Heipparallaa, ja tervetuloa jälleen lukemaan Oispa punssia-blogia! Tällä kertaa käsittelemme unohdettuja muumisarjoja, joista vuoronsa saa “Mumi-troll” -niminen sarja. Sarjaa käsitellään hahmojen ja juonen näkökulmasta verrattuna alkuperäisteokseen. Postauksessa alkuperäisteoksella tarkoitetaan Toven kirjoja ja sarjakuvia, ei Muumilaakson tarinoita -sarjaa.
“Mumi-troll” on neuvostoliittolainen nukkeanimaatiosarja vuodelta 1978. Sarjan on tuottanut ja valmistanut Sojuztelefilm. Sarja sisältää yhteensä kolme jaksoa, joista yksi kestää aina noin 20 minuuttia. Sarjan jaksot - erityisesti kaksi viimeisintä perustuvat “Muumipeikko ja pyrstötähti” -kirjaan.
Hahmot
Hahmoista ei tällä kertaa ole kovinkaan paljon sanottavaa, mutta pienia yksittäisiä huomioita kylläkin on. Esimerkiksi Muumipappa ja erityisesti Muumimamma ovat hyvin vähäsanaisia, ja Nipsu kutsuu jostain syystä Muumipeikkoa veljekseen. Mörköä puhutellaan tässäkin versiossa naispuolisena henkilönä alkuperäiseen versioon viitaten. Mutta kuka on Domovoi? Lue vähän eteen päin!
Juoni
Tarina alkaa sillä, kun Muumipappa ilmoittaa tuiki tavallisena päivänä alkavansa kirjoittaa muistelmia. Muumipeikko ja Nipsu ovat huvittuneita Papan ideasta, ja yhtäkkiä Muumitalon lattian alta kuuluu merkillistä koputusta. Lattialuukusta kurkistaa Domovoiksi kutsuttu kotihenki, joka ei sen erikoisemmin tee mitään kyseisessä kohtauksessa.
Tilanteen päätyttyä Muumipeikko ja Nipsu suuntaavaat salaiseen metsään, jossa he eivät ole vielä käyneet. Vaikuttaa siltä, että he ovat jonkin aikaa eksyksissä, kunnes he kuulevat meren äänen. Sukeltaessaan mereen Muumipeikko löytää salaperäisen luolan ja Niiskuneidin nilkkarenkaan, mutta palaa lopulta takaisin rannalle huolestuneen Nipsun huutaessa häntä. Rannalla he tapaavat Nuuskamuikkusen, joka soittaa huuliharpun sijaan käyrätorvea. Nuuskamuikkusella on valtava määrä tavaraa mukanaan, ja hän kertoo olevansa pakomatkalla. Mörkö jahtaa häntä, ja näin ollen Nuuskamuikkusen on jatkettava matkaansa. Hän jättää kuitenkin tavaransa Muumipeikolle ja Nipsulle.
Vaan kappas kummaa, Muumipeikko kuulee yhtäkkiä avunhuutoja luolan suulta. Hän syöksyy heti paikalle ja näkee Niiskuneidin, jota joku örkki ahdistelee. Muumipeikko pelastaa Niiskuneidin, ja näin ollen kaksikko rakastuu oitis. He päättävät muuttaa luolaan, ja alkavat sisustaa sitä saman tien kodikkaammaksi. Nipsu hakee vieraita tupaantuliaisia varten, ja hän tuo mukanaan Tiuhdin, Viuhdin sekä Muumimamman ja Muumipapan. Jopa Domovoi liittyy mukaan juhliin kiisselin toivossa.
Juhlat keskeyttää kuitenkin yllättävä vieras, kun Mörkö ilmestyy varoittamatta paikalle. Nuuskamuikkusen käyrätorvea soittava Muumipeikko joutuu Mörön hyökkäyksen kohteeksi, kun Mörkö luulee Muumipeikkoa Nuuskamuikkuseksi. Mörkö tajuaa kuitenkin pian erehtyneensä, ja heitettyään käyrätorven pois hän pakenee paikalta. Kysymys kuuluu, mitähän Nuuskamuikkunen on tehnyt saadakseen Mörön peräänsä, varsinkin kun Nuuskamuikkunen selkeästi pelkää häntä ja pakenee tätä?
Juhlien aikana Muumilaaksossa on alkanut sataa lunta, ja muumiperheen on aika käydä talviunille.
Kuten huomata saattaa, kyseinen aloitusjakso ei ehkä ole ihan uskollisin Muumipeikko ja pyrstötähti -teokselle, vaikka joitakin yksittäisiä elementtejä siitä löytyykin. Itse luulin myös kotitonttua/kotihenkeä oudon näköiseksi Piisamirotaksi, mutta Piisamirotta esiintyy vasta seuraavissa jaksoissa.
Toisessa jaksossa lumesta on jo selvitty, mutta tällä kertaa Muumilaaksoa koettelevat ankara rankkasade ja luonnonmullistukset. Pimeänä iltana tuntematon kulkija Piisamirotta ilmestyy sateenvarjon ja tyynyn kanssa Muumitalon oven taakse, ja Muumipappa päästää hänet sisälle lämmittelemään.
Muumipeikko ja Nipsu päättävät ottaa selvää kummallisista sääilmiöistä, ja näin ollen he lähtevät pitkälle ja vaaralliselle seikkailulle. Matkalla kohti tähtitornia he törmäävät edellisestä jaksosta tuttuun Nuuskamuikkuseen, joka hyppää yli 10 metrin loikalla heidän lautalleen. Kolmikko törmää pian sarjan ensimmäiseen Hemuliin, joka on kerää perhosia. Kolmikko spedeilee jotain ihmeellistä Hemulin luona jopa vapauttaen Hemulin perhosia. Hemulin jäädessä kriiseilemään matka jatkuu korkealla vuoristossa, pyrstötähden hehkuessa punaisena taivaalla. Pitkän ja vaarallisen matkan jälkeen joukko päätyy tähtitornille, jossa he saavat katsoa pyrstötähteä kaukoputkella.
Kolmannessa jaksossa hurjat sääilmiöt jatkuvat, ja kolmikkomme on hyvin järkyttynyt lähestyvästä pyrstötähdestä. He lähtevät kiireesti suuntaamaan takaisin Muumilaaksoon. Kesken valtavan paniikin kolmikko huomaa kyltin, jossa kerrotaan tanssilavasta. Muumipeikko, Nipsu ja Nuuskamuikkunen säntäävät sinne oitis, ja huolet unohtuvat hetkeksi juhlien aikana. Pyrstötähti muistuttaa kuitenkin pian olemassaolostaan, ja kaikki juhlavieraat kaikkoavat paikalta peloissaan.
Myös tässä versiossa meri on kuivunut, ja kolmikko joutuu kävelemään pitkillä puujaloilla päästäkseen meren yli. Nipsu löytää uponneen laivan hylyn, jota hän menee ahneuksissaan tutkimaan. Nipsu joutuu laivassa mustekalan hyökkäämäksi, mutta pelastuu varsin nopeaa.
Lähempänä Muumilaaksoa Muumipeikko, Nipsu ja Nuuskamuikkunen törmäävät pakeneviin asukkaisiin. Muumipeikko huhuilee kauhuissaan vanhempiaan, muttei löydä heitä. Tällöin he törmäävät myös sarjan toiseen Hemuliin, joka perhosien sijasta kerää postimerkkejä. Samaan aikaan Muumipappa ja Muumimamma odottelevat lapsosia saapuvaksi, ja yllättäen pyörremyrsky lennättää sekä Muumipeikon, Nipsun, Nuuskamuikkusen ja Hemulin Muumitalon ikkunasta heidän luokseen. Pyrstötähden lähestyessä perhe ottaa tavaransa ja lähtee pakomatkalle ensimmäisestä jaksosta tuttuuun luolaan. Luola ei vaikuta kuitenkaan visuaalisen ilmeen perusteella oleva sama luola, mutta asia jää epäselväksi.
Muumipeikko etsimässä Hemulia
Muumiperhe pystyy viimein huokaisemaan helpotuksesta, sillä he ovat päässeet pyrstötähteä turvaan. Yhtäkkiä he huomaavat kuitenkin Hemulin puuttuvan, sillä tämä on jäänyt haaveilemaan postimerkkejään kesken matkan. Maa syttyy tuleen, ja kiireen kaupalla Muumipeikko rientää pelastamaan Hemulia. Muumipeikko lopulta onnistuu huijaamaan Hemulin suojaan, ja joukko jää odottamaan pyrstötähden mahdollisia tuhoja.
Pian vaara on kuitenkin ohitse, ja myös meri on palannut. Rauha on palannut jälleen Muumilaaksoon, ja muumiperheen elämä normalisoituu. He järjestävät juhlat, ja sarjan viimeisessä kohtauksessa hahmot polttavat sädetikkuja.
Se olikin sitten aikamoista tykitystä! Hämmentävän sarjasta tekee tosiaan se, että ensimmäinen jakso tuntuu hyvin irralliselta kahteen viimeiseen jaksoon verrattuna. Esimerkiksi ensimmäisessä jaksossa esiintyvä Niiskuneiti ei esiinny enää ollenkaan, ja luolan osuus on hämärän peitossa. Voi siis olla, ensimmäinen jakso tulisi käsitellä erillisenä tarinana verrattuna kahteen viimeisimpään jaksoon, vaikka ensimmäisessä jaksossa on pyrstötähdestä tuttuja elementtejä. Niitä ovat muun muuassa Niiskuneidin pelastus, Nuuskamuikkusen tapaaminen, uusi polku ja luolan löytäminen.
Mitä muita poikkeavuuksia sarjasta sitten löytyy? Tapahtumajärjestys on hyvin erilainen, mihin viitattiin aiemmassa kappaleessa. Pyrstötähti -teoksessa ei myöskään ole Tiuhtia, Viuhtia tai Mörköä (jotka eivät ole myöskään mitenkään yhteydessä toisiinsa ensimmäisessä jaksossa). Näistä kolmesta jaksosta puuttuu myös monia oleellisia alkuperäisteoksen hahmoja, kuten Niisku, hattivatit, kissanpentu, kondorikotka ja heinäsirkat.
Hahmojen lisäksi monia kohtauksia on jätetty pois, kuten Nipsun granaattipelleily ja
kauppakohtaus, joka edeltää tanssijuhlia. Yllätyin itse, että kyseisen juhlakohtaus oli tässä sarjassa, vaikka toki erilaisella konseptilla Niiskuneidin puuttumisen vuoksi. Muumipeikon synttäreistä ole myöskään mitään havaintoa.
Mainittakoon vielä erikseen, että alkuperäisessä tarinassa Muumipeikon sijaan Nipsu löytää tarinassa mainitun luolan sillä aikaa, kun Muumipeikko on sukeltamassa. Alkuperäisteoksessa loppuosan pelastuksessa Hemulin sijaan kohteena on Nipsu, jonka Muumipeikko onnistuu pelastamaan.
Parhaat palat
Internal screaming
Koko sarjan paras kohta on kuitenkin se, kun Mörkö heittää käyrätorven mäkeen
Se tämän viikon postauksesta! Millaisista aiheista sinä haluaisit lukea seuraavaksi blogissamme? Voit jättää kommenttia suoraan blogiin, kertoa twitterissä tai jättää kommenttia Curiouscat -palveluun!
Nähdään taas pian!
- nizku
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti