Heipparallaa! Korkkasimme viime kuussa“Mietteitä Muumilaakso -sarjasta” osion, jossa käsittelemme tätä uutta muumisarjaa erilaisista näkökulmista. Ensimmäisessä postauksessa Iitu keskittyi sarjan käsikirjoitukseen, ja tällä kertaa tarkastelussa ovat sarjan hahmot.
Yksittäiset hahmot
Muumipeikon hahmon ns tarina on ehkä kaikista selkein verrattuna muihin hahmoihin. Muumipeikolla on koko sarjan ajan tarve itsenäistyä ja tehdä omat päätöksensä. Tästä huolimatta Muumipeikko on kuitenkin todella epävarma itsestään, ja näin ollen hän myös turvautuu lähimmäisiin tällaisina hetkinä. Muumipeikon kasvutarinaa viedään kuitenkin hyvin pikku hiljaa eteen päin ja hahmo ei esimerkiksi muutu radikaalisti kesken kauden. Tietyllä tavalla Muumilaakso -sarjan Muumipeikosta saa Muumilaakson tarinoihin verrattuna jotenkin enemmän irti? Muumilaakson tarinoiden Muumipeikko hahmo tuntuu todella neutraalin tylsältä, jonka kasvu jää Muumilaaksoon verrattuna vähäisempiin jaksoihin.
Yksi isommista pettymyksistä, jonka uusi sarja tarjosi hahmojen osalta, oli Muumipappa. Papan hahmosta tuntui kadonneen kaikki uskottavuus, ja hänestä oltiin tehty sarjan pakollinen comic relief hahmo. Muumipapalla ei ole käytännössä muuta roolia sarjassa kuin korostaa itseään muiden kustannuksella, ja tehdä epämääräistä kiusantekoa - tämä näkyi esimerkiksi jaksossa, jossa Muumipappa pelästytti tahallaan pelokkaan Ninnin. Muumipappa ei todellakaan tunnu hahmolta, joka voisi tässä versiossa puolustaa perhettään uskottavasti. Muumimamma tuntuukin olevan perheen oikea pää, kun Muumipappa spedeilee ympäriinsä. Vaikka Muumipapan itsekeskeisyys voi olla jollain tavalla hahmouskollista, niin Muumipappa usein liioittelee kertomaansa ja katsojalle jää epäselväksi, onko puoletkaan Papan puheista totta. Näiden piirteiden myötä Muumipappa ei todellakaan vakuuttanut meitä.
Sen sijaan Muumimamma oli positiivinen yllätys, sillä Muumilaakson tarinoihin verrattuna Muumimammalla tuntui olevan enemmän luonnetta ja omaa tahtoa uudessa sarjassa. Hän muun muuassa vinoilee avoimesti Muumipapalle, eikä hyväksy Vilijonkan tökeröä käytöstä.
Nuuskamuikkunen on hahmo, mikä on tuntunut jakaneen mielipiteitä katsojissa. Nuuskamuikkusen uusi versio on ihastuttanut monia, ja hahmoa onkin näkynyt paljon esimerkiksi tumblr- ja twitter päivityksissä. Allekirjoittanut suhtautuu kuitenkin tähän muutokseen vähän nihkeästi. Nuuskamuikkunen on hahmona edelleen hyvä ja hänestä löytyy enemmän samoja piirteitä kuin kirjoista. Nuuskamuikkusesta on ikään kuin tehty hahmo, jota pienimmänkin katsojan on helppo lähestyä, ja kokea omakseen. Kuitenkin Nuuskamuikkusesta tuntuu puuttuvan eräänlainen aiempi mystisyys ja ns. kypsyys. Hänestä on tehty paljon lapsenomaisempi ja Nuuskamuikkunen on kenties uudessa sarjassa nuorempi kuin Muumilaakson tarinoissa. Itseäni lähinnä häiritsee se, että kirjojen ja Muumilaakson tarinoiden kautta olen tottunut enemmän siihen Nuuskamuikkuseen, jonka tunteita ei suoraan näytetä ja selitetä, vaan ne tulee tulkita. Shrekkiä lainatakseni, tuntuu että Nuuskamuikkusesta on revitty tosi merkittäviä ja paksuja kerroksia pois, jolloin ns. perusidea on ottanut osumaa.
Rehellisesti sanottuna Pikku Myystä ei jäänyt oikein mitään muuta mieleen kuin jatkuva änkyröinti ja vinoilu muille. Pikku Myylle oli kieltämättä kirjoitettu lukuisia hyviä repliikkejä, mutta hahmo jäi kaikesta huolimatta yksipuoliseksi. Toivon kuitenkin, että tulevalla kaudella Pikku Myyn hahmoon keskitytään enemmän, joten odotan tätä mielenkiinnolla.
Niiskuneiti sen sijaan on kokenut virkistävän muutoksen! Hän ei ole uudessa versiossa läheskään niin romanttinen hömppä kuin aiemmin, vaan hän on tosi itsenäinen hahmo. Niiskuneiti on kenties aiempaa pinnallisempi, ja hän edelleen puhuu paljon parisuhteeseen sitoutumisesta - kuitenkaan Niiskuneiti ei epäröi ottaa ohjaksia käsiinsä ja häneltä löytyy luonnetta puolustautua.
Nipsusta lyhyesti - me rakastetaan tätä Nipsua. Nipsusta on tehty aiempaa höpsömpi ja sympaattisempi, joka oli usein meille pelastus jossain kohtauksen taustalla. Aiempi Nipsu on huomattavasti ahneempi - joka esimerkiksi näkyy Muumilaakson tarinoissa, ja tämän vuoksi Nipsu on jakanut hahmona paljon mielipiteitä. Muumilaakson Nipsulta tätä piirrettä on vähennetty huomattavasti, mutta hänellä on silti haaveena rikastua, ja hänellä onkin usein rahankiilto silmissään uuden liikeidean toivossa.
Yllättävä hahmo uudessa sarjassa oli Piisamirotta - lähinnä siksi, että hän oikeasti on sarjassa. Kirjoissa Piisamirotta on Muumiperheen mukana vain pyrstötähti ja taikurin hattu -kirjoissa, joten hän ei varsinaisesti “kuulu” jaksojen alkuperäisiin tarinoihin. Piisamirotan ottaminen mukaan on sinänsä ihan kiva lisäys, mutta… No, hänestä puuttuu Muumipapan tavoin kaikki uskottavuus. Piisamirotta on toinen sarjan comic relief hahmo, jonka tarkoitus on naurattaa outoudellaan. Piisamirotasta tuntuu puuttuvan se oleellisin - filosofisuus.
Hahmosuhteista
Aloitetaan ensimmäisenä Muumiperheestä. Muumimamma ja Muumipappa ovat aiempiin versioihin verrattuna paljon romanttisempia - heidät nähdään jo ensimmäisessä jaksossa tanssimassa yhdessä, ja sarjan edetessä kaksikko puhuttelee toisiaan avoimesti kultana ja rakkaana. Heidän välinen suhteensa tuntuu olevan paljon fyysisempi ja rakkauden osoituksilta ei vältytä. Lisäksi aiemmasta poiketen Muumipappa ja Muumimamma nukkuvat samassa sängyssä.
Muumimamman ja Muumipeikon välistä suhdetta on viety myös aiempaa pidemmälle, ja se on kenties uskollisempi kirjoille kuin Muumilaakson tarinoiden versio. Muumipeikko tahtoo olla sarjassa itsenäinen ja kasvaa isoksi muumiksi, mutta äitinsä seurassa hän käyttäytyy enemmän lapsenomaisesti.
Muumipeikon ja Muumipapan suhde on sen sijaan merkillinen. Muumipeikolla tuntuu olevan valtava tarve todistaa isälleen, että hänkin on yhtälailla pystyvä persoona kuin Muumipappa. Tämä voisi toimia, jos Muumipappa antaisi joskus jotain vastakaikua, eikä vain heittäisi jotain typerää vitsiä tai korostaisi jälleen omaa mahtavuuttaan. Muumipeikko ei myöskään sarjan aikana tunnu hakeutuvan isänsä seuraan vaikeina hetkinä samalla tavalla kuin Nuuskamuikkusen ja Muumimamman.
Muumipeikon kaveriporukka on hajotettu uudessa sarjassa. Muumipeikko ei hengaa enää tutun 5-henkisen joukon kanssa, vaan Muumilaakson ensimmäisellä kaudella keskitytään enemmän hahmoihin yksilöinä ja kuinka he toimivat pareittain. Yleensä tästä kaveriporukasta (Muumipeikko, Nuuskamuikkunen, Niiskuneiti, Pikku Myy ja Nipsu) nähdään korkeintaan kolme samassa kohtauksessa.
Viimeisimpänä hahmosuhteena ovat Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen. Muumipeikon ihailua Nuuskamuikkusta kohtaan on lisätty, tai ainakin muutettu paljon selkeämmäksi. Muumipeikko tuntuu mielistelevän ystäväänsä paljon näkyvämmin kuin aiemmin. Myös Nuuskamuikkusen käytös on Muumipeikkoa kohtaan avoimempaa, ja katsojan silmissä myös Nuuskamuikkunen välittää selkeämmin ystävästään.
Yksittäiset nostot sivuhahmoista ja sarjasta
Ihan oikeasti, eikö Muumilaaksosta löydy ketään muita kuin Hemuleita? Tämän lajin edustajat tuntuvat olevan sarjan ainoat täytehahmoina toimivat henkilöt. Hemulit tekevät vähän kaikenlaista virallista, ja muutaman sekunnin mittaisten esiintymisten takia nämä tuntuvat vain anonyymeilta ohikulkijoilta. Muumikirjoista löytyisi kuitenkin myös muita monenlaisia nyytiäisiä ja tuittuja, joten on erikoista että vain ydinhahmojen lisäksi laaksossa hengailee lauma Hemuleja.
Yksi kiva juttu hahmojen esiintymiseen liittyen uudessa sarjassa, on heidän yksilöinti vaatteiden avulla - tämä näkyy erityisesti muumiperheen ja Niiskuneidin kohdalla. Tässä muutamia esimerkkejä pukukokonaisuuksista.
Yksittäisenä nostona haluamme myös tuoda esiin Mörön esiintymisen. Mörön hahmo on toteutettu mielenkiintoisella tavalla - yhdistäen hieman taikurin hatun, sekä Muumipappa ja meren tarinaa. Mörön hahmon uudelleen luominen on riski siinä missä muidenkin päähahmojen, mutta Muumilaakso tuntuu onnistuneen siinä. Uudessa sarjassa Mörön olemusta selitetään tarkemmin kertomalla, kuinka Mörkö on mystinen väärinymmärretty kulkija, joka voi heijastaa toisten pelkoja. Möröstä ei kuitenkaan kerrota liikaa, ja uudessa sarjassa on onnistuttu nimenomaan Mörön mystisyydessä ja kiehtovuudessa.
Puuttuvat hahmot
Yksi sarjan hahmoihin liittyvä asia on myös joidenkin keskeisten hahmojen puuttuminen. Tähän vaikuttaa kenties ensimmäisen kauden jaksojen vähyys ja tarinoiden nopeatempoisuus, jota on edesautettu vähentämällä hahmoja. Sarjalle on kuitenkin luvassa jatkoa, ja onkin mielenkiintoista nähdä, saadaanko joitakin puuttuvia hahmoja mukaan. Kuitenkin jos sarja haluaa säilyttää ns. jatkuvuuden ja edes jonkinlaisen tarinoiden yhtenäisyyden, niin joidenkin hahmojen lisääminen jälkikäteen voi olla hankalaa - esimerkiksi Mymmelin. Jäämme siis mielenkiinnolla seuraamaan, saammeko nähdä seuraavalla kaudella esimerkiksi Niiskun sekä Tiuhdin ja Viuhdin.
Jälleen on yksi postaus takana päin! Mitä ajatuksia sinulle heräsi postauksen pohjalta, ja mitä olet itse pitänyt Muumilaakso -sarjan hahmoista? Voit kertoa lisää kommenteissa.
Nähdään seuraavassa postauksessa!
- nizku
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti