Ääninäyttelijäkatsaus - Muumilaakson tarinoita (YLE)

Heipparallaa kaikille pitkästä aikaa minunkin osaltani! Toivottavasti tammikuu on alkanut teidän osaltanne mukavissa ja rauhallisissa merkeissä.

Oletteko koskaan kohdanneet tilannetta, kun katsotte jotain sarjaa ja mietitte yhtäkkiä, että mistä hahmon ääni on tuttu? Voiko olla, että yhdellä sarjan päähenkilöistä olisi esimerkiksi sama ääni kuin jonkin satunnaisen sivuhahmon kanssa? Tai onko kuullut kyseisen äänen jossain toisessa sarjassa? Tänään vastaamme näihin kysymyksiin Muumilaakson tarinoita-sarjan osalta, kun keskitymme nimenomaan YLE:n dubin version ääninäyttelijöihin ja esittelemme, mitä hahmoja he näyttelevät sarjassa! Postauksessa keskitytään päähenkilöihin ja satunnaisiin sivuhahmoihin, ja on mahdollista etteivät kaikki hahmot ole päätyneet postaukseen asti. 


Huomio muuten, että osassa kuvista on laitettu ylös myös jakso missä mainittu henkilö dubbaa kyseistä hahmoa; tämä johtuu siitä että erityisesti sivuhahmoissa samaa ääniroolia ovat voineet tehdä eri ääninäyttelijät.


Sarjan päähenkilön Muumipeikon äänenä kuullaan monien rakastama Rabbe Smedlund. Hän ja pikku Myyn ääninäyttelijä Elina Salo ovat itse asiassa ainoat henkilöt, joiden kuullaan dubbaavan sarjassa ainoastaan kahta hahmoa. Smedlundia voi kuulla myös muissa tunnetuissa lastenohjelmissa, kuten Alfred J. Kwakissa, 80-luvun Pekka Töpöhäntä -elokuvassa ja Postimies Patessa.


Smedlundin ja Salon jälkeen on aika siirtyä muiden sarjan ääninäyttelijöiden pariin, jotka ovat tehneet enemmän rooleja Muumilaakson tarinoihin. Muumipapan äänenä kuullaan Matti Ruohola, joka antoi äänensä myös yllä oleville hahmoille. Wikipedian mukaan Ruohola dubbasi näiden hahmojen lisäksi myös “Taikurin hattu”-jaksossa esiintyvää Muurahaisleijonaa, mutta tälle ei löytynyt tarkempaa lähdettä. Yksi Matti Ruoholan muista tunnetuista dubbausrooleista on ollut Maija Mehiläisen vanhemmassa dubbauksessa, jossa hänet kuullaan esimerkiksi Villen ja Flip-heinäsirkan äänenä.


Lempeän Muumimamman äänen takana on Ulla Tapaninen, joka on tehnyt myös monipuolisesti erilaisia rooleja kyseiseen sarjaan. Hahmoihin lukeutuu muitakin äitihahmoja Mamman lisäksi, mutta häneltä luonnistuvat yhtä lailla myöskin lasten ja Boken Nikin Drontin ääninäyttely. Ulla Tapaninen on ehtinyt tehdä pitkän uransa aikana lukuisia äänirooleja, joista kenties tunnetuimpia ovat Pienen Merenneidon Ursula (molemmat versiot) ja Morgana, Leijonakuningas-elokuvien Sarabi, Zira (puhe) ja Timonin äiti sekä Peppi Pitkätossusta tuttu Rouva Rissanen. 


Niiskuneiti on yksi sarjan keskeisimmistä hahmoista, ja hänen ääninäyttelijänään toimii Aila Svedberg. “Muumilaakson tarinoita” -sarjassa Tapanisen tavoin myös Svedberg tekee monipuolisesti rooleja päähahmonsa lisäksi. Svedbergin muut dubbausroolit sijoittuvat muihin muumiadaptioihin kuten peleihin, mutta hänet muistetaan erityisesti “Knalli ja sateenvarjo” -kuunnelmista.


Eero Ahre on yksi YLE:n dubbauksen todellisista yllättäjistä, sillä kaikkien hänen rooliensa tunnistamiseen vaaditaankin jo vähän tarkempaa kuuntelua. Monipuolisesta äänestään huolimatta Ahretta ei kuulla Muumilaakson tarinoiden ja satunnaisten muumipelien lisäksi muissa dubbauksissa, mutta hänen ääntään voi kuunnella enemmänkin Hevosenkengän Satukanava -videoiden parissa.


Oletusti toiseksi eniten äänirooleja Muumilaakson tarinoissa tekee Timo Torikka, joka tunnetaan erityisesti Nuuskamuikkusen äänenä. Hänen äänensä taipuu vakaan ja rauhallisen Muikkusen lisäksi myös toisinaan pelottavalta kuulostavaan Taikuriin ja merirosvoisään kuin huomattavasti vanhemmalta kuulostavan Muhvelin ääneksi. Timo Torikan muita dubbauksia voi kuulla esimerkiksi Olipa kerran keksijät -sarjassa sekä Kung Fu Pandan toisessa jatko-osassa, jossa hän tekee elokuvan pääpahiksen äänen. 


Sarjan vanhin ääninäyttelijä on Tapio Hämäläinen, joka antoi äänensä muun muuassa Hemulille, Poliisimestarille ja Mörölle. On huikeaa ajatella, miten hän samaan aikaan pystyi kuulostamamaan jämerältä Poliisimestarilta ja sympaattiselta Hemulilta, mutta myös halutessaan pelottavalta Möröltä. Hämäläisen äänen voi kuulla myös Kolme ässää-sarjassa, jossa lapsia muistutettiin esimerkiksi heijastimen käytön tärkeydestä. Hemulin ja Mörön roolin lisäksi Hämäläinen muistetaan erityisesti kotimaisten elokuvien parista, jossa hän näytteli esimerkiksi Uuno Turhapuron appiukkoa. Hänet nähdään myös 1950-luvun Tuntemattoman sotilaan Salon roolissa. 


Laulajana ja näyttelijänä tunnettu Samuli Edelmann kuullaan sarjassa Niiskun ensimmäisenä äänenä. Muita hänen tunnettuja ääniroolejaan Muumilaakson tarinoita -sarjan ulkopuolelta ovat Shrek-elokuvien nimikkohahmon näyttely. Ymmärtääkseni Edelmann ei ole niinkään erikoistunut urallaan muutoin dubbaamisen saralle, mutta hänet voi nähdä joka tapauksessa useissa kotimaisissa elokuvissa. 


Edelmannin poistuttua sarjasta Niiskun ääneksi saapasteli Ilkka Merivaara, joka tekee muita lukuisia rooleja erityisesti Boken Nikki-sarjan kohdalla. Hän ottaa esimerkiksi koppia Posteljoonista ja Poliisimestarista niissä kohtauksissa, missä joko Tapio Hämäläinen Hemulina tai Matti Ruohola Muumipappana olisivat joutuneet keskustelemaan itsekseen pitkiä kohtauksia läpi. Merivaara on myös osallistunut monien muiden sarjojen dubbaamiseen ja hänet kuullaan esimerkiksi sarjoissa Postimies Pate (Pate), Kaapo (Kaapon isä), Eki eläinlääkäri (Eki) ja Teletapit (kertoja).

...Kuuleeko kukaan muu nyt Niiskua laulamassa Postimies Paten tunnaria? :D


Leena Uotilan osalta ainakin Jenni-täti ja Ninni unohtuivat listasta, mutta ei anneta sen hidastaa!

Aliisalle ja lukuisille sivuhahmoille äänensä antaa Marja Packalén. Muumilaakson tarinoita -sarjassa hänen hahmonsa ovat yleensä kovin reippaita tai muutoin ystävällisiä. Monien muiden tavoin Packalén on suuntautunut enemmän kotimaisten elokuvien ja televisiosarjojen pariin, mutta hänet voi kuulla esimerkiksi Babarin vaimon Celesten äänenä.


Listan viimeisimmältä muttei suinkaan vähäisimmältä ääninäyttelijältä löytyy muiden tavoin lahjakkuutta, joka ilmenee YLE:n versiossa monipuolisina rooleina. Kyseessä on Leena Uotila, joka kuullaan niin rauhoittavan kertojan kuin Noidan äänenä. Uotilan hahmokaarti on kaikista laajin Muumilaakson tarinoissa, ja häneltä luonnistuvat niin pienten lasten, turhamaisen Primadonnan kuin vanhempienkin hahmojen äänet. Tästä huolimatta häntä ei kuulla paljoa muissa dubbausrooleissa, mutta hän on toiminut näyttelijänä useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Hän esitti muun muuassa Teräsleidit (2020) elokuvan päähenkilöä Inkeriä. 


Huh huh, olipahan listaus! Mitä pidit tällaisesta postauksesta? Yllättikö joidenkin roolien ääninäyttelijä sinut täysin? Entäpä puuttuiko jokin oleellinen hahmo kokonaan pois listasta? Kerro siitä lisää kommenteissa! :)


Nähdään taas pian!


- nizku

19 kommenttia:

  1. Tämäpä mielenkiintoinen postaus! Mikään ei oikeastaan tullut mitenkään suurena yllätyksenä (paitsi että en muistanut Matti Ruoholan olevan myös yksi eläintarhan miehistä xD). Ei silleen oleellinen hahmo, mutta Marja Packalén taisi esittää myös ankaranoloista piikaa jaksossa Timantti. Ainakin se kuulostaa hyvin paljon Packalélta :D

    VastaaPoista
  2. Tuossa Packalén-listassa on muuten tainnut käydä pieni virhe. Siinä on nimittäin se Bernardo Da Pincin pikkuapulainen (tai oppipoika?), joka kyllä kuulostaa omaan korvaani enemmän Ulla Tapaniselta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommenteistasi! :) Ihan totta muuten tuon Bernando Da Pincin apulaisen suhteen, ymmärtääkseni hän on Ulla Tapanisen ääninäyttelemä ainakin muihin vastaaviin ääniin verrattuna. Ja kyllä, myöskin tuo Mymmelin piika oli jäänyt uupumaan listasta! Kiitos paljon lisäyksistä.
      - nizku

      Poista
  3. Vielä edelleenkin Hämäläisen Mörkö on minulle yksi parhaita roolisuorituksia suomidubbauksen osalta. Ei tainnut kukaan koskaan kysyä miten hän sen teki :(.
    Ruohola oli tosiaan muurahaisleijona, ääniraitaa on vain nopeutettu vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Olen täysin samaa mieltä kanssasi tuohon Mörköön liittyen, olisi ollut mielenkiintoista nähdä vaikkapa videomateriaalia kuinka Hämäläinen tekee kyseisen roolin.
      - nizku

      Poista
  4. Hieno listaus. Tapio Hämäläinen taisi lisäksi näytellä sitä veneilijää, jolle Nuuskamuikkunen antaa maailman viimeisen lohikäärmeen ("En edes pidä särjistä"). Hämäläisen kaikki pienet sivuroolit ovat muuten sarjan alkupuolella, sillä ensimmäisen 30 jakson jälkeen hän esitti pelkästään vakiohahmojaan Hemulia, Poliisimestaria ja Mörköä. Ehkä työtaakkaa kevennettiin hänen ikänsä vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia! Olet täysin oikeassa tuon särkityypin suhteen, tarkasti kuunneltu! :) Hyvä pointti myös tuo Hämäläisen osuus sivuroolien määrään sarjan edetessä. Ilmeisesti Muumilaakson tarinoita dubattiin pitkällä aikavälillä, jolloin varmasti joko ikä ja/tai työkiireet ovat voineet vaikuttaa tähän.
      - nizku

      Poista
  5. Äänitysasioista muuten toiseen. Nyt on nimittäin vahvistunut että Muumilaakson (Moominvalley) englannin kielisenä Niiskun (Snork) äänenä kuullaan Chance Perdomo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh! Kiitos paljon infosta ja kommentistasi! :) Mielenkiintoista kuulla hänet Niiskun äänenä sitten myöhemmin.
      - nizku

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Moikka! :) Jaksossa "Muumipeikko ennustaa korteista" selvännäkijän äänenä toimii Marja Packalén.
      - nizku

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Hei! :) Merenneidon ääninäyttelijänä on tässä versiossa Leena Uotila, mikäli viitataan "Lohikäärmeen kyyneleitä" -jaksossa esiintyvään hahmoon.
      - nizku

      Poista
  8. Timo Torikan laaja hahmokaarti yllätti hieman. En tiennyt hänen esittäneen Muhvelia. Jakson Muumipeikko ennustaa korteista kummitus taitaa myös olla Eero Ahren esittämä. Ahre olisi mielestäni ollut sopiva esittämään myös Ylen dubbaamatta jättämän demoni-jakson paholaista.

    VastaaPoista
  9. Mistä tiedät nämä ääninäyttelijät? Oletko tehnyt tämän yhteistyössä Ylen kanssa?

    VastaaPoista
  10. https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_televisiosarjan_Muumilaakson_tarinoita_hahmoista#Ylen_%C3%A4%C3%A4nin%C3%A4yttelij%C3%A4t Tästä blogistasi puuttuu vielä monta hahmoa. Painaisitko tuota linkkejä ja kertoisitko, että onko kaikki tuolla oikein ja mitä lähdettä olet käyttänyt tähän sivuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Edelliseen ja tähän kysymykseen pohjaten, niin postauksen lähteenä on käytetty sekä Wikipedian sivua, että eri hahmojen ääniä vertailemalla - myös ääninäyttelijöiden muut roolisuoritukset Muumilaakson tarinoita -sarjan lisäksi toivat hyvää vertailupintaa.
      - nizku (Oispa punssia)

      Poista
  11. Ketkä ääninäyttelee niitä aavikon asukkaita Muumit muinaisuudessa-jaksoissa?

    VastaaPoista