Luukku #21: Joku muu(mi), kuka? - Esi-isä

Heipparallaa jälleen kerran! Tämän päivän luukussa tutustumme tarkemmin muumiperheen esi-isiin, joista yhdellä on esimerkiksi tärkeä rooli Taikatalvi-kirjassa. Ensimmäisessä osiossa perehdymme tarkemmin Muumilaakson tarinoiden versioon näistä hahmoista, ja myöhemmin sitten muiden versioiden osalta.


Kuka on Esi-isä

Esi-isä on muumien keskuudessa hyvin vanha omissa oloissaan viihtyvä hahmo. Muumilaakson tarinoissa hänet nähdään ensimmäistä kertaa Keskitalven kokko (YLE)/Kokko keskellä talvea (MTV)-jaksossa, jolloin Muumipeikko kertoo esi-isien piileksivän talon uunissa, tiskipöydän takana ja huoneen pimeissä nurkissa. Muumipeikon mukaan heitä ei tule häiritä, etteivät kunnioitusta herättävät esi-isät hermostuisi. Kohtauksen myötä yksi esi-isistä nähdään kattolampun päällä.


Esi-isät nähdään uudestaan Muumilaakson tarinoiden ns. toisella kaudella Boken Nikki-sarjan aikana. Tämä tapahtuu jaksossa Aikakone (YLE)/Aikamatka esi-isien (MTV) luo (MTV), kun Muumipeikko matkustaa menneisyyteen isänsä, Niiskuneidin, Nipsun ja Myyn kanssa Papan rakentamalla aikakoneella. Matkallaan he törmäävät esi-isälaumaan, joista osan he onnistuvat tahtomattaan kuljettamaan takaisin nykyhetkeen. Tästä syntyykin aikamoinen show, kun vallattomat esi-isät aiheuttavat monenlaista päänvaivaa riehumalla perheen talossa. Kaiken lisäksi Hemuli kiinnostuu asiasta ja päättää napata edes yhden näistä uusista tulokkaista tieteellisen läpimurron vuoksi. 


Muumilaakson tarinoiden osalta esi-isistä kertova osuus on hyvin pieni, sillä he eivät esiinny tämän enempää sarjassa. 


Erot kirja- ja tv-sarjassa, sekä sarjakuvissa


Onneksi esi-isistä löytyy huomattavasti enemmän kerrottavaa muista versioista! Heistä kenties tärkein esiintyy alunperin kirjassa “Taikatalvi”, jossa kerrotaan alunperin uimahuoneen komerossa asuvasta esi-isästä. Tämä otus karkaa hyiseen ulkoilmaan sen myötä, kun Muumipeikko avaa komeron oven Tuutikin kielloista huolimatta. Esi-isä päätyy lopulta asumaan muumitalon kaakeliuuniin. Muumipeikko käyttäytyy esi-isäänsä kohtaan ensin hyvin varautuneesti, mutta lopulta heidän välinen suhteensa muuttuu Muumipeikon osalta toista kunnioittavaksi. Hän tahtoo antaa tulokkaalle tilaa ja tehdä tämän olon helpommaksi uudessa ympäristössä. Muumipeikko kokee olonsa vastuulliseksi pitäessään huolta tärkeästä vieraasta, joka nostattaa myös hänen itsetuntoaan. Muumipeikko tuntee olonsa varmemmaksi ja arvokkaammaksi, kun hän tiedostaa esi-isän olevan ainoastaan hänen sukulaisensa eikä esimerkiksi myös valveilla olevan pikku Myyn. 



Muumien esi-isät esiintyvät myös sarjakuvassa “Yksinäinen saari”. Kyseisessä tarinassa heidät nähdään kirja- ja tv-sarjan versioon hieman erilaisina niin kuin ylhäällä olevasta kuvasta ilmenee. Muumiperheelle selviää heidän toimineen osallisena niin tuhopoltossa, haudan ryöstöissä kuin laivojen ajamisesta karille. 


Mainittakoon erikseen, että Taikatalvi-kirjassa esiintyvä esi-isä nähdään myös Muumilaakso-sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella. Hän esiintyy jaksossa “Taikatalvi”, jossa esi-isä säntää kirjan tavoin uimahuoneesta hyiseen talvimaisemaan. Muumipeikko yrittää parhaansa mukaan saada karkulaisen kiinni samaan aikaan, kun Jäärouva on lähestymässä laaksoa kohti.  


Reinkarnaatio


Esi-isän hahmoon liittyvät ominaisuudet liittyvät vahvasti metsässä lymyäviin karvaisiin otuksiin. Reinkarnaation osalta he voisivat olla saduissa ja mytologiassa esiintyviä peikkoja. Jos jokin hahmo tulisi kuitenkin mainita erikseen, niin se olisi tässä tapauksessa Allu Tuppuraisen luoma ja näyttelemä hahmo Rölli. Rölli tunnetaan esiintymisestään tv-sarjoissa, lukuisista elokuvista kuin mieleenpainuvista lauluista. Hän on omassa mökissään asuva vekkulimainen haiseva otus, joka joutuu erilaisiin kommelluksiin. Esi-isää on hieman vaikea reflektoida muihin hahmoihin, sillä hänen hahmossaan ei ole kovinkaan paljoon tulkittavaa. Näkisin kuitenkin, että esimerkiksi Röllin ja esi-isän välillä on samankaltaisuutta luonteen, “lajin” kuin ulkonäön osalta. 



Nähdään taas huomenna seuraavan luukun parissa!

- nizku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti