Muumimamman kokkinurkka: sienestys- ja marjastustalkoot!

Heipsan jälleen Muumiblogin syksyisestä maailmasta! Lokakuu on saapunut luoksemme ja tätäkin postausta kirjoittaessa kaatosade ropsuttelee kattoa vasten kovin tunnelmallisesti. Syksy on toki suhteellisen kylmää, hämärää ja sen vuoksi ikävääkin aikaa, mutta sitä suuremmalla syyllä on hyvä keskittää energiansa sellaisiin asioihin mitkä tuovat arkeen iloa ja valoa.

Itse saan hurjana syksyisin energiaa siitä että teen asioita ihan konkreettisesti omin käsin - parsin sukkia, neulon kaulaliinoja, reippailen metiköissä kauniita vaahteranlehtiä etsien tai vain kokkailen keittiössä tavallista ahkerammin. Tämänpäiväinen postaus onkin yhdistelmä näitä kahta viimeksi mainittuja - metsässä köpöttelyä ja keittiöhommia! Otsikkokin jo kertoo että blogissamme jaetaan tänään vinkkejä ja ohjeita hillostamiseen ja sienestykseen, joita Muumiperheessä ahkerasti harrastetaan ennen talven tuloa. Nämä vinkit on napattu oikean maailman Muumimammojen, Marttojen sivuilta, toivottavasti ne tulevat teille hyötykäyttöön!

Ja muistakaa Muumipapan kultaakin kalliimmat sanat - ei saa ikinä syödä tuntemattomia sieniä!
Muumeissa malliesimerkki tuntemattomista, vaarallisista sienistä nähdään Tyrmääjäsieni (YLE)/Torkkuseitikki (MTV)-jaksossa, kun Muumipeikko ystävineen kerää metsästä sieniä jotka itäessään aiheuttavat raukeutta.

Mitä sieniä sitten kannattaa kerätä?

Erityisen hyvin kuivattaviksi sopivia sienilajeja ovat mm. korvasieni, suppilo- ja kosteikkovahvero, mustatorvisieni, herkkutatit, ukonsieni, viiruvalmuska ja miedot haperot.


Sieniä kuivatessasi tee näin:

  1. Kerää sienet kuivalla säällä ja perkaa ne. Älä huuhtele tai liota sieniä.
  2. Viipaloi sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pienikokoiset, ohutmaltoiset sienet voivat olla kokonaisinakin, suuremmat on hyvä repiä kahtia.
  3. Levitä sienet tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi kuivausritilälle. Pane ritilä kuivuriin tai lämmönlähteen (esim. lämmitetyn uunin) yläpuolelle. Sienien kuivauslämmön tulisi pysyä koko kuivauksen ajan mahdollisimman tasaisena. Ritilöiden paikkaa ei pidä vaihdella. Jos ritilöiden paikkoja vaihdetaan ja esimerkiksi lähinnä lämmönlähdettä oleva ritilä siirretään kauimmaiseksi, sienten lämpötila laskee nopeasti ja kuivuminen melkein pysähtyy. Tällöin sienistä voi tulla tummia. Sienet ovat tarpeeksi kuivia kun ne taitettaessa murtuvat (kosteutta jäljellä alle 12 %).
  4. Pakkaa sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Merkitse pakkaukseen sienilaji ja pakkauspäivä. Säilytä sienet pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Kuivatut sienet säilyvät käyttökelpoisina useita vuosia.
Lisää sienestysvinkkejä voit lukea tästä linkistä!

Entä sitten marjastus? Muumeissahan Muumimamma loihtii kaikenmoisista marjoista hurjat määrät hilloja, mehuja, kakkuja ja muita herkkuja perheensä nautittavaksi, joten mikset kokeilisi samaa omassa kotikeittiössä? Marttojen sivuilta löytyi ao. ohje mansikkahillon tekemiseen.



Mansikkahillon valmistamiseen tarvitset:

1 kg (n. 2 l) mansikoita
500-700 g (6-8 dl) sokeria tai 500 g hillosokeria ja ½ dl vettä
Pakastusrasioita, desimitan ja reikäkauhan.
Sokerilla valmistettava hillo:

1. 
Pane peratut marjat ja sokeri kerroksittain teräs- tai emalikattilaan.
2. Anna marjojen mehustua muutama tunti viileässä.
3. Kuumenna mehustuneita marjoja hitaasti kiehumispisteeseen ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes marjat ovat tasaisesti liemessä.
4. Älä sekoita marjoja vaan ravistele kattilaa välillä, jottei hillo pala pohjaan.
5. Kuori vaahto reikäkauhalla.

Tölkitä hillo kuumana hyvin pestyihin tölkkeihin piripintaan.
Sulje välittömästi.
Hillosokerilla valmistettava hillo:
1. Mittaa puhdistetut marjat ja vesi kattilaan ja kuumenna hitaasti.
2. Lisää hillosokeri vähitellen varovasti sekoittaen, kun vesihöyryä alkaa nousta.
3. Vähennä lämpöä, kun seos kiehuu. Keitä hilloa kevyesti noin 10 minuuttia välillä kattilaa ravistaen.
4. Anna hillon jäähtyä 20–30 minuuttia kattilassa.
5. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana, jotta marjat jakautuvat tasaisesti hilloon.
6. Kuori vaahto hillon pinnalta.
Tölkitä heti ja sulje tölkit välittömästi.
---
Lisää informaatiota hilloamisen ja hillojen valmistuksen saloista löytyy lisää Marttojen kotisivuilta! Punssiblogi rohkaisee kaikkia kotikokkeja kokeilemaan sekä sienestystä, marjojenkeruuta että niiden säilömistä talvipakkasille - eihän sitä näet koskaan tiedä, jos vaikka kesken talvihorroksen tekisi aivan valtavasti mieli itsetehtyä mansikkahilloa pannukakkujen kera.
Siinä kaikki säilömiseen liittyvä tällä erää! Vielä loppuun ilmoitusluontoista asiaa - Muumiblogissamme on näet taas uuden äänestyksen aika! Tällä kertaa avaamme kokonaisen äänestyssarjan, jonka yläotsakkeena on "Muumihahmojen tärkeimmät hetket". Tämän äänestyksen avaa Muumisarjan päähenkilö, Muumipeikko. Äänestyksessä pyritään selvittämään, mitkä teidän lukijoiden mielestä ovat Muumihahmojen suurimpia kasvunpaikkoja ja mitkä tapahtumat ovat ehkä jopa muuttaneet hahmoja merkittävästi sarjan aikana. Äänestys on auki 15.10. saakka, ja  linkki siihen löytyy tästä!

Ihanaa viikonjatkoa kaikille, älkää antako syysmörköjen purra <3

- Iitu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti