Luukku #21: Pikku Myyn piparit

Enää kolme yötä jouluun!

Lupailimme alkuviikosta glögipostauksen yhteydessä tarjoilevamme reseptin oheen jonkinlaisen herkkureseptin, jonka tarjoilemme teille tänään. Glögin kaveriksi sopivat toki hyvin perinteiset piparit ja joulutortut, ja näistä ensimmäiseen jaamme tänään reseptin Pikku Myyn tapaan! Tämäkin resepti on kotoisin Sami Malilan Muumimamman keittokirjasta.

Pikku Myyn piparit

Pipareihin tarvitset:
1 dl sokeria
1 dl siirappia
125 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
(halutessasi voit korvata neilikan, pomeranssin, inkiväärin ja kanelin piparkakkumausteella)
1 tl maustepippuria
½ tl suolaa
1 kananmuna
1 tl ruokaroodaa
5 dl karkeita vehnäjauhoja

Varaa työvälineiksi leivontaan pari kulhoa ja kattila, kauha ja kaavin, kaulin ja käsi- tai sähkövatkain, mieluisiasi piparimuotteja ja leivinpelti papereineen.

Valmista piparit näin:

Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, voi ja kaikki mausteet. Kuumenna seos kiehuvaksi välillä hämmentäen, Jäähdytä sen jälkeen seos huoneenlämpöiseksi.

Kun seos on viilentynyt, vatkaa sekaan kananmuna. Sekoita sooda jauhoihin erillisessä kulhossa ja lisää seos siirappiseokseen hyvin sekoittaen. Halutessasi voit siivilöidä seoksen ennen sekoittamista siirappiseokseen. Pane valmis taikina kelmulla peitettynä jääkaappiin tai viileään kellariin maustumaan. Leivo itse piparkakut seuraavana päivänä.

Paistopäivänä kaaviloi taikina levyksi, ja ota siitä muoteilla haluamasi muotoisia pipareit. Paista pipareita 200-asteisessa uunissa 7-10 minuuttia - paistoaika vaihtelee pipareiden koon mukaan.

Valmiit piparit voi koristella sokerikuorrutteella tai nauttia sellaisenaan. Makoisia herkutteluhetkiä! <3

- Iitu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti