#Muumijaksoilu - special: Esittelyssä Muumipeikko ja pyrstötähti- elokuva


Heipskukkuu, ja tervetuloa elokuun ensimmäisen Oispa punssia -postauksen äärelle! Tällä viikolla tarjoilemme teille hieman poikkeuksellisen Muumijaksoilun, kun kaivamme esittelyyn 90-luvun alkupuolella tehdyn itsenäisen Muumipeikko ja pyrstötähti-elokuvan. Elokuva on tuotettu Dennis Livsonin toimesta ja se on tällä hetkellä ainut elokuva, joka on tehty Muumilaakson tarinoita-sarjan ns. sivutuotteena.




Muumipeikko ja pyrstötähti - elokuva


Vuonna 1993 julkaistu Muumipeikko ja pyrstötähti-elokuva sijoittuu aikaan, kun Muumiperhe (eli Mamma, Pappa, Peikko ja Nipsu sekä Pikku Myy) ovat juuri asettuneet aloilleen Muumilaaksoon. Kaikki tuntuu rauhalliselta ja mukavalta, mutta hommat menevätkin kertaheitolla ylösalaisin kun sillan alla asustellut filosofi Piisamirotta saapuu Muumiperheen luo ja julistaa hurjan tuhon pian kolkuttelevan heidän oveaan.


Tästä saakin alkunsa melkoinen seikkailu, kun Muumipeikko ystävineen lähtee ottamaan selvää perhettä koettelevasta katastrofista. Matkallaan he kohtaavat yksin elelevän Nuuskamuikkusen, joka valottaa kolmikolle katastrofin olevan avaruudessa syöksähtelevä pyrstötähti. Muikkunen liittyy nelikon matkaan ja yhdessä he matkaavat kohti suurta seikkailua, jonka varrella he kohtaavat huikeita vuorenhuippuja, hajamielisiä tähtitornin tieteilijöitä ja monenmoisia vaaroja granaattiliskoista jättimäisiin lihansyöjäkasveihin. Matkan varrella joukkoon liittyy kasa muitakin otuksia, mm. Niiskun sisaret ja Hemuli postimerkkikokoelmineen.


Erot alkuperäisteokseen


Pyrstötähti-elokuva on päällisin puolin hyvin uskollinen alkuperäiselle teokselle, joka julkaistiin ensi kertaa v. 1945. Elokuvasta on myös jätetty pois jonkun verran yksittäisiä kohtauksia ja tapahtumia - aikajärjestyksessä näistä ensimmäisenä mainittakoon se, kun muumipeikko ystävineen käy ostoksilla vanhan mummelin kaupassa. Tämä on muuten muumikirjoissa tiedettävästi ainoa kerta, kun Muumiperheen olennot ovat aikeissa ostaa jotain. Seikkailupoppoo etsiskelee kaupasta mm. Nuuskamuikkuselle sopivia housuja, Niiskulle ruutuvihkoa ja Muumipeikolle mitalia kiitoksena siitä, että tämä pelasti hetkeä aiemmin Niiskuneidin kammottavan angostuuran hampaista. Kauppareissun päätteeksi porukka suunnistaa ihka oikealle tanssilavalle, kohti kohtausta joka myös on syystä tai toisesta skipattu elokuvaversiossa. 


Elokuvasta on skipattu kans pieni osa maailmanlopun meiningin sivumaininkeja, mikä on mielestäni kovin kiinnostava maininta Pyrstötähti-romaanissa. Kun pyrstötähti lähenee maata ja tilanne alkaa olla kohtalaisen tukala, saapuvat heinäsirkat mussuttamaan suihinsa kaiken mahdollisen syötävän tuhon tieltä. Mielenkiintoista tässä on se, että myös Raamatussa yksi jumalan langettamista seitsemästä vitsauksesta olivat nimenomaan kaiken tieltään syövät heinäsirkat. Tove oli jokseenkin uskonnollinen henkilö, eli sirkkojen ujuttaminen maailmanlopun mahdollisuutta käsittelevään kirjaan tuskin on sattumaa.


Tarinan juonikuviot ja hahmokaarti ovat kohtuu samoja, tosin alkuperäisessä versiossa Pikku Myytä ei nähdä lainkaan mukana matkaporukassa. Hahmokaartissa Pikku Myy kuitenkaan ei ole ainoa olento, joka puuttuu tai on vaihdettu toiseen - alkuperäisessä teoksessa näet Nipsun ja Muumipeikon kanssa laaksossa hengailee pieni silkkiapina. Kuitenkin, Pyrstötähden myöhemmissä painoksissa silkkiapina on vaihdettu kissaan, samaiseen olentoon jonka Nipsu löytää matkallaan luolaan aivan Pyrstötähti-elokuvan loppumetreillä.


Mitä tulee hahmojen persoonallisuuksiin, niin myös ne noudattavat hyvin alkuperäisen kirjan hahmoja - poikkeuksena tosin omasta mielestäni on se, että esim. Nipsu on kirjassa huomattavasti pelokkaampi ja Niiskuneiti puolestaan hieman itsenäisempi ja tietyllä tavalla myös äidillisempi olento. Niiskuneiti keskittyy porukan muonittamiseen ja siihen, että kukaan jengistä ei menehdy ainakaan nälkään.  Hänen veljensä Niiskun ollessa kirjassa pohjattoman organisointihaluinen ja järjestelmällinen (tämä esimerksi haluaa jatkuvasti pitää kokouksia milloin mistäkin aiheesta). Muutoin hahmot ovat teoksissa ja elokuvassa todella samankaltaisia versioita itsestään.


Pyrstötähden symboliikka ja taustat


Pienenä spesiaalina suhteessa aiempiin jaksoilupostauksiin, haluan tällä kertaa lyhyesti puhua myös pyrstötähden symboliikasta. Tove on aikanaan ujuttanut romaaniin jonkin verran sotareferenssejä, johtuen siitä että romaani on kirjoitettu toisen maailmansodan aikaan. Näistä suurimpana mainittakoon romaanin johtotähti, jonka Tove halusi rinnastaa taivaalta tulevaan tuliseen tosielämän uhkaan - atomipommeihin, joita tulitettiin Hiroshimaan ja Nagasakiin vuonna 1945. Tove halusi romaanissaan osoittaa nimenomaan pasifistista sanomaa, ja tämä onkin syynä siihen miksi pyrstötähti ei romaanin lopussa tuhoakaan Muumilaaksoa vaan jatkaa poukkoiluaan jonnekin muualle avaruuteen. Yksi mielenkiintoinen fakta liittyy muuten pyrstötähden maahantulopäivään romaanissa: sen on arveltu laskeutuvan maahan seitsemäs elokuuta, joka sijoittuu ajallisesti Hiroshiman ja Nagasakin atomipommi-iskujen väliin.


Pyrstötähti-romaani oli samalla Tovelle eräänlainen pakokeino arjesta ja sodan aiheuttamasta pelosta. Tove oli luonut Muumilaakson ikään kuin itselleen turvapaikaksi, satumaaksi johon oli mahdollista paeta sodan kauhuja. Tarina kertoo myös Toven olleen niin hurjapäinen, että vaikka ulkona varoiteltiin hyökkäystilanteesta ja pyrittiin siirtämään ihmisiä turvaan väestönsuojaan, tämä vähät välitti ja jäi sen sijaan ateljeehensa työskentelemään!




Tässä kaikki pyrstötähden kuvioista tällä kertaa. Mitä mieltä itse olet kyseisistä teoksista, joko kirjasta tai elokuvasta?


Näkemisiin taas ensi kerralla <3
- iitu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti