Kukkuluuruu!
Punssiblogin toiseksiviimeistä luukkua lähdetään avaamaan nyt. Joulun lähentyminen tarkoittaa monelle innokkaalle leipurille lisäaikaa kokkailuun ja leivontaan, ja siksi tämän päivän luukku onkin omistettu kaikille joilla on Muumimamman rakkaus keittiöön.
Luukussa kokkailemme niin sanotun joulun lepytyskakun, jollaisen Mamma tekaisee joulun varuiksi Kuusi-novellissa. Resepti löytyy kirjallisena Muumilaakson keittokirjasta, jonka on toimittanut Katariina Heitala (julkaistu 2018). Allekirjoittanut vähän muokkaili reseptiä, laitan muokkaukset ja alkuperäisen version raaka-aineet alle tiedoksi!
Joulun lepytyskakku
Raaka-aineet
1,5 dl vettä tai maitoa (jos tahdot jouluisen maun, niin lämmin suositus Valio OddlyGoodin korvapuustikaurajuomalle!)
3/4 dl sokeria
25 g tuorehiivaa tai 11 g pussi kuivahiivaa
3 munankeltuaista
n. 8 dl vehnäjauhoja
125 g pehmeää voita (myös vegaaninen veganblock-voi passaa mainiosti, jos haluaa maidottoman version)
100 g rusinoita/sulttaanirusinoita (meikä ei siedä rusinoita, joten käytin tilalla pakattuja taateleita!)
50-100 g kuivattuja tai hillottuja hedelmänkuoria- tai paloja (appelsiininkuori, sukaatit, paloitellut hillotut kirsikat)
Öljyä
Lisäksi ripaus suolaa sekä halutessasi ripaus sahramia makua ja väriä antamaan. Myös piparimauste toimii mausteena super hyvin!
Vuoan voiteluun
n. 25 g sulatettua voita
Päälle
tomusokeria
Tarvikkeet
1 leivontakulho
Vatkain ja lasta/lusikka
Keskikokoinen muki/kulho
Uunivuoka (laakea vuoka, myös irtopohjavuoka sopii)
Jäähdytysritilä, jos sellainen kaapista löytyy
Muovipussi
OHJE
Voit ottaa voin huoneenlämpöön pehmentymään noin 2 tuntia ennen leivonnan aloittamista. Voi ehtii pehmentyä tässä ajassa juuri sopivasti.
Leivonta itsessään aloitetaan lämmittämällä neste (vesi, maito, kaurajuoma) kädenlämpöiseksi hellalla tai mikrossa. Mikrossa jääkaappikylmän nesteen pitäisi lämmetä n. minuutissa ja 300 asteessa. Liota joukkoon 1 tl sokeria sekä hiiva ja sekoittele, minkä jälkeen neste jätetään seisomaan n. 10 minuutiksi. Myös sahramin/piparimausteen voi lisätä tässä vaiheessa.
Nesteen seisoessa voit eritellä keltuaiset ja valkuaiset, ja vatkata keltuaiset vaahdoksi. Keltuainen ei vaahtoa niin hurjasti mitä vaikka marenkiin käytettävä valkuainen, omalla kohdalla vatkasin sähkövatkaimella n. 10 minuuttia jolloin vatkaimen jälki piirtyi hetkeksi vaahdon pinnalle vatkatessa.
Kun hiivanesteen päälle alkaa muodostua hieman vaahtoa, voit sekoittaa sen joukkoon keltuaisseokseen lopun sokerin sekä suolan kanssa. Samaan seokseen vatkataan myös noin puolet vehnäjauhoista vähän kerrallaan ja tämän jälkeen voi. Alusta loput 4 dl taikinaan vähän kerrallaan.
Kun taikina on valmis, kumoa se hyvin jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja tasaiseksi, niin että se irtoaa sormenpäistä. Lorauta tämän jälkeen muovipussiin pikkuisen öljyä, ja hankaa pussia niin että öljy leviää hyvin sen sisäpuolelle. Sujauta sitten leivottu taikina pussiin ja lykkää pussi lämpimään tai vedottomaan paikkaan (esim. tyhjä mikro toimii hyvin, ehkä myös vesihaude!) Odota, että taikina kohoaa pussissa kaksinkertaiseksi.
Taikinan kohotessa voit tehdä kakkuun menevistä täytteistä sekoituksen kippoon - meikä sekoitti tätä varten 50 g sukaatteja ja appelsiininkuorta sekä 100 g pieniksi paloiksi leikattuja viikunoita. Kun taikina on valmis, voi sen kumota uusiksi jauhotetulle alustalle. Tämän jälkeen taikinan sisään leivotaan tämä sekoitus niin, että se jakautuu tasaisesti.
Sitten onkin enää tarpeen vain voidella vuoka ja taputella taikina siihen! Taikinan voi antaa vielä turvota vuoassa n. 15-20 minuuttia. Uunin voi tässä vaiheessa pistää päälle (200 asteeseen). Kakun pintaan voi sipaista vielä vähän lisää voita ennen uuniin menoa.
Paista kakkua 200 asteessa n. 20 minuuttia, ja laske lämpö tämän jälkeen 180 asteeseen. Kakkua paistetaan pienemmässä lämpötilassa vielä 20-30 minuuttia.
Valmiin kakun voi kumota vuoasta leivinpaperille (tai jäähdytysritilälle, jos sellaisen omistat!) Tämän jälkeen, jos voita on vielä jäljellä niin voit sivellä tätä vähän kakun reunoille ja päälle. Kruunaa koko kakku halutessasi sirottelemalla sen päälle tomusokeria "feikkilumeksi".
Meikäläisen kakku otti ja pössähti palasiksi kumotessa tuotosta vuoasta - gluteeniton jauho oli aikamoinen vihulainen. Siksi tämä kakku nyt kuvaa varten vielä irtopohjavuoassa :D Maku kuitenkin oli positiivinen yllätys! Toivottavasti joku teistä innostuu tätä reseptiä kokeilemaan <3 Valmistusaika oli suurin piirtein tunti, josta puolet kakku tosiaan on uunissa.
Tässäpä tämänkertainen luukkumme. Vielä on jäljellä perinteinen joulukorttiluukkumme 24. päivä, jossa kerromme myös Muumi-kuvavisan oikeat vastaukset.
Ihanaa viikonlopun ja jouluaaton odotusta kaikille tässä vaiheessa. Lämmin kiitos lukemisesta!
-iitu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti