Heipsulivei! Vielä yksi yö jouluaattoon, ja lähestyvän levonjuhlan kunniaksi jaamme blogissa tänään muutaman talvisen herkkureseptin suoraan Sami Malilan tekemästä Muumimamman keittokirjasta. Alla ohjeet lasilliseen viileää jääkahvia ja mamman mustikkapiirakkaa :3
Ohje 1: Jäärouvan jääkahvi (4 lasillista)
Tarvitset:
2 dl sokeria (halutessasi fariinisokeria)
1 ½ dl kuumaa, vahvaa kahvia
½ tl vanilliinisokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
7 dl kylmää vettä
Koristeeksi:
3 dl vispikermaa
1 tl kanelia
(halutessasi jääpaloja)
Lisäksi tarvitset:
Kahvipannun (ja keittimen)
Kannun
Vispikulhon ja (sähkö)vatkaimen
Korkean mukin, koristeeksi pillin/pitkän lusikan
Jäärouvan jääkahvin voit valmistaa myös vegaanisena, korvaamalla maidon kauramaidolla ja kermavaahdon kauravispillä ^^
Valmista juoma näin:
Pane (fariini)sokeri kannuun ja kaada kuuma, vahva kahvi päälle. Mausta vanilliinisokerilla ja raastetulla sitruunankuorella. Lisää kylmä vesi. Anna juoman seistä jääkaapissa jonkin aikaa.
Vispaa kuohukerma ja mausta se kanelilla. Täytä korkeat lasit yli puolenvälin kylmällä kahvijuomalla. Voit lisätä laseihin myös muutaman jääpalan ja juomapillin. Lusikoi tai pursota vielä päälle kanelilla maustettu kermavaahto.
Ohje 2: Muumimamman mustikkapiirakka
Muumimamman mustikkapiirakkaa ei tehdä (tyypilliseen tapaan) voitaikinaan, vaan myös Mamman kokkikirjasta löytyvään pullataikinapohjaan! Siihen tarvitset seuraavia aineita:
Pohja:
50 g voita tai margariinia
1,75 dl maitoa
25 g hiivaa
½ dl sokeria
½ tl suolaa
½ tl kardemummaa
kananmuna
4,5-5 dl vehnäjauhoja
Piirakan täyte
1½ l mustikoita
2 rkl perunajauhoja
1 ½ dl sokeria
Lisäksi tarvitset:
leivontakulhon
kaulimen/kaapimen
uunipannun/uunivuoan
perunansurvimen
Lisukkeeksi voit käyttää halutessasi vaniljakastiketta tai kermavaahtoa.
Valmista piiras näin:
Rakenna ensin pullataikina, eli aloita sulattamalla margariini tai voi kattilassa. (Jäähdytä voi kunnolla ennen kuin sekoitat sitä muiden aineiden kanssa!) Mittaa sitten kulhoon kädenlämpöinen maito ja murenna siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja jauhot. Alusta joukkoon niin paljon jauhoja, että saat kimmoisan taikinan joka irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi jäähdytetty rasva.
Kaaviloi jonkin aikaa levännyt taikina leivinpöydällä ohueksi levyksi, ja nosta sitten leivinpaperilla peitettyyn uunipannuun tai -vuokaan. Jos levy on isompi kuin paistoastia, leikkaa taikinan ylimääräiset reunat pois veitsellä.
Kaada mustikat (jos pakkasesta otetut, niin sulatetut versiot) kulhoon ja survo niitä kevyesti perunansurvimella. Sekoita joukkoon jauhot ja sokeri. Levitä seos taikinalevylle, mutta ei reunoille. Taita reunat täytteen päälle ja voitele ne munalla. Paista sitten piirasta 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.
Ja näin talvinen herkkuvälipala on valmis <3
Tavataan vielä huomisessa luukussa!
- iitu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti