hyvin dramaattinen ja pistelevä hahmo, joka ennustaa Muumiperheelle maailmanloppua ja muita kauheuksia, ja miten nämä voivat kyllä halutessaan ottaa asioista paremminkin selvää - Piisamirottaa moinen ei kauheasti kiinnosta, hän kun kenties jo henkisesti valmistautuu vääjäämättä lähestyvään tuloon.
Muu perhe suhtautuu Piisamirottaan ja tämän tuhoa ennustaviin kommentteihin aluksi kovinkin vakavissaan, mutta tilanne muuttuu aikalailla totaalisesti jo Pyrstötähti-romaanin lopussa. Sama kovin leppeähkö suhtautuminen Piisamirottaan jatkuu Taikurin hattu-romaanissa. Hyvin todennäköisesti tämä johtuu siitä, että kysesessä kirjassa Muumilaaksoa ei enää uhkaa mikään suuri katastrofi (ainakaan ennen erästä hyytävää Mörköä), jolloin myös Piisamirotan rooli pienenee merkittävästi. Tästä tulee eräällä tavalla Muumitalon äkäinen setähahmo, joka ei tykkää siitä että hänen sänkyynsä laitetaan hiusharjoja, eikä siitä miten talon muksut temmeltävät ja touhuavat ympäriinsä täysin mielensä mukaan. En yhtään tiedä millaiseksi hahmoksi Piisamirotta olisi muotoiltu 90-luvun tv-sarjassa, mutta hyvin todennäköisesti tästä olisi tullut jonkinlainen pisteliäs setä jota eivät Muumiperheen touhottamiset ihan hirveästi kiinnosta.
Vaan sitten Muumilaakso- sarjan versioon Piisamirotasta! Sarjan versio on varmasti kirvoittanut monenlaisia mielipiteitä Piisamirotasta, varsinkin kun Piisamirottaa ei ns. tunnetuissa Muumiadaptaatioissa ole näkynyt hyvin, hyvin pitkään aikaan. Molemmilla kausilla mukana oleva Piisamirotta on mielestäni ns. hyvä lapsiversio Piisamirotasta - kun ajatellaan että Muumilaakso on kuitenkin sarjana räätälöity pikemminkin heille, kuin esimerkiksi 90-luvun muksuille jotka ovat tottuneet hyvin paljon ironisempaan ja räävimpään filosofiin. Muumilaaksossa Piisamirotasta on näet luotu jonkin tason comic relief, joka laukoo keskusteluissa sarkastisia one-linereita ja nähdään hyvin usein uikuttamassa kahvin perään. Hahmolle on mielestäni tehty eräänlainen “lantraus” uudessa versiossa - poissa on kaiken turhuutta sadatteleva filosofi, ja tilalle on piirretty nimenomaan sellainen väsynyt setä joka viettää valtaosan ajastaan riippumatossa.
Muutama sana filosofiasta
Mietiskelin tätä postausta varten myös sitä, mitä filosofista ajatusmaailmaa Piisamirotan ajatukset edustavat. Muumioppaassa (Happonen, 2016) tämän kerrotaan lukevan Muumitarinoissa mm. saksalaisfilosofi Oswald Spenglerin Der Untergang des Abendlandes-teosta (suom. Länsimaiden perikato, 1918), jossa “kuvataan länsimaiden perikatoa ja kulttuurien syntyjä ja tuhoutumisia”. Tämän tiedonjyvän varassa tutkiskelin hieman Spengleriä, ja sitä miten tämän maailmanfilosofia mahdollisesti kohtaisi Piisamirotan mietteiden kanssa.
Vaikka Spenglerin ajatukset pohjaavat lähtökohtaisesti kulttuurisiin tuotoksiin maailmankaikkeuden sijaan, löytyy tämän filosofiasta samanlaista yksinkertaisuutta mitä Piisamirotalla: nimittäin se, että eliöiden lailla kulttuurit syntyvät, kokevat tietyt kehitysvaiheet ja lopulta menehtyvät, toistaen itseään vuosisadasta toiseen eri muodoissa. Jotta emme kuitenkaan jää tätä morfologiaksi kutsuttua ajatelmaa liiaksi pohdiskelemaan (kyseessä on kuitenkin Muumi-, eikä filosofinen blogi :D), totean vain että Piisamirotta mieltää samalla lailla elämän eräänlaiseksi aikajanaksi - yhden elämän tullessa loppuun on koettu kaikki, mikä kehitykselle on oleellista
Spenglerin mainitaan muuten myös pitäneen oppi-isinään Nietzcheä ja Goethea, joista ensiksi mainitulta hän on ottanut oppeihin kysymysten asettelun, ja toiselta metodit mietteisiinsä (historiallinenyhdistys.fi) Ja kappas kummaa - myös Piisamirotta on muutamankin teorian mukaan saanut ulkomuotoonsa ja filosofiaansa vaikutteita Nietzchestä! Nietzchen filosofiatausta on lähes täydellinen vastine siitä, millaisia asioita Piisamirotta pohdiskeli - tälle keskeisiä mietelmiä kun olivat mm. elämän perimmäiset kysymykset. Vaikka Nietzche loikki elämänsä aikana ns. filosofiatyypistä toiseen, piti hän itseään tutkijoiden mielestä koko elämänsä halki vapaana ajattelijana joka halusi ajatuksillaan haastaa ihmiset ja saada nämä ajattelemaan asioita kriittisesti. Aavistus Piisamirotan filosofiaa, eikö vain? Tässä heistä vertailun vuoksi kuvat rinnakkain, sus siunatkoon noita viiksiä :D
Reinkarnaatio
Löysin animaation maailmasta parikin tyyppiä, joiden kanssa uskoisin Piisamirotan tuntevan ns. hengenheimolaisuutta. Näistä ensimmäinen löytyy Studio Ghiblin maailmasta. n. 20 vuotta sitten valmistuneesta Henkien kätkemä- elokuvasta.
Henkien kätkemän Kamaji työskentelee Yubaba-nimisen velhon kylpylässä eräänlaisena talonmiehenä, jonka vastuulla on kylpylän pyörittäminen eräänlaisesta kellarista. Kamaji on ärtyisä, yksikseen viihtyvä vanhan näköinen mies joka ei suuresti arvosta muita kylpylän työntekijöitä - tai jos arvostaakin, niin ei hän sitä varsinaisesti ääneen sano. Hän ei ole samalla tavalla filosofian miehiä mitä Piisamirotta, mutta hänen ns. aurassaan on todella voimakkaasti maailmaan kyllästyneen persoonan vivahteita :D
Puhuttaessa maailmaan kyllästyneistä olennoista, nostan tässä esiin myös Linnunradan käsikirja liftareille- elokuvasta ja kirjoista kenties joillekin tutuksi tulleen Marvin-robotin. Tämä valtavalla keskusyksiköllä varustettu robotti elää ns. it-tukena avaruusaluksella missä häntä ei oikeasti huvittaisi olla. En itse ole lukenut linnunrata- kirjoista valitettavasti kuin ensimmäisen joskus hyvin kauan aikaa sitten, mutta tuon v. 2005 tehtyn filmatisoinnin olen katsonut luultavasti kymmeniä kertoja (ja sadatellut niin kovin sitä, etteivät kirjan jatko-osat päätyneet valkokankaille, mmpph >:c). Kuitenkin, elokuvassa oleva kaikkeen masentunut Marvin-robotti (jolle äänensä antoi legendaksi omalla listallani menevä Alan Rickman, rauha hänen muistolleen) henkii kovasti samoja väsyneitä fiiliksiä mitä Piisamirotalla on universumia ja ylipäätään elämää kohtaan.
Tässä kaikki Piisamirotasta tällä kertaa! Jos haluat jakaa omia ajatuksia tai mietteitäsi Piisamirotasta, kirjoittele niitä ihmeessä kommentteihin! Toisin kuin Piisamirotalle, meille mielipiteesi merkitsevät <3
Tavataan taas seuraavassa postauksessa, heipäheii!
Kirjassaan sanotaan vielä hauskasti että jos et tiedä mitä Piisamirotta säikähti niin kysy sitä omalta äidiltäsi. Minä kysyin ja harmi kyllä oma äitinikään ei tiennyt vastausta, mutta me nauroimme sille kumpikin. Mutta kiitos taas hyvästä blogista, Piisamirotta on mielenkiintoinen hahmo ja heijastelee Tove Janssonin omaa kiinnostusta filosofiasta, mutta on harmi ettei hän käyttänyt hahmoa muutamaa kertaa useampaa. Sarjakuvissa on kyllä säätieteilijän ja erakkofilosofin hahmot jotka periaatteessa kyllä voisi korvata Piisamirotalla.
VastaaPoistaKuinka sympaattinen että kysyit tätä irtohammas-asiaa äidiltäsi, Toven mokomalla selkeästi oli näihin ihan kauhean kova luotto :D Täytyypä ottaa asiaksi tarkastaa nuo mainitsemasi hahmot sarjakuvista, kun Piisamirotan filosofisuutta alkaa kaipailemaan~ / iitu
PoistaMuumit best!❣️
VastaaPoistahttps://jasukuvaa.blogspot.com/
Myös Kamaji näyttää suosivan samaa viiksimallia, kuin aiemmin mainitut herrat :D
VastaaPoistaVaatteet tekevät ehkä miehen, mutta viikset filosofin! :D / iitu
Poista