Luukku #17 - Talvista purtavaa ja juotavaa!

Heipsansaa luukusta 17! Vielä on vajaan viikon verran päiviä jouluaattoon, toivottavasti joulunodotus on sujunut kohtuullisen rauhallisissa tunnelmissa~


Tämän päivän luukussa liu’utaan kyökin puolelle, kun pitkästä aikaa Punssiblogissa kokkaillaan! Päivän antimet ovat tehokas marjajuoma mahdollisia talviflunssapöpöjä vastaan ja lämpöiset juustoleivät vatsanpohjaa lämmittämään.


Reseptit ovat alunperin Sami Malilan laatimasta Muumimamman keittokirjasta, mutta juustoleivistä laitan ohjeen sekä alkuperäiseen reseptiin että vegaaniseen versioon!


Muumimamman flunssamehu


Raaka-aineet:

1 l mustaherukoita (kuvassa herukoita vähemmän koska meikällä ei ollut tarpeeksi isoa kannua isompaan satsiin :D)

3 dl sokeria

1 kanelitanko

6 dl vettä (valmista juomaa valmistuu reilu litra tällä ohjeella!)

2 rkl sitruunamehua (voi korvata tarvittaessa myös limemehulla, niin kuin allekirjoittanut :D)

1 rkl kardemumman siemeniä


Lisäksi tarvitset:

kattilan

desimitan (myös muumimuki käy hyvin, yksi muki vastaa kahta desiä!)

kauhan

siivilän

kannun valmiille mehulle


Toimi näin:


Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna seosta keskilämmöllä noin puolen tunnin ajan. Tämän jälkeen voit siivilöidä mehun, jonka jälkeen se on tarjoiluvalmista. Itse säästin mehusta ylijäävät mustaherukat naposteltavaksi myöhemmin, joten näillekin kannattaa varata oma astia :D


Sitten juustoleipien pariin! Sovelsin reseptiä hieman, eli tässä raaka-aineet sekä kirjan versioon että vegaaniseen:


4 vaaleaa leipäviipaletta  - allekirjoittanut ei kauheasti diggaile vaaleaa leipää, mutta näissä myös rukiinen versio toimi hyvin.

n. 8 viipaletta sulatejuustoa

4 tl sinihomejuustoa

n. 8 tl hasselpähkinämurskaa

n. 8 rkl vapaavalintaista juustoraastetta

½ tl paprikajauhetta (tai maun mukaan)


Vegaaninen:

4 vaaleaa leipäviipaletta (tai muuta leipää, oman maun mukaan)

8 viipaletta vuustoa (vegejuustoa. Jos ei tahdo aivan tuhottoman juustoista leipää, tämän voi korvata vaikkapa vegaanisella kasvilevitteellä)

n. 8 tl hasselpähkinämurskaa

n. 8 rkl vapaavalintaista vege-juustoraastetta (esim. Valion OddlyGood toimii näissä tosi hyvin)

½ tl paprikajauhetta (tai maun mukaan)




Lisäksi tarvitset

Leivinpellin

Leivinpaperia

Veitsen (mikäli käytät levitettä juuston sijaan)


Aloita kuumentamalla uuni 200 asteeseen. Peitä tämän jälkeen leivät juustonsiivuilla (jos käytät levitettä, sen voi laittaa tässä vaiheessa) ja lisää näiden päälle hasselpähkinärouhe. Tässä välissä voit myös lisätä tavallisessa versiossa homejuustomurut. Lisää viimeisenä päälle juustoraaste ja paprikajauhetta mieltymystesi mukaan.


Paista leipiä uunissa sen verta että juustoraaste sulaa ja ruskistuu hieman (uunista riippuen n. 15-18 minuuttia). Tarjoile sekä mehu että leivät lämpiminä.



Ja tässä tarjoiluvalmiit juoma ja leivät (satsumat mukana koska vitamiinien syönti näin talviaikaan on tärkeää :D) Jos juomaa jää yli, säilyy se hyvin myös jääkaapissa - allekirjoittaneen testaamana juomakelpoisena ainakin viikon.

Näiden herkkujen myötä heippatihei, ja nähdään taas seuraavassa luukussa!

- iitu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti