Toven taival - Kuinkas sitten kävikään


Tervetuloa jälleen kerran “Toven taival”-osion pariin! Tässä osiossa käsittelemme Iitun ja minun pitämän coniluennon pohjalta millä tavalla mikäkin muumikirja on saanut vaikutteita Toven omasta elämäntilanteesta, ja kuinka ne  näkyvät varsinaisissa teoksissa. Luento esitettiin Matsuconissa elokuussa 2019, ja jokainen kirja käydään vuorotellen läpi. 

Postausten lähteinä on käytetty muumikirjojen lisäksi Tove Janssonin elämäkertoja Tee työtä ja rakasta (Karjalainen, 2013) sekä Tove Jansson: Sanat, kuvat, elämä (Westin, 2007). Tällä kertaa vuorossa on kuvakirja Kuinkas sitten kävikään. 


Kuinkas sitten kävikään?
WSOY, 1952

Kirjan juoni


Kuinkas sitten kävikään -kuvakirja alkaa siitä, kun Muumipeikko on hakemassa maitoa. Matkallaan hän törmää itkevään Mymmeliin, joka kertoo kadottaneensa pikkusiskonsa Myyn. Muumipeikko lohduttaa surullista Mymmeliä, ja lupautuu näin ollen lähtemään etsimään pikku Myytä yhdessä Mymmelin kanssa. Matkalla he kohtaavat monenlaisia Muumilaakson asukkaita, ja joutuvat jopa Hemulin imuriin etsiessään pikku Myytä. Pikku Myy ei ole suinkaan ainoa henkilö, kenet heidän tulee etsiä, sillä pitäähän Muumipeikon ja Mymmelin löytää vielä takaisin Muumimamman luokse. 


Yhtäläisyydet Toven elämään ja aikaan


Aiemmista muumikirjoista poiketen “Kuinkas sitten kävikään” oli Toven ensimmäinen muumi-kuvakirja. Tuula Karjalaisen Tee työtä ja rakasta -kirjan mukaan kuvakirja oli merkittävä teos sen kannalta, että muumit tulivat viimein tunnetuksi kansainvälisellä tasolla, ja kirja käännettiin myös suomeksi. Kuvakirja oli hyvin pidetty ja arvostettu, ja Karjalaisen mukaan Tove sai teoksestaan Nils Holgersson -kirjapalkinnon Ruotsissa, sekä Rudolf Koivu -palkinnon Suomessa. 
Boel Westin “Tove Jansson: Sanat, kuvat, elämä” -kirjan mukaan Tove halusi tehdä kuvakirjan nimenomaan lapsille, jonka myötä Tove päätyi kirjoittamaan kuvakirjan tekstit runomittaan kuvien viedessä tarinaa eteenpäin. Westin mukaan Tove sai kirjansa ulkomuotoon vaikutteita teatterista, sillä jokaisella sivulla on jonkinlainen aukko, mistä näkee edelliselle, sekä tulevalle aukeamalle. Tällä haettiin teatterimaailman lavasteiden ja niiden tuoman arvaamattomuuden tuntua. 


Tiesitkö, että..?

Kuinkas sitten kävikään -kuvakirjasta on tehty myös lyhyt animaatio, jossa esitellään kirjan tapahtumat kokonaisuudessaan. Animaation visuaalinen ilme on hyvin kirjaa kunnioittava, ja siihen on lisätty ainoastaan tarinan kulun kannalta olennaisia siirtymäkohtia. Animaation kertojaäänenä toimii Elina Salo, joka tunnetaan Muumilaakson tarinoiden (YLE) pikku Myyn äänenä.
Luitko sinä koskaan tätä kirjaa lapsena, vai oletko tutustunut tähän teokseen vasta aikuisena? Mikä kirjasta on jäänyt erityisesti mieleen? Voit kertoa siitä lisää kommenteissa!
Nähdään taas seuraavassa postauksessa!

- nizku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti