Suosikkimuumiromaani-äänestyksen tulokset ja Im Memoriam


Heipskukkuu!

Punssiblogissa järjestettiin viime kuussa jälleen uusi toplista-äänestys, jonka aiheena olivat lukijoidemme suosikki-muumiromaanit. Äänestykseen vastasi yhteensä 18 Muumiromaaneja lukenutta lukijaa, kiitos paljon jokaiselle äänistä! Tässä postauksessa esittelemme äänestyksen top 3:n ja muistamme lyhyesti myös erästä tärkeää, viime viikolla menehtynyttä suomalaista satusetää.

Tässä ensin äänestyksen top 3!

3. Muumilaakson marraskuu (5 ääntä)


Kolmannen sijan äänestyksessä nappasi Muumiromaaneista viimeinen, jota useimmat Muumikirjoja lukeneet myös pitävät kaikista apaattisimpana. Onhan tarinan lähtöpistekin kovin ankea - Muumitalosta on kadonnut kokonainen Muumien perhe. Koko tarinaa sävyttää kautta linjan perheen poissaolon vaikutus muihin romaanin henkilöihin, ja siihen miten nämä koettavat löytää omaa tilaansa ja merkitystään Muumilaakson asukkaina. Eräs vastaajista kiteytti hyvin romaanin perimmäisen sanoman: “Muumilaakson marraskuu heijastelee lukijan omia pelkoja ja odotuksia, ja Tove onnistuukin heijastelemaan koko muumien filosofian jopa ilman muumeja.

2. Muumipapan urotyöt (6 ääntä)


Muumipapan urotyöt kirivät yhden äänen erotuksella toiselle sijalle! Tämä Papan myrskyisään nuoruuteen perustuva kirja on kyllä sijansa ansainnut - onhan pienen romaanin sisuksiin laitettu mm. jättimäinen, äkäinen drontti, keinotekoisia monstereita, kohtalokas pako lastenkodista, henkien pelastamista ja vaivattoman nuoruuden suunnatonta ilakointia. Muumipapan urotyöt-romaanista on myös sovitettu kolmiosainen Muumipapan nuoruus-arkki Muumilaakson tarinoihin.

1. Taikatalvi (8 ääntä)


Lieneekö syynä Suomen pohjoinen sijainti ja siitä johtuva pitkä talvi, mutta Taikatalvi kipusi äänestyksessä ensimmäiselle sijalle! Taikatalven utuinen ja tuntematon maailma on kirjoitettu kirjassa samaan aikaan uhkaavaksi ja jännittäväksi, juuri sellaiseksi mille se varmasti näyttää ensimmäistä talveaan elävän Muumipeikon silmiin. Taikatalven seikkailujen pohjaltahan on tehty myös yksi Muumilaakson tarinoiden jaksoarkeista, eli Muumipeikon ja Pikku Myyn talvinen seikkailu! :) Tässä vielä lukijan, Euvan kommentti Taikatalvesta: "Taikatalvi (--) on aivan ihana ja myötätuntoa herättävä kertomus Muumipeikon yksinäisyydestä ja hädästä tuntemattoman maailman keskellä. Peikko-paran tuntoja kuvaillaan upeasti, samaistun, etenkin kun en itsekään talvesta juuri piittaa."

Tässä vielä koko äänestyksen järjestys:
  1. Taikatalvi (8 ääntä)
  2. Muumipapan urotyöt (6 ääntä)
  3. Muumilaakson marraskuu (5 ääntä)
  4. Muumipeikko ja pyrstötähti, Taikurin hattu, Muumipappa ja meri (kaikilla 4 ääntä)
  5. Vaarallinen juhannus (1 ääni)

Se äänestyksestä, sitten päivän toisen aiheemme äärelle.

R.I.P. Lasse Pöysti, 1927-2019
Viime viikon perjantaina Suomen mediassa levisi suru-uutinen Lasse Pöystin kuolemasta. Tämä vuonna 1927 syntynyt koko Suomen satusetä oli Tove Janssonin ja Vivica Bandlerin läheinen ystävä, joka esitti mm. Muumipeikkoa 1958-vuonna tuotetussa Muumi-näytelmässä Troll i Kulisserna.

Tämä roolisuoritus Muumipeikkona nosti Pöystin kuuluisuuteen pohjoismaissa ja toimi pitkän aikaa tienviittana sille, miten Muumipeikon rooli monen mielestä tuli esittää. Pöysti oli myös ensimmäinen näyttelijä, joka toi Muumipeikon hahmon televisioon - hän esitti Muumipeikkoa ruotsalaisessa Momintrollet-tv-sarjassa vuodesta 1969 alkaen. Pöysti on myös lukenut suomeksi Tove Janssonin Muumikirjoja - niistä yhtä, Muumipeikkoa ja pyrstötähteä pystyy kuuntelemaan Yle Areenan kätköistä.

Monet meistä jäävät varmasti kaipaamaan Lasse Pöystiä, onneksi tämän tuotteliaan miehen tuotantoa on saatavilla runsain määrin - olipa puhe sitten Muumeista tai tämän multitaiturin muista töistä.

Oletko itse tutustunut Lasse Pöystin tekemiin Muumi- tai muihin produktioihin, tai mikä niistä on oma suosikkisi? Jaa ajatuksiasi kommenteissa!

Tässä tämänviikkoinen postaus, nähdään taas ^^

-Iitu
Lasse Pöysti-informaation lähteet: Moomin.com & seura.fi



1 kommentti:

  1. Miten Vaarallinen Juhannus oli viimeisenä. Toiseksi paras muumikirja

    VastaaPoista