#Muumijaksoilu 9-10: Näkymätön lapsi-arkki

Hei ja tervetuloa syksyiseen #Muumijaksoilua-postaukseen! Olemme edenneet Muumijaksoilu-postauksissa jo liki kymmenen jakson verran, ja tänään juttusarjassa tutustutaan tv-sarjan Ninni-arkkiin. Käsittelemme samassa postauksessa molemmat Ninni-arkin jaksot, eli Näkymätön lapsi(YLE)/Ninni on näkymätön(MTV)- ja Ninni saa hymynsä takaisin(YLE)/Ninni näkyy jälleen(MTV)-jaksot.

Tuttuun tapaan, muumijaksoiluissa ei ole tarkoituksena kritisoida uuden dubbauksen tulkintaa tai tasokkuutta suhteessa vanhaan dubbiin. Sen sijaan perehdytään siihen, miten jotkin asiat on esimerkiksi ilmaistu eri tavalla uudessa ja vanhassa dubissa ja miten alun perin novellina julkaistu Ninnin tarina on adaptoitu tv-sarjan jaksoiksi.




Näkymätön lapsi (YLE)/Ninni on näkymätön (MTV)

No, tule tule! Tuo tuolla on Muumitalo.” (YLE)
Tule nyt  jo sieltä! Tuo tuossa on Muumitalo.” (MTV)
-Tuutikki Ninnille jakson alkaessa

Eräänä sateisena iltana Muumiperhe saa vieraakseen Tuutikin, joka tuo mukanaan Muumitaloon ujon ja näkymättömäksi haalistuneen Ninni-tytön. Tuutikki kertoo Ninnin näkymättömyyden johtuvan ironisesta ja ilkeästä tädistä, jonka luona Ninni on elänyt onnetonta ja ivantäyteistä elämää. Pitkään jatkuneen henkisen kiusaamisen vuoksi Ninnin ääriviivat ovat alkaneet kadota ja lopulta tyttö on muuttunut täysin näkymättömäksi. Tuutikki jättää Ninnin Muumien hoivaan toivoen, että Muumiperheen lempeys muuttaisi tämän jälleen näkyväksi.

Muumit tekevätkin parhaansa saadakseen Ninnin jälleen näkyväksi. Mamma valmistaa isoäidin reseptillä tytölle taikajuomaa jonka tarkoituksena on jälleen vahvistaa Ninnin ääriviivat, Muumipeikko ystävineen puolestaan ottaa tytön mukaan leikkeihinsä ja muutenkin kannustaa Ninniä muuttumaan jälleen näkyväksi. Ainoa hidaste Ninnin muuttumisessa on pääasiassa hänen oma arkuutensa. Lisäksi jakson puolivälissä tyttöä saapuu herjaamaan Haisuli, jonka mielestä Ninnistä saisi näkymättömänä oivan pankkirosvon.

Ninni saa hymynsä takaisin (YLE)/Ninni näkyy jälleen (MTV)


Muumipeikko: "Hoi, missä Ninni on? (Niiskuneidille Muumitalon ovelta)
Niiskuneiti: "Ninni sanoi, että hän haluaa leikkiä kanssamme." (YLE)

Niiskuneiti: "Et saa kiinni!"
Pikku Myy: "Saanpas!" (MTV)
(Pikku Myy ja Niiskuneiti leikkimässä hippaa jakson alussa)

Ninni-arkin ensimmäinen jakso päättyy iloisiin tunnelmiin, kun Ninnin vartalosta näkyy kaikki muu paitsi tytön pää. Lisäksi tämä on saanut takaisin äänensä, joka edellisessä jaksossa oli kadonnut näkymättömyyden myötä. Toisessa jaksossa Ninni lähtee yhdessä Muumipeikon ja kumppanien kanssa leikkimään metsään piilossa, ja tulee Haisulin toimesta petkutetuksi kallionkoloon jonka oviaukon Haisuli sulkee suurilla myllynkivillä. Ninni onneksi selviää kallionkolosta ulos pelkällä säikähdyksellä, ja oppii samalla tärkeän asian - kukaan ei kykene häntä pelastamaan, jos hän ei huuda suljetusta kallionkolosta tarpeeksi äänekkäästi.

Jakson loppupuolella Ninni voimistuu ja hurjistuu hahmona vielä enemmän, kun Muumiperhe lähtee viettämään päivää rannalla. Ninni kauhistelee aluksi aivan liian suurta merta, jonka äärellä kaiketi tuntee itsensä niin pieneksi. Kovin pelokas Ninni saa hetken perästä kuitenkin muuta ajateltavaa, kun tylsyyttään valitteleva Muumimamma uhkaa tulla Muumipapan veteen tuuppaamaksi. Ninni estää Pappaa tyrkkäämästä mammaa aaltoihin, ja samalla kiukustuu ensimmäistä kertaa oikein tosissaan. Suuren tunnekuohun seurauksena Ninnin viimeisetkin ääriviivat palautuvat, ja tämän kasvot tulevat vihdoin näkyviin. Jakson lopussa Tuutikki palaa noutamaan Ninnin Muumitalosta, ja kokemustensa rohkaisemana Ninni uskoo nyt pärjäävänsä missä vaan - kunhan ei joudu kohtaamaan tätiään enää uudestaan.


Äkäpäinen Ninni saa ääriviivansa takaisin, kun hurjistuu Muumipapalle. Kuva Ninni saa hymynsä takaisin (YLE)/Ninni näkyy jälleen (MTV)-jakson loppuvaiheilta.

Erot dubbien välillä


Ninni-arkissa dubbien välisiä merkittäviä eroavuuksia on jokseenkin vähän. Ensimmäisessä jaksossa yksi korvaan pistävimmistä eroista lienee tämä:

Tuutikki puhuessaan Ninnin tädistä Muumiperheelle:

Hän on aivan jäätävän ironinen. Se on hirveää, aivan hirveää.” (YLE)
Hän teettää Ninnillä kaikki kurjat työt.” (MTV)

Siinä missä vanha dubbi yhdellä lauseella esittelee tädissä kamalimmaksi asiaksi juurikin tämän persoonallisuuden, uudessa dubissa tämän kauheus perustuu sarkasmin lisäksi siihen, miten hän on tehnyt Ninnistä ns. oman Tuhkimonsa. Toisin sanoen Ninniä ei ole sorrettu vain puheen tasolla, vaan häntä on “kiusattu” myös raskailla töillä.

Lisäksi jaksossa nähdään sananvaihto, joka tapahtuu Ninnin ottaessa isoäidin lääkettä jonka pitäisi auttaa näkymättömyyteen. YLE:n dubissa Muumipeikko sanoo Ninnille “yksi kulaus Muumipeikon iloksi”, kun taas uudessa dubissa peikko toteaa “Juo vain lasi tyhjäksi”. Tällainen komentelu (vaikkakin pienenlainen sellainen) tuntuu vähän hullunkuriselta muutoin niin ystävällisen ja lauhkean Muumipeikon suusta.

Toisessakin jaksossa radikaaleja eroja originaalin ilmaisuun on kohtuullisen vähän.  Itse bongasin tekstistä oikeastaan vain yhden repliikin joka hieman sai kulmat kohoamaan - jakson loppupuolella Pappa kertoo Muumipeikolle että heidän ollessa nuoria, Mamma ja Pappa tuuppivat toisiaan veteen alinomaa. Tämä kommentti nousee esiin keskustelussa, jossa Pappa siis miettii Muumimamman tuuppaamista mereen tätä piristääkseen. Uudessa dubissa Pappa sen sijaan sanoo: “Nykynuoret eivät osaa pitää hauskaa!”, mikä tavallaan rikkoo tilanteen dynamiikkaa - Pappa kun kuitenkin sanoo nämä sanat omalle pojalleen, jonka voi määritellä nykynuorison edustajaksi Muumilaaksossa. Muutenkin sana “nykynuoret” tuntuu Papan suussa hieman oudolta, mutta sanavalinnalla on toki voitu tähdätä lähemmäs nykyaikaisen suomenkielen termistöä, sen haltuun ottoon kun uusi dubbi on selkeästi myös tähdännyt.

Erot kirjassa ja tv-sarjassa


Näkymättömän lapsen arkki perustuu “Kertomus näkymättömästä lapsesta”- novelliin, joka on yksi Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia- novellikokoelman teksteistä (alkuperäinen julkaisu 1962, Tove Jansson). Arkki on pääosin hyvin uskollinen alkuperäistekstille, mutta jonkin verran siitä löytyy myös elementtejä, joita selkeästi on lisätty jaksoihin tarinankerronnan tehostajina.

Mennään ensin eroavuuksiin jaksojen ja novellin välillä. Varmaan suurin eroavuus on, että novellissa hahmoja on huomattavasti vähemmän - Näkymättömän lapsen novellista puuttuvat mm. Haisuli, Nipsu ja Niiskuneiti. Haisulin poissaolo on näistä varmaan merkittävin - novellissa Ninni ja muut muumiperheen lapset eivät mene laisinkaan metsään keräämään sieniä tai leikkimään piilosta - sen sijaan novellissa perhe on paraikaa perkaamassa sieniä, kun Tuutikki tuo Ninnin muumitaloon.

Siinä missä Ninni-arkin jaksoissa Ninnin jalat katoavat hetkeksi Haisulin kiusatessa tätä, novellissa jalat katoavat, kun Ninni tipauttaa täyden purkin omenasosetta maahan ja kauhistuu. Jalat palaavat kuitenkin piakkoin takaisin, sillä asia painetaan Muumimamman toimesta hyvinkin villaisella. Muutenkin Muumimamman rooli Ninnin näkyväksi palauttamisessa on novellissa huomattavasti suurempi, mitä sarjassa - Ninni seuraa pääosan lyhyestä novellista Muumimammaa ja selkeästi kaipaa tältä äidillistä tukea jota Mamma tarjoaakin kaikesta sydämestään.

Novellin Ninni kulkee valtaosan ajasta Muumimamman jalanjäljissä. Kuvituskuvaa Kertomus Näkymättömästä lapsesta-novellista (1962, Tove Jansson)

Mitä tulee eroihin itse Ninnin hahmossa, niin kirjassa Ninni on huomattavasti arempi ja pelokkaampi mitä tv-sarjassa. Tämä on yhtä vaitelias kuin sarjassa, mutta tekstistä paistaa sekä Ninnin saama kasvatus että olosuhteet, joissa hän on elänyt. Tässä esimerkkikatkelma kirjasta:

Nyt Ninni joi kahvia. Kuppi nousi ja laskeutui. [--] Kuppi purjehti yksin keittiöön, se pestiin ja pantiin kaappiin. Ninni oli järjestystä rakastava lapsi.”

Ninnistä paistaa läpi Näkymätön lapsi-novellin, että tyttö on elänyt kurjissa oloissa ja saanut osakseen paljon suoraa hyljeksintää. Tv-sarjassa tätä kurjuutta valottaa lähinnä aivan ensimmäinen kohtaus jossa Ninnin taustoista kerrotaan, jonka jälkeen Ninnin ujous näkyy ainoastaan tämän vaitonaisuudessa - sekä henkisessä että fyysisessä.



Muut huomiot


Kuten sanottu, Ninni-arkin jaksoihin on lisätty novellista poiketen mm. Haisulin, Niiskuneidin ja Nipsun hahmot.

Tiesittekö muuten myös, että Ninnistä on mm. tuotettu näytelmä Oulun kaupunginteatteriin ja orkesterisarja Tampereen Filharmonialle? Näytelmän ohjauksesta ja dramatisoinnista on vastannutAlma Lehmuskallio. Orkesterisarjan sävellyksestä puolestaan on kiittäminen Jonne Valtosta.

Sen suurempia erityishuomioita ei Ninni-arkista tällä erää löytynyt :)

"Vaikkei Ninnin kasvoja vielä näkynyt, oli suuri helpstus kuulla hänen puhuvan. Tuntuu tyhmältä puhua jollekulle joka ei vastaa, ja silloin höläyttääkin helposti jotain älytöntä." (YLE)

Niiskuneiti, katso!" (MTV)
(Muumipeikko Niiskuneidille ensimmäisen jakson päättyessä.)

"Ja niin Tuutikki vei Ninnin, kuin oli tuonutkin. Mutta nyt Ninni näkyi ja oli kaikkea muuta, kuin arka. Ninni oli kuulemma valmis mihin vain, paitsi menemään tätinsä luo." 
(YLE)

Ja niin Ninni lähti Muumitalosta Tuutikin matkaan. Nyt kun hän ei ollut enää näkymätön eikä ujo, hän oli valmis mihin vain. Mutta tätiään hän ei halunnut nähdä.”




Ja niin olemme taas käsitelleet muutaman jakson verran Muumilaakson tarinoita! Ensi kerralla muumijaksoilua-postauksessa kerrotaan Niiskun ensimmäisistä leijailuseikkailuista taivaalla. Tuolloin jaksoiluratista ottaa jälleen kiinni nizku.

Muistuttaisin muuten näin loppuun vielä kaikkia blogimme uudesta juttusarjasta Muumimuisteloita, jossa te lukijat voitte jättää luettavaksemme omia Muumiaiheisia muistojanne tai tarinoitanne. Meille pienetkin Muumiaiheiset jutut ovat aitoja kultahippuja, joten älkää turhaan arkailko niitä lähettäessänne <3 Muistoja voi jättää tämän lomakkeen kautta!

Tavataan jälleen ensi postauksessa!

- Iitu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti