Faniteoriat - Vastaamattomia kysymyksiä talviunista

Heippodei ja hytisevää helmikuuta!


Valtterimyrskystä ollaan toivottavasti jo selvitty kaikkialla Suomessa, ja talvinen meininki jatkuu tästä eteenpäin toivon mukaan kevyempänä kohti kevättä. Valtterimyrskyn lauantaipäivä oli muuten meidän blogissa juhlapäivä, sillä blogimme ensimmäinen postaus täytti tällöin 4 vuotta <3


Koska nyt elellään ns. sydäntalvea eli sitä lumisinta ja kylmintä aikaa, tuumasin että lienee oiva aika ottaa käsittelyyn eräs Muumeille oleellinen talvinen puuha - nimittäin talviunet. Talviunet ovat kismittäneet minua konseptina jo useamman vuotta, ja halusinkin siksi vihdoin kirjoittaa näistä edes jonkinsorttisen teoria- ja pohdiskelupostauksen.




Teoriapostauksen taustalla ovat Muumikirjoista sekä Muumilaakson tarinoista napatut faktat.


Taustoista


Muumithan ovat nukkuneet talviunia läpi historiansa - tämän toteaa Muumipappa esimerkiksi Nuuskamuikkunen lähtee pois-jaksossa. Jo heidän muinaiset esi-isänsä ovat tehneet niin, ja perinnerakkaat Muumit ovat halunneet noudattaa esi-isiensä vanhoja tapoja.


Muumilaaksossa Muumit eivät kuitenkaan ole ainoita, joita talviunet kutsuvat viileämpien ilmojen saapuessa. Muumilaakson asukkaista lähestulkoon kaikki painuvat pehkuihin - ainoita poikkeuksia ovat talvella hereillä olevat metsän eliöt sekä Tuutikki ja Nuuskamuikkunen. Muumilaakson tarinoissa myös Aliisa ja Noita ovat jalkeilla talven ajan. 


Ennen unille vetäytymistään Muumit ahmivat vatsat täyteen havunneulasia, mikä sekin lienee peruja esi-isien ruokavaliosta. Perhe tuhisee rauhallisesti aina huhtikuuhun saakka, jolloin Muumilaakson elämä alkaa taas kukoistaa ja laakso heräillä pitkiltä nokosiltaan.


Poikkeukset - ja miksi näin on käynyt?




Muumiperheen historiassa on todistetusti vain muutaman kerran käynyt niin, että perheenjäsenet ovat heränneet kesken talviunien. Ensimmäisen kerran näin käy Muumipeikolle, joka havahtuu talviunesta tietämättä itsekään syytä sille, miksi näin käy. Novellissa Kuusi koko Muumiperhe (pappa, mamma, peikko ja Niiskuneiti) herää myös joulun lähestyessä, mutta tällöin herääminen tapahtuu ihan vain siksi että Muumipeikon ikkunan takana on niin tolkuton mekkala.


Muumilaakson tarinoissa toistuvat nämä samat yllämainitut tarinat, mutta sarjan toisella kaudella Muumiperhe remuaa hereillä oikein olan takaa - näin tapahtuu Joulutarina- ja Muumitalvi-jaksoissa, joissa Muumiperheen lisäksi hereillä ovat muun muassa rouva Vilijonkka ja Muumipapan Hemuli-täti. Riemunkirjavasti porukkaa siis on hereillä, eli ilmeisesti näissä jaksoissa Muumit ovat päättäneet hylätä oikein huolella esi-isien rakkaat perinteet ja rellestää menemään :D


Vahvistettuja syitä siihen mikä katkaisee muumien unet näissä tapauksissa, ei tietenkään ole - muuta kuin se, että esimerkiksi joulujaksoissa joku ulkopuolinen taho herättää Muumiperheen milloin milläkin asialla. Muumipeikon ja Pikku Myyn havahtumiseen taikatalvi-arkissa ei anneta kuitenkaan mitään satavarmaa ja selkeää syytä - oma oletukseni on, että Muumipeikon kovin utelias alitajunta päätti sydäntalven aikaan että nyt on aika murtaa vanhoja rutiineja. Ehkä tämä sitten on sitä kapinahenkisyyttä minkä tämä on perinyt isältään - peikkohan olisi voinut vain hyvin päättää jatkavansa talviunia, vaan toisinpa kävi!


Talviunien “ristiriidat”


Eniten talviunissa allekirjoittanutta kismittänyt asia on se, miten Muumiperhe on opiskellut tietonsa talviunista? Pappahan on todistetusti orpo eikä virallisissa lähteissä ole mitään tietoa Mamman vanhemmista, joten on hullunkurista että nämä kuitenkin tahtovat varjella perinteitä jotka ovat saaneet tietoonsa ties-mistä-lienee. Pappahan on toki voinut lukea talviuniperinteestä kirjoistaan, ja Mamma saanut ehkä tietämyksensä ikiviisaalta isoäidiltään ja tämän oppikirjoista - kenties samaisesta kirjasta on peräisin tieto siitä että ennen talviunta on nautittava sopivasti havunneulasia vatsantäytteeksi. Tämän perheen osalta toki mysteeriksi jää se, miksi (oletetusti) Muumipapan lähin sukulainen Jenni-täti ei ainakaan Joulutarina-jaksosta päätellen nuku talviunia. Kenties Jenni onkin tämän suvun outolintu joka ei tällaiseen touhuun halua inspiroitua? :D


Yksi ihmeellisyys talviuniin liittyen on myös se, että heti Taikurin hattu-kirjan alussa nähdään tilanne jossa Nuuskamuikkunen jää poikkeuksellisesti nukkumaan talviunia Muumilaaksoon. Tähänkään ei välttämättä ole mitään sen kummempaa syytä kuin “Nuuskamuikkunen vain päätti jäädä”, mutta on silti vähän eriskummallista että Muikkunen jää, kun etelään lähtö tuntuu olevan hänelle sekä kirjoissa että tv-sarjassa aina niin sanottu Must Have-juttu.


Niin tai näin, ovat talviunet oleellinen osa Muumien vuosirytmiä ja tuhinan ansiosta nämä jaksavat porhaltaa reippaasti muut vuodenajat. Mutta nyt tämä postaus alkaa kuulostaa enemmän luontodokumentilta kuin teoriapostaukselta, joten jätän pohdintani tällä kertaa tähän :D


Onko sinulla suuria vastaamattomia kysymyksiä Muumien talviunista, tai tuleeko mieleesi talviuniin liittyviä muita askarruttavia asioita? Jos näin on, iskehän meitä kommentilla; voit halutessasi myös jakaa omia ajatuksiasi Muumien talvituhinataipumuksista!


Muistakaa pukeutua lämpimästi ja varoa luikkaita kohti, kevät lähestyy päivä päivältä <3


- iitu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti