Joku muu(mi), mikä? - Ninni

Heipparallaa kaikille, ja tervetuloa kesäkuun viimeisen postauksen pariin! Tällä kertaa palaamme jälleen muumihahmojen pariin, ja vuoronsa saa näkymätön lapsi Ninni. 


Kuka on Ninni?



Eräänä sateisena iltana Tuutikki saapuu muumitalolle, ja hänen mukanaan on olento, jota kukaan ei näe. Tuutikki kertoo muumiperheelle tämän olevan Ninni-niminen lapsi, joka on muuttunut näkymättömäksi tätinsä luona tapahtuneen kaltoinkohtelun vuoksi. Tuutikki pyytää, että Ninni saisi jäädä muumien luokse asumaan, sillä hän uskoo, että muumit onnistuisivat saamaan ujon ja aran Ninnin jälleen näkyväksi. Ninni saa jäädä taloon ja Muumimamma päättää turvautua isoäitinsä reseptiin auttaakseen häntä. Ninni pääsee myös osaksi Muumipeikon ja tämän ystävien leikkejä, ja eri tapahtumien kautta Ninni alkaa kokea merkittävää henkistä kasvua. 



Symboliikka



Ninnin hahmoa voidaan pitää vertauskuvana todella kiltille lapselle, joka mukautuu mukisematta ympäristönsä olosuhteisiin. Ninni on oletetusti kokenut paljon huonoa kohtelua tätinsä luona, ja hänen itsetuntonsa on rakentunut tämän pohjalta. Kiltti Ninni saattaa nähdä, että hänestä pidetään ainoastaan silloin, jos hän ei pidä meteliä itsestään ja tekee niin kuin pyydetään. Ninni ikään kuin pyrkii miellyttämään toista osapuolta, jotta hänelle ei sanottaisi ikävästi tai jätettäisi yksin. Tällaisessa vaiheessa Ninnin oma ajatusmaailma voi olla hyvin haavoittuvainen ja ympäristön tiedostava. Toisten miellyttämiseen pohjautuva toimintamalli johtaa myös herkästi sokeaan luottamiseen, mikä tulee esille vahvasti myös Ninnin hahmossa - ikään kuin tämä ei uskaltaisi ajatella itse, koska se olisi automaattisesti muiden mielestä väärin.




Muumiperheen luona Ninni joutuu kokonaan uudenlaiseen ympäristöön. Ei ole varmaa, onko hän esimerkiksi ollut ainoa lapsi tätinsä luona, ja onko hän ollut tekemisissä saman ikäisten lasten kanssa aiemmin. Muumipeikon ja tämän ystävien kautta Ninni oppii muiden sosiaalisia taitoja, mutta ennen kaikkea Ninni uskaltaa altistaa itsensä kokonaan uuden tekemisen pariin, mitä hän ei osaa. Muumilaakson tarinoiden kohdalla tämä toteutuu piilosleikin merkeissä. Ninni saa myös nähdä, kuinka muut lapset puolustavat häntä ja kannustavat ujoa Ninniä olemaan rohkeampi. 


Mutta miten Ninnin symboliikasta voisi puhua ilman Muumimammaa? Muumimamma on todennäköisesti kaikkein ratkaisevimmassa asemassa siinä, että Ninni muuttuu lopulta näkyväksi - ja ennen kaikkea rohkeammaksi. Ninni näkee Muumimamman huolehtivana, turvallisena aikuisena, joka pitää hänestä huolta ja tahtoo vilpittömästi auttaa häntä. Muumimamman kannustus, rohkaisu ja välittävä läsnäolo auttavat Ninniä muodostamaan kiintymyssuhteen häneen, ja näin ollen Ninni uskaltaa puolustaa Muumimammaa, kun Muumipappa yrittää tönäistä vaimonsa mereen. Vaikka Muumipapan aikeet olivatkin harmittomat, Ninni näkee tilanteen silti ilkeänä tekona eikä tahdo, että Muumimammaa kiusataan. Ehkä Ninni tiedostaa tässä tilanteessa, että kenelläkään ei ole oikeutta kohdella toista väärin. Näin ollen Ninni voi ymmärtää, että hänelläkin on oikeus kokea erilaisia tunteita ja että hän on yhtälailla oikeutettu turvalliseen ympäristöön, jossa häntä ei vähätellä. 



Läheisimmät suhteet


Muumimamman ja Ninnin suhteesta puhuttiinkin jo aika hyvin äskeisessä kohdassa. Mainittakoon vielä kuitenkin erikseen, että Muumimamman läsnäolo ja käytös viestivät Ninnille, että Mamma hyväksyy uuden asukkaan sellaisena kuin tämä on. Muumimamman ei nähdä painostavan Ninniä missään vaiheessa, vaan hän rohkaisee pikemminkin Ninniä etenemään omaan tahtiinsa. Näin ollen Ninni saa aivan rauhassa sopeutua muumiperheeseen ja osallistua muiden puuhiin vapaaehtoisesti. Muumimamman kannustavat puheet eivät myöskään pohjaudu pelkkään suorituksen kehumiseen. 


Tuutikin ja Ninnin välinen yhteys on hämärän peitossa. On epäselvää, mitä kautta Tuutikki tietää Ninnin, ja mitä kautta hän on saanut tietää tämän kokemasta kohtelusta tädin luona. Tästäkin saisi varmasti vaikka minkälaisen teorian aikaan - ovatko he sukulaisia vai onko Tuutikki kuullut joltain kolmannelta osapuolelta asiasta? Joka tapauksessa, Ninnin ja Tuutikin välit vaikuttavat olevan lämpimät, ja Ninni luottaa selkeästi Tuutikkiin. Hän seuraa Tuutikkia muumitalolle, ja suostuu jäämään uuteen taloon. Tuutikki käy kyselemässä Ninnin vointia myöhemmin ja on aidosti kiinnostunut tämän hyvinvoinnista ja kuulumisista. Näkymätön lapsi -arkin lopussa Ninni suorastaan syöksyy halaamaan Tuutikkia muututtuaan näkyväksi - näkymättömänä lienee vaikea halata. 


Myöskin Muumipeikon rooli on merkittävä Näkymätön lapsi-arkissa. Hän on mahdollisesti Ninnin ensimmäisiä ystäviä, jotka ovat hänen kanssaan samanikäisiä. Muumipeikko ottaa Ninnin osaksi kaveriporukkaansa ennakkoluulottomasti, ja on jotenkin ihailtavan kärsivällinen ja ymmärtäväinen tätä kohtaan. Muumipeikon nähdään puhuvan Ninnin puolesta esimerkiksi tilanteessa, jossa lapset ovat leikkimässä piilosta, ja Muumipeikko selittää muille ettei Ninni ole aiemmin leikkinyt piilosta. Muumipeikko myös kehuu avoimesti Ninniä ja tämän tekemisiä, ja ennen kaikkeaan puolustaa tätä Haisulilta useaan otteeseen. 

Erot kirja- ja tv-sarjassa, sekä sarjakuvissa






Ninni esiintyy alunperin Tove Janssonin novellikokoelmassa “Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia”, joka on ilmestynyt vuonna 1962. Ninni näytetään novellissa arempana ja ujompana verrattuna Muumilaakson tarinoihin. Ninnin kerrotaan rakastavan erityisesti myös järjestystä, kun tämä laittaa kahvikupin säntillisesti takaisin sille kuuluvalle paikalle kahvin jälkeen - muumiperheellä asian suhteen suhteen ei olisi niinkään väliä, pestäänkö kuppi heti vai myöhemmin. Tämä tapa onkin todennäköisesti peräisin Ninnin tädiltä, eli toisin sanoen opittu toimintamalli.


Novellissa Ninni on kenties myös herkempi, ja häneen kohdistuu tarinassa erilaista osumaa Muumilaakson tarinoihin verrattuna. Esimerkiksi pikku Myy haukkuu Ninniä porsaaksi, ja muutenkin naljailee tälle tv-versioon verrattuna huomattavasti enemmän. Muumipeikko tulee heti lohduttamaan jo pienesti näkyvää Ninniä - homma ei mene kuitenkaan ihan suunnitelmien mukaan, ja Muumipeikko menee ajattelemattomasti mainitsemaan Ninnin tädin, jonka myötä Ninni muuttuu taas kokonaan näkymättömäksi. 


Novellissa korostuu erityisesti Ninnin kohteliaisuus ja ympäristön vaikutus. Ninni pyrkii miellyttämään toisia, ja ottaa kiltisti kaiken saamansa kuran niskaan, jonka vuoksi hän ei esimerkiksi puolustaudu pikku Myyn arvostellessa häntä. Pikku Myy ilmaiseekin vahvasti mielipiteensä siihen, että Ninnin tulisi oppia suuttumaan, jotta hän voisi pärjätä paremmin. Ninniltä puuttuu tässä vaiheessa vielä rohkeus puolustaa itseään ja toimia oman tahtonsa mukaisesti. Ninni auttaa parhaansa mukaan kaikessa mahdollisessa, ja tällä tavoin hänen reippautensa tulee vahvasti esiin. Ninni kuitenkin pelästyy kovin tilanteessa, kun hän vahingossa tiputtaa hillopurkin lattialle, josta syntyy luonnollisesti sotkua. Ninni muuttuu samassa näkymättömäksi - kenties hänen tätinsä olisi satuttanut häntä sanallisesti tällaisessa tilanteessa, ja Ninni pelkää muumien tekevän samoin. Muumimamma kuitenkin ilmaisee, ettei hillopurkin tippuminen ole vaarallista, niin Ninni rohkaistuu ja osa hänestä muuttuu taas näkyväksi. 


Mainittakoon erikseen, että alkuperäisessä novellitarinassa ei esiinny lainkaan Haisulia, joten novellissa ei nähdä Muumilaakson tarinoista tuttua piilosleikkiä tai Ninnin vangitsemista kallionkoloon. 

Reinkarnaatio



Jälleen kerran reinkarnaatio-osion kanssa sain apua Iitulta. Yksi Iitun mainitsemista henkilöhahmoista on peräisin teoksesta Näkymätön Elina, joka on Kerstin Johansson i Backen kirjoittama kirja vuodelta 1978. Teoksen alkuperäinen nimi tunnetaan nimellä Som jag inte fanns. Kirjasta julkaistiin elokuva vuonna 2002. 
Lyhykäisyydessään Näkymätön Elina kertoo Elina-nimisestä ruotsinsuomalaisesta lapsesta, joka on vasta menettänyt isänsä. Elina opiskelee ruotsinkielisessä koulussa, ja ruotsin kieli tuottaa Elinalle haasteita. Hän joutuu hyvin nopeasti napit vastakkain ankaran opettajan kanssa puolustaessaan toista oppilasta, joka ei myöskään osaa kunnolla ruotsia. Opettajan ja Elinan arvomaailmat eivät kohtaa, ja näin opettaja päätyy ratkaisuun, jolloin hän ei kiinnitä enää lainkaan huomiota Elinaan - kuin hän olisi näkymätön. 


Lisäksi on lukuisia erilaisia hahmoja, jotka voivat käyttää näkymättömyyttä vahvuutenaan ja eräänlaisena suojakilpenä. Tällaisia hahmoja ovat mm. Spiderman: into the Spiderversen päähenkilö Miles Morales, Boku no Hero Academian Toru Hagakure ja Ihmeperheen Ilona. 


Se tämän kertaisesta postauksesta. Nähdään taas heinäkuun puolella!


- nizku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti